Bloomberg για Τουρκία: «Ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα»

Metrosport Team19 Αυγούστου 2020

Ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα έχει κάνει η Τουρκία σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται δύο ανώνυμες πηγές.  

Πρόσφατα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε στον τουρκικό λαό «μερικά καλά νέα που θα εγκαινιάσουν μια νέα εποχή για το τουρκικό έθνος» και ταυτόχρονα, δεσμεύτηκε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες για ενέργεια στα νερά της Μεσογείου.  

Το Bloomberg πάντως, τονίζει πως το μέγεθος και η σημασία της τουρκικής ανακάλυψης καθώς και το κατά πόσο είναι εφικτό να την εκμεταλλευτεί ενεργειακά παραμένει, μέχρι στιγμής ασαφές.  

Ταυτόχρονα, το Bloomberg τονίζει πως εξαιτίας αυτής της ανακοίνωσης η τουρκική λίρα έχει ενισχυθεί σε σχέση με το δολάριο ενώ το τουρκικό χρηματιστήριο σημείωσε κέρδη της τάξεως του 2%. Ενδεικτικό της χρηματιστηριακής ανόδου είναι πως οι τουρκικές εταιρείες Turkiye Petrol Rafinerileri AS και Petkim Petrokimya Holding AS, που ασχολούνται με τα ενεργειακά κοιτάσματα, σημείωσαν άνοδο 8,1% και 9,9% στις μετοχές τους αντίστοιχα τις τελευταίες μέρες.  

Να επισημανθεί πως στα μέσα Ιουλίου, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ τόνισε πως το τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ έχει ξεκινήσει έρευνα στη λεγόμενη ζώνη Tuna-1, στα δυτικά παράλια της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.