Αυτά «ψάχνει» στην Αυστρία ο Μάντζιος

Γιώργος Στράντζαλης01 Ιουλίου 2021

Το πιο σημαντικό κομμάτι της προετοιμασίας του Αρη αποτελεί η παρουσία της ομάδας στην Αυστρία και οι δυνατοί φιλικοί αγώνες.

Για τον Άκη Μάντζιο η συνολική εικόνα της ομάδας στα φιλικά που θα γίνουν επί αυστριακού εδάφους αποτελούν οδηγό για τη συνέχεια και θα του δείξουν σε μεγάλο βαθμό πόσο κοντά στον στόχο του βρίσκεται, ή πόσο μακριά από αυτόν. 

Μέσω των φιλικών, ο Έλληνας τεχνικός θα αποφασίσει και για τους ποδοσφαιριστές που θα είναι πιο ετοιμοπόλεμοι για την πρώτη ευρωπαϊκή μάχη που έχει ο Αρης, στις 22 Ιουλίου, στο Καζακστάν. Συνεπώς, πρόκειται για μία διαδικασία “εξετάσεων” για τους περισσότερους, ενώ στο διάστημα προετοιμασίας στην Αυστρία υπάρχουν και αρκετοί ακόμη στόχοι που θέλει να πιάσει ή τουλάχιστον να πλησιάσει. Το βασικό για τον Μάντζιο είναι η αφομοίωση της ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας που έχει και πάνω στην οποία δουλεύει από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας και την οποία θα επιδιώξει να εξελίξει κατά την παραμονή του Αρη στο Σοχάου.

Ξέρει πως αυτά που ζητάει από τους Κιτρινόμαυρους είναι απαραίτητο να βγουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο χορτάρι και βλέπει πως ειδικά από τους “παλιούς” τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι θετικά. Λογικό βέβαια καθώς η ομάδα που έχει να διαχειριστεί από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας μέχρι και σήμερα, είναι η ομάδα στην οποία την περσινή σεζόν έβαλε τις βάσεις και πάνω της τώρα επιδιώκει να “χτίσει” ακόμη περισσότερα ποδοσφαιρικά στοιχεία. Πρόκειται για ένα διάστημα στο οποίο θα επιδιώξει να μοντάρει τον Αρη ενόψει των ευρωπαϊκών του υποχρεώσεων, να διαχειριστεί τα προβλήματα και να “βρει” τις απαραίτητες εναλλακτικές επιλογές.

Με εξαίρεση τον Ιζέτ Χαϊροβιτς νέα πρόσωπα στην ομάδα, που είναι αυτή τη στιγμή στο Σοχάου, δεν υπάρχουν. Κι αυτό αποτελεί για τον προπονητή ένα πρόβλημα, αφού σε μία περίοδο όπου θα είχε τη δυνατότητα να δουλέψει πολύ περισσότερο στο κομμάτι της χημείας και των αυτοματισμών στο παιχνίδι της ομάδας του, δεν έχει όλα τα απαραίτητα “εργαλεία” στα χέρια του. Το δέσιμο της ομάδας είναι σημαντικό για τον Έλληνα τεχνικό, που ελπίζει στην όσο το δυνατόν πιο άμεση ενίσχυση του ρόστερ. Σημαντικό κομμάτι επίσης είναι η διάρκεια των εντάσεων που είναι απαραίτητο να φτάσει στα επιθυμητικά επίπεδο. Αυτό θα γίνει τόσο μέσα από τις προπονήσεις όσο και μέσα από τους φιλικούς αγώνες.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που θα “ψάξει” στην Αυστρία ο Μάντζιος, είναι η διάρκεια στον τρόπο λειτουργίας της ομάδας σε όλους τους τομείς, επιθετικό και ανασταλτικό. Αυτός ο στόχος βέβαια είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος να φτάσει από τώρα στα κατάλληλα επίπεδα, καθώς το διάστημα προετοιμασίας είναι μικρό, λόγω των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων, και η λογική λέει πως μέσα από τα φιλικά και το μοντάρισμα της ομάδας, ενόψει Αστάνα, ο Αρης μπορεί να φτάσει στο επίπεδο που πρέπει μέσα στον επόμενο μήνα.

Γνωρίζοντας καλά όμως τον βασικό κορμό που έχει από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας και μέσα από τους φιλικούς αγώνες, περιμένοντας και τις μεταγραφές να ενισχύσουν την ομάδα, ο Έλληνας προπονητής θα έχει την ευκαιρία στο Σοχάου να δουλεύει πλέον για να καλά τον Αρη της νέας αγωνιστικής σεζόν.

Οι βασικοί στόχοι του προπονητή

Από την πρώτη προπόνηση επί αυστριακού εδάφους, ο Άκης Μάντζιος έδειξε ότι επιμένει στους βασικούς στόχους της προετοιμασίας που έχουν να κάνουν με την κυκλοφορία, την ανάπτυξη και τη συνοχή της ομάδας. Οι Κιτρινόμαυροι, από το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας ακόμα, δουλεύουν πάνω σε συγκεκριμένα κομμάτια τακτικής τα οποία ο προπονητής στοχεύει να εξελίξει. Μεγάλη έμφαση δίνεται στο build up, δηλαδή τη σωστή ανάπτυξη του Αρη από την άμυνα στην επίθεση, καθώς και στο transition παιχνίδι της ομάδας, τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χθεσινή προπόνηση χώρισε τους (θεωρητικά) βασικού επιθετικούς της ομάδας και τους έβαλε εναντίον των βασικών αμυντικών δουλεύοντας στον τρόπο ανάπτυξης αλλά και αναχαίτισης.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.