Αρίτζ Αντούριθ: Ο Ζορό αποχαιρετά τον «λάκκο των Λεόντων»

Πέτρος Χαριζακλής21 Μαΐου 2020

Ο Αρίτζ Αντούριθ κρέμασε τα παπούτσια την Τετάρτη 20/5 με ένα μακροσκελές μήνυμα στο Instagram. Ο θρύλος της Αθλέτικ Μπιλμπάο αποφάσισε να βάλει τέλος στην μεγαλοπρεπέστατη καριέρα του λόγω ενός τραυματισμού στο ισχίο.

«Έφτασε η στιγμή. Πολλές φορές είχα αναφέρει ότι το ποδόσφαιρο σε αφήνει πριν το αφήσεις εσύ. Χθες κιόλας, οι γιατροί μου είπαν ότι πρέπει να περάσω από το χειρουργείο. Δεν υπάρχει επιστροφή. Δυστυχώς, το κορμί μου είπε: Φτάνει. Δεν μπορώ να βοηθήσω τους συμπαίκτες μου με τον τρόπο που θα ήθελα και θα τους άξιζε. Έτσι είναι η ποδοσφαιρική ζωή. Απλά, πολύ απλά. Δυστυχώς, βιώνουμε καταστάσεις πολύ πιο σοβαρές από το ποδόσφαιρο, όπως είναι η πανδημία που μας έχει κάνει και αφήσει μεγάλη ζημιά, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να την παλεύουμε με κάθε μέσο. Γι’ αυτό μην ανησυχείτε για μένα. Αυτό είναι κάτι ασήμαντο. Και κάπως έτσι έφτασε η ώρα του αποχαιρετισμού. Και κάπως έτσι τελειώνει για μένα αυτή η διαδρομή, που υπήρξε αξέχαστη και υπέροχη από το ξεκίνημα έως το φινάλε» έγραψε ο 39χρονος Βάσκος φορ.

Ποιός είναι όμως πραγματικά ο Αρίτζ Αντούριθ; Το Metrosport.gr έψαξε και σας παρουσιάζει την καριέρα του Ζορό και αρκετά πράγματα για την ζωή του που δεν τα γνωρίζατε. Το μοναδικό για φέτος και τελευταίο για την καριέρα του γκολ το πέτυχε τον Αύγουστο του 2019, στην πρεμιέρα της La Liga κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Πώς το έβαλε; Με ανάποδο ψαλίδι ένα λεπτό μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο.

 

Γεννημένος στις 11 Φεβρουαρίου του 1981 στο Σαν Σεμπαστιάν, ο Αντούριθ μεγάλωσε σε μια αθλητική οικογένεια που όμως ασχολείτο με το σκι και την ορειβασία, αθλήματα στα οποία ο Αντούριθ ήταν πολύ καλός σε νεαρή ηλικία. Λατρεύει το χιόνι, μικρός έκανε κανόε-καγιάκ και έπαιζε γκολφ. Του αρέσει να ταξιδεύει και να περνάει χρόνο με την γυναίκα του και τις κόρες του. Θαυμάζει τον Γουίλ Σμιθ και τη Νικόλ Κίντμαν. Σε συνέντευξή του έχει ερωτηθεί για το δίλημμα «Μέσι ή Κριστιάνο» και απάντησε «Είναι δύο διαφορετικοί παίκτες, είναι φανταστικοί και οι δύο, ο καθένας τους κάνει πράγματα που δεν μπορούν να κάνουν άλλοι. Αν ήταν να πάρω έναν στην ομάδα μου θα ήταν ο Μέσι».

Ξεκίνησε την επαγγελματική καριέρα του από την Μπιλμπάο στα 19 του, ερχόμενος από την Ορερά ντε Βιτόρια. Δεν κατάφερε να μπει στην πρώτη ομάδα αλλά ήταν βασικός στην δεύτερη ομάδα της Αθλέτικ. Παραχωρήθηκε στην Μπούργος το 2003 όπου έμεινε για ένα χρόνο και στη συνέχεια μετακόμισε στη Βαγιαδολίδ. Στην πρώτη πέτυχε 16 γκολ και στην δεύτερη 14. Στις αρχές της σεζόν 2005-2006, η Μπιλμπάο έψαχνε επιθετικό, ο Αντούριθ είχε ξεκινήσει καλά τη χρονιά και οι Βάσκοι πλήρωσαν τρία εκατομμύρια ευρώ για να πάρουν έναν παίκτη που είχαν στην ομάδα τους πριν δύο χρόνια.

