Αρμάντο Μπρόγια: Το άλμα στη Φίτεσε, ο θαυμασμός για Ντρογκμπά και ο Ντιέγκο

Παναγιώτα Χαλκιά11 Οκτωβρίου 2021

Όνειρα πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο μπορεί να κάνει η Αλβανία, η οποία ανέβηκε στη δεύτερη θέση του ομίλου με διπλό στην έδρα της Ουγγαρίας. Μια εντυπωσιακή προσπάθεια του Αρμάντο Μπρόγια από τη δεξιά πλευρά και ένα εξαιρετικό τελείωμα στάθηκαν αρκετά για να πανηγυρίσει η γειτονική χώρα το τρίποντο.

0 20χρονος επιθετικός γεννήθηκε στο Νησί, πέρασε από τις ακαδημίες των Τότεναμ και Τσέλσι, πήρε την ευκαιρία από τον Λάμπαρντ και σιγά σιγά προσπαθεί να μοιάσει στο «λιοντάρι» των «μπλε», Ντιντιέ Ντρογκμπά.

Στυλ παιχνιδιού

Είναι επιθετικός αλλά δεν είναι η μόνη θέση στην οποία έχει εμφανιστεί. Πέρασε πολλά από τα πρώτα του χρόνια στην ακαδημία ως εξτρέμ. Μπορούσε να αποφύγει εύκολα τον αντίπαλο και να αλλάξει πλευρά για να βοηθήσει την ομάδα. Δεν πρόκειται να κερδίσει βραβεία για την ταχύτητα και την ευκινησία του αλλά έχει άλλα στοιχεία που τον κάνουν περιζήτητο. Είναι μια εναέρια απειλή που δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει τη σωματική του διάπλαση προς όφελος του. Είναι άνετος με την μπάλα στα πόδια και του αρέσει να αρχίζει επιθέσεις είτε στην αντεπίθεση είτε με μια καλή πάσα. Ένας ταλαντούχος επιθετικός με το βλέμμα στο γκολ.

Η μετακόμιση στο Νησί και η συμβολή των γονιών

Γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου του 2001 στο Σλάου της Αγγλίας. Οι γονείς του αλβανικής καταγωγής αποφάσισαν να αφήσουν την πατρίδα τους για το Νησί αναζητώντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής για εκείνους και τα παιδιά τους.

Ο μικρός Αρμάντο έδειξε από νωρίς την αγάπη του για το ποδόσφαιρο. Πώς θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά αφού ο πατέρας του φρόντισε να του δείξει τα μυστικά μέσα από τον Ρονάλντο. «Ο μπαμπάς μου με έβαζε να παρακολουθώ τον Ρονάλντο. Έχω δει πάρα πολλά βίντεο του. Ήταν δυνατός, γρήγορος, ένας φοβερός ντριμπλέρ που χρησιμοποιούσε εξίσου καλά και τα δύο του πόδια. Ακριβώς αυτό που θέλω να είμαι κι εγώ».

Η μητέρα του βλέποντας τον, αποφάσισε να τον γράψει στις ακαδημίες τη Μπέρναμ μόλις στα πέντε του χρόνια. Εκεί βελτίωσε τις ικανότητες του και εντυπωσίασε τους πάντες. Οι προτάσεις άρχισαν να έρχονται. Αρχικά η Ρεντιγκ και έπειτα η Φούλαμ διεκδίκησαν τον Μπρόγια αλλά καμία τους δεν απέσπασε τη θετική του απάντηση.

Οι δοκιμές στην Τότεναμ

Σε ηλικία επτά ετών συμμετείχε σε ένα τουρνουά με τη Μπέρναμ και εκεί μαγνήτισε τα βλέμματα των σκάουτερ της Τότεναμ, που είχαν βρεθεί εκεί για να παρακολουθήσουν έναν άλλον πιτσιρικά. Ο Μπρόγια αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ και ο καλύτερος παίκτης.

Οι άνθρωποι των «πετεινών» εισηγήθηκαν την απόκτηση του και σύντομα, ο Αρμάντο εντάχθηκε στις ακαδημίες της ομάδας. Δοκιμάστηκε σε πολλές θέσεις στην επίθεση αλλά απέδωσε καλύτερα ως φορ.

