Αστάνα: «Νέα» μεν, αλλά… έμπειρη-Η πόλη, το γήπεδο και η ιστορία της

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος16 Ιουνίου 2021

Το αποτέλεσμα της κλήρωσης του Conference League έφερε τον Άρη αντιμέτωπο με την Αστάνα και το Metrosport.gr σας παρουσιάζει την σύντομη αλλά εντυπωσιακή ιστορία της ομάδας του Καζακστάν, το γήπεδο-«στολίδι» της και την ιστορία της πόλης που σημαίνει… Πρωτεύουσα.

Η ποδοσφαιρική ιστορία της Αστάνα είναι πολύ σύντομη, μικρή, αλλά εξίσου εντυπωσιακή. Πώς άλλωστε μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς μια ομάδα η οποία αν και ιδρύθηκε μόλις το 2009 έχει καταφέρει στα περίπου 12 χρόνια «ζωής» της να συμμετάσχει στους ομίλους του Champions League (2015-16);

Η Αστάνα είναι αποτέλεσμα της συγχώνευσης των Αλτάμι Μέγκασπορτ και Άλμα και από την πρώτη της παρουσία ως Λοκομοτίβ Αστάνα, κατάφερε να τερματίσει στη δεύτερη θέση στο Πρωτάθλημα του Καζακστάν. Στην πενταετία 2014-2019 κυριάρχησε κατακτώντας κάθε χρόνο τον τίτλο. Κορυφαία στιγμή της είναι αναμφίβολα η συμμετοχή στους ομίλους του Champions League της σεζόν 2015-2016. Όσο για το Europa League, η παρουσία της στους ομίλους είναι σταθερή και είναι χαρακτηριστικό πως έχει καταγράψει σ’ αυτά τα 12 χρόνια παρουσίας 78 ευρωπαϊκές συμμετοχές! Συνολικά η έχει κατακτήσει 6 Πρωταθλήματα Καζακστάν και 3 Κύπελλα.

Φορμαρισμένη στην κορυφή και… ακριβή

Το όνομα της Αστάνα φιγουράρει αυτή την στιγμή στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα του Καζακστάν. Σε 15 αγώνες μετρά 35 βαθμούς, διατηρεί το αήττητο και έχει σημειώσει 10 νίκες και 5 ισοπαλίες, έχοντας την καλύτερη επίθεση (33 γκολ, έχει δεχθεί 13) και απόσταση 2 βαθμών από τη δεύτερη Τομπόλ Κοστανάι, με την οποία ήρθε ισόπαλη 1-1 στο τελευταίο της χρονικά παιχνίδι (13/6) στο γήπεδό της.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 10 Απριλίου μέχρι τις 18 Μαΐου μέτρησε ένα σερί 9 διαδοχικών νικών και στις τελευταίες 3 αγωνιστικές παραχώρησε τις 3 από τις 5 ισοπαλίες της.

Η Αστάνα διαθέτει στο ρόστερ της τους κορυφαίους Καζάκους ποδοσφαιριστές, έχοντας 9 διεθνείς της Εθνικής ομάδας στο δυναμικό της. Παραδοσιακά έχει ακριβό ρόστερ, το οποίο αυτή τη στιγμή κοστολογείται στα 16,5 εκ. ευρώ. Ο ποδοσφαιριστής με τη μεγαλύτερη αξία στο ρόστερ της αυτή τη στιγμή (σύμφωνα με το Transfermark) θεωρείται ο 27χρονος διεθνής Αρμένιος εξτρέμ, Τιγκράν Μπαρσεγκιάν. Παρ' όλα αυτά μέχρι στιγμής διαπρέπει με τη φανέλα της ο 33χρονος Κροάτης εξτρέμ, Μαρίν Τομάσοβ (πρώην Χάιντουκ, Ζαντάρ, Μόναχο 1860, Αλ Νασρ, Ριέκα) που πρωτεύει στα γκολ (9) και ασιστ (8)

Astana Arena, ένα… πολλαπλό «στολίδι»

Με διάρκεια εργασιών 3 χρόνια και κόστος 150 εκ. το Αστάνα Αρένα είναι ένα εντυπωσιακό γήπεδο-«στολίδι» χωρητικότητας 30.000 θεατών με 16.000 θέσεις στο πάνω διάζωμα και 14.000 στο κάτω. Είναι η έδρα της Αστάνα και της Εθνικής Καζακστάν και εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2009

Διαθέτει κινητό σύστημα οροφής, ελικοδρόμιο, ενώ μπορεί να αλλάξει το δάπεδό του ώστε να έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί εκτός από ποδοσφαιρικούς αγώνες, αγώνες τένις, μπάσκετ, εκδηλώσεις, συναυλίες, μέχρι και… παρελάσεις αλόγων.

Η ομάδα της Πρωτεύουσας

Βρίσκεται στο βόρειο και κεντρικό τμήμα του Καζακστάν. Είναι η Πρωτεύουσά του, απαριθμεί 1.078.362 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2019, αλλά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη μετά το Αλμάτι. Η Αστάνα ή Νουρ-Σουλτάν (που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του πρώτου Προέδρου του Καζακστάν) βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Ισίμ στην επαρχία Ακμόλα και ιδρύθηκε με το όνομα Ακμόλι το 1830, μετονομάστηκε σε Ακμολίνσκ δύο χρόνια αργότερα και το 1961 πήρε το όνομα Τσελίνογκραντ, για να ονομαστεί εκ νέου σε Ακμόλα το 1992 και στην τωρινή της ονομασία (που σημαίνει «Πρωτεύουσα» στα Καζακικά) το 1998. 

Ένα χρόνο νωρίτερα, στις 10/12/1997, ως Ακμόλα τότε, αντικατέστησε το Αλμάτι και είναι έκτοτε πρωτεύουσα του Καζακστάν. 
Στην Αστάνα βρίσκονται η Βουλή, το Ανώτατο Δικαστήριο, το Προεδρικό Μέγαρο, πολλές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.