Τα πρώτα του δύο γκολ με την μεγάλη ομάδα της Μπιλμπάο τα πέτυχε στις 22 Ιανουαρίου του 2006, στο ντέρμπι κόντρα στη Ρεάλ Σοσιεδάδ. Ενα μήνα και τέσσερις μήνες αργότερα, πέτυχε το πρώτο γκολ στο Σαν Μαμές. Τελείωσε τη χρονιά με έξι γκολ και στις αρχές της επόμενης ένας τραυματισμός τον άφησε εκτός για καιρό. Ολοκλήρωσε τη χρονιά με 34 εμφανίσεις, 9 γκολ και 5 ασίστ. Η επόμενη χρονιά τον βρίσκει πάλι βασικό με τον Καπαρός στον πάγκο και να πετυχαίνει 7 γκολ και να δίνει 4 ασίστ σε 33 ματς στο ισπανικό πρωτάθλημα.

Η μεταγραφή στη Μαγιόρκα και το Τσάμπιονς Λιγκ με τη Βαλένθια

Τον Αύγουστο του 2008 η Μαγιόρκα κάνει πρόταση 6 εκατομμυρίων ευρώ για να τον αποκτήσει και ο πρόεδρος της Μπιλμπάο τον παραχωρεί, χωρίς τη συγκατάθεση του προπονητή του. Στις Βαλεαρίδες Νήσους κάνει μια παραγωγική διετία με 24 γκολ και 10 ασίστ σε 78 παιχνίδια. Στα περισσότερα παιχνίδια ήταν βασικός με τη φανέλα της Μαγιόρκα και μάλιστα δείχνει να εξελίσσεται με 11 γκολ στο πρωτάθλημα τη μία χρονιά και 12 την επόμενη. Μάλιστα την δεύτερη χρονιά οδήγησε την Μαγιόρκα στην 5η θέση και στο Γιουρόπα Λιγκ.

Τον Ιούλιο του 2010, η Βαλένθια εκμεταλλεύτηκε τα οικονομικά προβλήματα των Νησιωτών και πήρε τον Αντούριθ έναντι μόλις 4 εκατομμυρίων ευρώ. Με τη φανέλα των «νυχτερίδων» χρειάστηκε μόλις εννέα λεπτά στο ντεμπούτο του για να σκοράρει, στη νίκη με 3-1 επί της Μάλαγα. Τελείωσε τη χρονιά με 10 γκολ σε 29 ματς στο ισπανικό πρωτάθλημα. Επίσης, έπαιξε σε 6 αγώνες των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ και δύο στη φάση των «16» κόντρα στη Σάλκε. Την επόμενη χρονιά έπαιζε κυρίως αναπληρωματικός, πέτυχε 7 γκολ σε 29 ματς στο πρωτάθλημα και συμμετείχε σε Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ. Μάλιστα στο δεύτερο έφτασε στα ημιτελικά όπου αποκλείστηκε από την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Στο Τσάμπιονς Λιγκ με την Μπιλμπάο και το χατ-τρικ στο Σούπερ Καπ

Τον Ιούλιο του 2012 η Αθλέτικ βγάζει για δεύτερη φορά χρήματα από τα ταμεία της, αυτή τη φορά 2,5 εκατομμύρια ευρώ, για να τον φέρει ξανά στο «Σαν Μαμές». Μάλιστα στην επιστροφή του στη Χώρα των Βάσκων, στο ισπανικό πρωτάθλημα πέτυχε 14 γκολ σε 36 ματς. Την επόμενη χρονιά ο Βαλβέρδε ανέλαβε την Μπιλμπάο και ο Αντούριθ ανεβάζει ξανά τον αριθμό των γκολ του στη La Liga με 16 γκολ σε 31 ματς. Μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2014 έκανε το πρώτο χατ-τρικ με τη φανέλα της Αθλέτικ στο 4-0 επί της Γρανάδα. Με τα 16 γκολ του βοήθησε την ομάδα να φτάσει στην 4η θέση και να βγει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Τη σεζόν 2014-2015, ο Αντούριθ πέτυχε 18 γκολ σε 31 ματς στο ισπανικό πρωτάθλημα. Στην αρχή της χρονιάς με τα δύο γκολ κόντρα στη Νάπολι για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, έδωσε την ώθηση στην ομάδα του να μπει στους ομίλους.