Απογειώθηκε στην Τσέλσι

Μετά τη διετή παρουσία του στις ακαδημίες της Τότεναμ, η Τσέλσι χτύπησε την πόρτα του. Φυσικά, η απάντηση δεν θα μπορούσε να είναι αρνητική. Η βελτίωση του ήταν εντυπωσιακή και η πορεία του ανοδική. Το καλοκαίρι του 2018 κέρδισε τις εντυπώσεις τόσο με την Κ18 των «μπλε», όπου πετύχαινε το ένα γκολ μετά το άλλο, όσο και με την εθνική του ομάδα, όπου σημείωσε πέντε γκολ σε τέσσερις συμμετοχές με την Κ19 και άλλα τρία με την Κ21.

Η Τσέλσι αποφάσισε να του δώσει την ευκαιρία να αγωνισθεί στην Κ23 και δεν το μετάνιωσε. Τη σεζόν 2019-2020 ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας, βρήκε δίχτυα 19 φορές και μοίρασε και πέντε ασίστ σε 31 αγώνες.

Οι επιδόσεις του δεν πέρασαν απαρατήρητες από τον Λάμπαρντ, ο οποίος τον κάλεσε στην πρώτη ομάδα και του έδωσε τέσσερα λεπτά στο παιχνίδι με την Έβερτον.

O δανεισμός στη Φίτεσε

Το να κερδίσεις τη φανέλα βασικού στην Τσέλσι δεν ήταν και το πιο εύκολο πράγμα. Έτσι, αποφασίστηκε να δοθεί δανεικός για να πάρει χρόνο συμμετοχής και εμπειρίες. Η Φίτεσε έμοιαζε μια καλή επιλογή και η ένταξη του στον σύλλογο ήταν σωστή.

Ο 19χρονος επιθετικός προσαρμόστηκε άμεσα και άρχισε να ξεδιπλώνει το ταλέντο του στο χορτάρι προκαλώντας τα χειροκροτήματα και τον ενθουσιασμό της κερκίδας. Έγινε ένα από τα βασικά του γρανάζια, απουσίασε μόλις από δύο παιχνίδια και είχε κατά μέσο όρο 64 λεπτά συμμετοχής. Βρήκε δίχτυα 11 φορές και μοίρασε τρεις ασίστ.

Τον φετινό Αύγουστο πάρθηκε η απόφαση να συνεχίσει δανεικός και η Σαουθάμπτον άνοιξε την πόρτα της. Μέχρι στιγμής έχει αγωνισθεί 268 λεπτά και έχει σημειώσει δύο τέρματα.

Ακόμη, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:

1) Είδωλο του είναι ο Ρονάλντο, ο Ντιντιέ Ντρογκμπά και ο Τάμι Έιμπραχαμ. Αφιερώνει αρκετό χρόνο για να παρακολουθεί βίντεο με τα κατορθώματα τους και προσπαθεί να μιμηθεί κάποιες κινήσεις του.

B) Ονομάστηκε Αρμάντο προς τιμήν του αγαπημένου παίκτη του μπαμπά του, Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

3) Έχει επιλέξει να αγωνίζεται με την εθνική ομάδα της Αλβανίας. Ωστόσο, θα μπορούσε να επιλέξει και τα «λιοντάρια» καθώς γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Νησί.

4) Τον ελεύθερο του χρόνο τον περνά είτε με την οικογένεια και φίλους είτε βλέποντας σειρές στο Netflix.

5) Στην playlist του υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία τραγουδιών αλλά ο αγαπημένος του είναι ο ράπερ, Λιλ Μπέιμπι.

6) Προτιμά να χρησιμοποιεί το Instagram και το twitter. Στο πρώτο χαζεύει με τις ώρες φωτογραφίες και βιντεάκια ενώ στο δεύτερο ενημερώνεται.

7) Τα βιντεοπαιχνίδια δεν λείπουν από την καθημερινότητα του. Τα αγαπημένα του είναι το Call of Duty και το Grand Theft Auto.

8) Του αρέσει να βοηθά τη μαμά του στη μαγειρική. Οι δυο τους την περίοδο της καραντίνας έκαναν πολλές δοκιμές στην κουζίνα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.