Ας σώσει πρώτα την χρονιά την Πέμπτη…

Κώστας Πετρωτός22 Ιουλίου 2022

Εχοντας αφήσει επίτηδες κάποιες ώρες να κυλήσουν μετά το στραπάτσο του ΠΑΟΚ στην Σόφια προκειμένου το μυαλό να είναι πιο καθαρό, η αρχική σκέψη αμέσως μετά το τελευταίο σφύριγμα του Γάλλου διαιτητή στο «Γκεόργκι Ασπαρούχοβ» έγινε ακόμη πιο ισχυρή: σημασία έχει πώς θα εξασφαλισθεί η πρόκριση στην Τούμπα και όλα τα υπόλοιπα έπονται.

Και όταν λέμε «υπόλοιπα», η αναφορά πάει στα πιο μακροπρόθεσμα συμπεράσματα για τον Δικέφαλο, με πλέον χαρακτηριστικό ότι αυτή η ομάδα έχει ανάγκη από ενίσχυση με ποιοτικούς, έμπειρους παίκτες που θα βοηθήσουν να στηριχθεί με ορθό τρόπο όλο το οικοδόμημα του νέου ΠΑΟΚ.

Προς το παρόν, όμως, αυτό που μετράει είναι να μην χαθεί η προοπτική να πάει η ομάδα στους ομίλους του Conference που είναι και η πιο σοβαρή πηγή εσόδων, όπως διαπιστώθηκε και πέρυσι, και, επιπλέον, αποτελεί το πρώτο «μαξιλαράκι» για να εξασφαλιστεί πίστωση χρόνου στο νέο σύνολο που έχει αρχίσει να ετοιμάζει ο Ραζβάν Λουτσέσκου.

Η επίτευξη του στόχου των ομίλων που έχει τεθεί πρώτος από τον Ιβάν Σαββίδη και τον Ρουμάνο τεχνικό εντός αποδυτηρίων, εξασφαλίζει ότι θα υπηρετείται με μεγαλύτερη άνεση η αυτάρκεια της ΠΑΕ (όσο και αν η τσέπη του ομογενή επιχειρηματία είναι γεμάτη και τα χρήματά του αυγατίζουν συνεχώς, όλοι αντιλαμβάνονται ότι τεχνικά η μεταφορά χρημάτων αυτή την περίοδο από την Ρωσία είναι χρονοβόρα) και παράλληλα δίνει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση σε παίκτες που τώρα αρχίζουν την προσπάθεια καθιέρωσης σε έναν μεγάλο σύλλογο.

Αντίθετα, ενδεχόμενος αποκλεισμός και εσωστρέφεια θα δημιουργήσει και πολύ έντονη αμφισβήτηση για το αν πρέπει να στηριχθεί το πρότζεκτ της δημιουργίας μίας νεανικής ομάδας και έτσι να πάει στράφι όλη η σεζόν.


Ο ΠΑΟΚ έκανε όλα τα λάθη στην Σόφια και δεν έχει δικαίωμα στο δις εξαμαρτείν

Προσωπικά, εξεπλάγην αρνητικά με την εξέλιξη του χθεσινού ματς και ας γνωρίζαμε όλοι ότι δεν μπορούσαμε να δούμε ένα σύνολο μονταρισμένο και με αυτοματισμούς. Δεν περίμενα ποτέ από ομάδα του Λουτσέσκου να βγάλει τόσο αρνητική εικόνα στην ανασταλτική λειτουργία της, ειδικά όταν ανέβαζε την αμυντική γραμμή της ψηλά στο τερέν. Δεν είναι μόνο ότι από ένα τσαφ του Κάργα ο Γουέλτον βρήκε μία... μαύρη τρύπα μπροστά από την περιοχή του Κοτάρσκι (η απειρία του φάνηκε στην έξοδο) ή ότι δέχθηκε με φθηνή αντεπίθεση, αδικαιολόγητη για ομάδα επιπέδου ΠΑΟΚ, το 2-0. Είναι συνολικά η ανασταλτική συμπεριφορά του που έδινε στην ομάδα του πολύπειρου Στοΐλοφ την δυνατότητα να βγάζει συνεχώς παίκτες στην πλάτη των Ινγκασον και Κάργα και φυσικά των δύο μπακ, Σάστρε και Ράφα, που ελάχιστη βοήθεια προσέφεραν στα μετόπισθεν.