Η επόμενη χρονιά ξεκινάει με τον απολύτως ιδανικό τρόπο. Ο Αντούριθ πετυχαίνει χατ-τρικ κόντρα στην Μπαρτσελόνα (4-0) στον πρώτο τελικό του Σούπερ Καπ Ισπανίας και ένα γκολ στο 1-1 στο «Καμπ Νου», οδηγώντας την Μπιλμπάο στον τίτλο μετά από 31 χρόνια. 

Ο Βάσκος μπόμπερ κάνει εξαιρετική χρονιά με 20 γκολ σε 34 ματς στο ισπανικό πρωτάθλημα και με 10 γκολ σε 11 ματς στο Γιουρόπα Λιγκ, ανακηρύσσεται πρώτος σκόρερ της ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Τον Ιανουάριο του 2016 πετυχαίνει δύο γκολ στην ευρεία νίκη επί της Εϊμπάρ με 5-2, το πρώτο με ανάποδο ψαλίδι και το δεύτερο με αριστερό γυριστό στην κίνηση.

Στο 2.15 του βίντεο το δεύτερο γκολ του Αντούριθ κόντρα στην Εϊμπάρ

Τον Φεβρουάριο του 2016 πετυχαίνει ένα από τα ομορφότερα γκολ που έχει πετύχει στην καριέρα του, στο 1-0 επί της Μαρσέϊγ στο «Βελοντρόμ» για τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, με ένα εκπληκτικό βολ-πλανέ από τα 35 μέτρα.

Στις 2 Μαρτίου της ίδιας χρονιάς, πετυχαίνει χατ-τρικ στο 4-1 επί της Λα Κορούνια και γίνεται ο τέταρτος ποδοσφαιριστής 35 ετών που πετυχαίνει τρία γκολ σε αυτή την ηλικία, μετά τους Ντι Στέφανο, Πούσκας και Μούντο. Συνολικά αυτή τη χρονιά πέτυχε 36 γκολ και έδωσε 10 ασίστ σε 55 ματς.

Παρά τα 36 του χρόνια, δεν τα παρατάει και βομβαρίζει τα αντίπαλα δίχτυα. Με 16 γκολ σε 32 ματς στη La Liga και 7 γκολ σε 6 ματς στο Γιουρόπα Λιγκ δείχνει πως η ηλικία δεν παίζει ρόλο. Μάλιστα σε ένα εντυπωσιακό παιχνίδι κόντρα στη Γκενκ (5-3), πετυχαίνει και τα 5 γκολ της ομάδας του, τα τρία εξ αυτών με πέναλτι. Κάνει έτσι ρεκόρ στη διοργάνωση που κρατάει μέχρι και σήμερα.

Η σταδιακή πτώση του Αντούριθ

Με 9 γκολ σε 33 ματς στο ισπανικό πρωτάθλημα και 8 γκολ σε 10 αγώνες του Γιουρόπα Λιγκ, δεν την λες και άσχημη χρονιά. Μάλιστα στην ευρωπαϊκή διοργάνωση βγαίνει για δεύτερη φορά πρώτος σκόρερ. Μια χρονιά που ξεκίνησε με ντοπιέτα στο 3-2 της Λεωφόρου κόντρα στον Παναθηναϊκό για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Τη σεζόν 2018-2019, ένας μυϊκός τραυματισμός στην αρχή της χρονιάς αλλά και ένας τραυματισμός στο γόνατο τον Ιανουάριο που θα τον αφήνει για τρεις μήνες εκτός, τον αναγκάζουν να μείνει σε 2 γκολ σε 20 ματς, σε μονοψήφιο αριθμό γκολ μετά από πολλά χρόνια.

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς με το γκολ κόντρα στη Μπάρτσα στην πρεμιέρα, όμως έπαιζε κυρίως ως αναπληρωματικός και τον Νοέμβριο ένας σοβαρός τραυματισμός τον άφησε για τρεις μήνες εκτός. Ηθελε να κρεμάσει τα παπούτσια του κατακτώντας το Κύπελλο Ισπανίας, όπου η Μπιλμπάο έχει πάει στον τελικό κόντρα στη συντοπίτισσα Ρεάλ Σοσιεδάδ, όμως ο κορωνοϊός δεν τον άφησε και λόγω χειρουργείου σταμάτησε την καριέρα του νωρίτερα.

Συνολικά πέτυχε 172 γκολ σε 405 ματς με την Αθλέτικ Μπιλμπάο και 158 γκολ σε 445 ματς στην πρώτη κατηγορία της Ισπανίας.

H ομάδα του τον αποχαιρέτησε με το παρακάτω βίντεο.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.