«Περιμένουμε αύξηση βιοκτόνων και αντιικών, αλλά μείωση αλκοόλ»

Metrosport Team31 Μαρτίου 2020

Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Στη Σέντρα» φιλοξενήθηκε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης και εξήγησε πώς μέσω της επεξεργασίας των λυμάτων εξειδικευμένοι επιστήμονες μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα για τις καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών, και πώς αυτές μπορούν να μεταβληθούν απότομα λόγω ειδικών καταστάσεων όπως αυτή που διανύουμε λόγω του κορωνοϊού.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Τα λύματα που εισέρχονται στη μονάδα επεξεργασίας αποτελούν ένα αποτύπωμα της προηγούμενης ημέρας όλων αυτών που καταναλώνουμε και απορρίπτουμε στο αποχετευτικό δίκτυο. Από το 2010 συστηματικά παρακολουθούμε τα εισερχόμενα λύματα στην περιοχή της Ψυττάλειας στην Αττική. Στην πρώτη φάση των μνημονίων παρατηρήσαμε μια δραματική αύξηση των ψυχοφαρμάκων, των αντικαταθλιπτικών, καθώς και των φαρμάκων για το άσθμα και την υπέρταση. Γνωρίζουμε τον μεταβολισμό των φαρμακευτικών ουσιών και μέσω αυτού μπορούμε να υπολογίσουμε την μέση κατανάλωση στον πληθυσμό».

Για τις αλλαγές που περιμένει να διαπιστώσει στην τρέχουσα περίοδο λόγω του κορωνοϊού: «Αυτήν την περίοδο κάνουμε δειγματοληψίες. Ξεκινήσαμε πριν μια εβδομάδα και θα λαμβάνουμε δείγματα όλο τον Απρίλιο. Περιμένουμε να δούμε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αντιικών. Παρ’ ότι δεν συνταγογραφούνται, γνωρίζουμε ότι πωλούνται από τα φαρμακεία, Επίσης, περιμένουμε να δούμε κατανάλωση βιοκτόνων και άλλων παρεμφερών ουσιών. Στον αντίποδα, περιμένουμε δραματική μείωση σε συγκεκριμένες ουσίες που συναντώνται κυρίως σε εστιατόρια και μπαρ. Π.χ. περιμένουμε μείωση του αλκοόλ. Δε νομίζω ότι πίνουμε τόσο πολύ στο σπίτι όσο έξω. Οι αναλύσεις των δειγμάτων θα ξεκινήσουν τον Μάιο και υποθέτω πως τον Ιούνιο θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.