Θυμάμαι ότι όσο βρισκόμασταν στην προετοιμασία, στην Ολλανδία, ελάχιστες φορές είχαμε δει στα φιλικά τον ΠΑΟΚ να πιάνεται ανοργάνωτος αμυντικά και απορώ πώς πιάστηκε τόσο χαλαρός χθες. Προφανώς και η ευθύνη πάει στον Λουτσέσκου, που δεν μπόρεσε να παρουσιάσει μία ομάδα σε εγρήγορση, παρότι πολύ έμπειρος, και ενώ στην συνέντευξη Τύπου, παραμονές του αγώνα, εμφανιζόταν πεπεισμένος ότι η ομάδα του θα έκανε αυτό που έπρεπε για να πάρει αποτέλεσμα. Προφανώς, ο 53χρονος τεχνικός έχει τα δίκια του όταν μίλησε για αργοπορία σε ορισμένες μεταγραφές (χθες καταλάβαμε γιατί ήθελε τόσο πολύ τον Μπίσεσβαρ από την αρχή της προετοιμασίας ή πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν ο Νάρεϊ είχε αποκτηθεί νωρίτερα ή ο Μπράντον ήταν πιο έτοιμος). Όμως, δεν έχει κανένα νόημα να κλαίει κανείς πάνω από το χυμένο γάλα, ειδικά όταν μπροστά υπάρχει το δεύτερο παιχνίδι που ο ΠΑΟΚ μπορεί να διορθώσει την ανορθογραφία. Αρκεί, βέβαια, να αποφύγει και πάλι τα λάθη που έκανε σωρηδόν στην Βουλγαρία. Στην Τούμπα, ο Ρουμάνος και οι παίκτες του δεν δικαιούνται να κάνουν κανένα αν θέλουν να πάνε στην επόμενη φάση του Conference.


Το πλάνο πρόκρισης είναι πολύ καθαρό με προπονητή τον Λουτσέσκου

Τι πρέπει να κάνει ο ΠΑΟΚ για να προκριθεί; Πριν καταθέσω την δική μου άποψη, θα μου επιτρέψετε να θυμίσω κάτι που είχε πει ο Χοσέ Κρέσπο στο Metropolis 95,5, όταν ακόμη βρισκόταν σε συζητήσεις με τον ΠΑΟΚ. Όταν είχε ρωτηθεί για το μοντέλο στο οποίο πρέπει να στηριχθεί ο Δικέφαλος από εδώ και στο εξής, ο Ισπανός αμυντικός είχε απαντήσει ως εξής: «Γενικά το καλύτερο μοντέλο είναι το μεικτό, να έχεις νεαρούς παίκτες αλλά και έμπειρους για να υπάρχει η ισορροπία. Δεν μπορείς να έχεις 10 και πάνω 33άρηδες, αλλά ούτε και κανέναν. Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα με τον Λουτσέσκου, χρειάζεται χρόνο για να αποδώσει η ομάδα του αυτό που θέλει. Αν ο ΠΑΟΚ πάρει 15 καινούριους ποδοσφαιριστές, τότε θα χρειαστεί πολύ χρόνο. Αν πει πως δεν πάει για Πρωτάθλημα τότε θα χτίσει αυτή την ομάδα ο Λουτσέσκου, αν όμως πάει για τον τίτλο, θα πρέπει να πάει σε στοχευμένες μεταγραφές σε συγκεκριμένες γραμμές και θέσεις».

Όντως, ο ΠΑΟΚ στην Σόφια εμφανίστηκε ανέτοιμος, κυρίως, γιατί οι νεοαποκτηθέντες (και δεν αφορά μόνο στους νεαρούς σε ηλικίας αυτό), δεν έδειξαν έτοιμοι να ανταποκριθούν σε αυτά που θέλει ο προπονητής τους, δεν είχαν την ανάλογη τακτική και νοοτροπία.

Κατά συνέπεια, αν ο Λουτσέσκου θέλει να βρει μία αποτελεσματική συνταγή για να πάρει ο ΠΑΟΚ καθαρή νίκη (με τρία γκολ διαφορά) κόντρα στην Λέφσκι, τότε θα πρέπει να πάει στα σίγουρα. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του πρέπει να φροντίσουν να είναι έτοιμος ο Βιεϊρίνια με τον Λύρατζη, να εμπιστευτεί Σβαμπ ή Τσιγγάρα, Κούρτιτς (ας μείνει στην άκρη για μερικές μέρες η ιστορία της πιθανής μεταγραφής του) και Ντόουγκλας στην μεσαία γραμμή, να βοηθήσουν να ανεβάσει στροφές ο Αντρίγια, να πάρει τα 30, 40 ποιοτικά λεπτά του Μπίσεσβαρ και να δει πώς θα εμφανίσει πιο καλά «κουμπωμένους» στο πλάνο, τους Νάρεϊ και Μπράντον.

Οι νέοι μπορούν να περιμένουν, γιατί, δυστυχώς, στο «Γκεόργκι Ασπαρούχοβ», αυτοί που έπαιξαν (πλην του Κωνσταντέλια) δεν έδειξαν έτοιμοι για παιχνίδι τόσο υψηλής σημασίας. Ας παίξουν αυτοί που ξέρουν τι ζητά ο προπονητής τους, να υπάρχουν μερικές σταθερές στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ, να έρθει η πρόκριση και έτσι όλοι-και φυσικά η ομάδα-να κερδίσουν χρόνο και το σύνολο να οχυρωθεί καλύτερα στην συνέχεια.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook



Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.