Ατλαμάζογλου: «Αυτά ορίζει η FIFA για τις μεταγραφές και τα συμβόλαια»

Metrosport Team12 Ιουνίου 2020

Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» φιλοξενήθηκε ο Πάρης Ατλαμάζογλου.

Ο γνωστός νομικός μίλησε για το θέμα των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών στη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού και τι ισχύει βάσει των οδηγιών της FIFA.

Ξεκαθάρισε για το τι συμβαίνει σε περιπτώσεις δανεικών, όπως του Όγκνιεν Βράνιες στην ΑΕΚ και του Ουάρντα στον ΠΑΟΚ, και αυτών που έχουν συμφωνήσει με άλλες ομάδες όπως ο Φραν Βέλεθ.

Αναλυτικά όσα είπε ο Πάρης Ατλάμάζογλου:

Τι ισχύει με τις μεταγραφές: «Λόγω κορωνοϊού έχουν αλλάξει πολλά. Η FIFA εξέδωσε εγκύκλιο με θέματα που θα προκύψουν με τα συμβόλαια ποδοσφαιριστών. Αυτά που λήγουν στις 30 Ιουνίου παρατείνονται ως το τέλος της σεζόν, δηλαδή μέχρι τον τελευταίο αγώνα μιας ομάδας. Αυτό ισχύει και για όσους έχουν συμβόλαιο αλλά και τους δανεικούς.

Το κάθε συμβαλλόμενο μέρος μπορεί να έχει τους ισχυρισμούς του. Η εγκύκλιος της FIFA είναι δεσμευτική και τίθεται άμεσα σε εφαρμογή από την ημέρα που εκδόθηκε και κοινοποιήθηκε στις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες. Αυτές οφείλουν να ενημερώσει τις ομάδες για το τι ισχύει. Ρόλο παίζουν και οι κανόνες σε κάθε χώρα αλλά η FIFA λύνει αυτά τα θέματα. Αν ένας παίκτης έχει υπογράψει συμβόλαιο που αρχίζει στις 1 Ιουλίου και έχει μια προγραμματισμένη πληρωμή ενόσω αγωνίζεται ακόμα στην προηγούμενη ομάδα του, αυτή θα μετατεθεί».

Για το να μπορούν οι ομάδες να χρησιμοποιήσουν ποδοσφαιριστές που επιστρέφουν από δανεισμό από 1 Ιουλίου: «Μπορεί να λυθεί ο δανεισμός κοινή συναινέσει μεταξύ όλων των συμβαλλόμενων πλευρών, δηλαδή των δυο ομάδων και του παίκτη, αλλά ο ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να παίξει πριν τη λήξη της σεζόν. Θα έχει δικαίωμα να αγωνιστεί από την έναρξη της επόμενης σεζόν. Όπως είπα η FIFA παρατείνει τη διάρκεια των συμβολαίων. Δεν μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να εφαρμόζεται ο κανόνας και σε άλλες όχι. Δεν γίνεται α λα καρτ εφαρμογή».

Για το αν μπορεί μία ομάδα να αξιώσει αποζημίωση σε περίπτωση τραυματισμού ενός παίκτη με τον οποίο έχει υπογράψει συμβόλαιο: «Εφόσον ο παίκτης αγωνίζεται νόμιμα και η παράταση του συμβολαίου του είναι σύμφωνα με τις οδηγίες της FIFA, δεν βλέπω τρόπο να υπάρξει αποζημίωση».

Για το αν ένας παίκτης μπορεί να πιέσει την ομάδα του για να φύγει: «Η γνώμη του παίκτη παίζει ρολό και πολλές φορές καθοδηγεί και την ίδια την ομάδα. Πρέπει ένας παίκτης να είναι ικανοποιημένος στο περιβάλλον στο οποίο αγωνίζεται. Αν δεν συμβαίνει, αυτό δεν υπάρχει λόγος για μία ομάδα να τον κρατήσει».

AΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.