Άρης: Τα λεφτά που έπιασαν τόπο

Γιώργος Στράντζαλης23 Μαΐου 2023

Τα λεφτά δεν φέρνουν (πάντα) την ευτυχία και στην περίπτωση του Αρη επιβεβαιώνεται μέσα από τις επιδόσεις των ποδοσφαιριστών στους οποίους τα τελευταία χρόνια η ομάδα επένδυσε χρήματα χωρίς όμως να γίνει απόσβεση στο γήπεδο. Τα παραδείγματα είναι πολλά με πιο ενδεικτικές και πρόσφατες τις περιπτώσεις των: Ζερβίνιο, Ιζέτ Χαϊροβιτς, Άντρε Γκρέι, Κώστα Μήτρογλου, Χουάν Ιτούρμπε κ.α.. 

Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις. Δηλαδή, ποδοσφαιριστές οι οποίοι έβγαλαν – και με το παραπάνω - τα λεφτά τους. Η αξιολόγηση γίνεται βάσει των συμβολαίων και της προσφοράς τους. Παίκτες που ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις, στον ρόλο τους, αναδείχθηκαν και ξεχώρισαν μέσα στο υπόλοιπο σύνολο και είχαν σημαντική συνεισφορά μέσα στη σεζόν. Η αλήθεια είναι ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία δεν συμπεριλαμβάνονται αρκετοί λόγω της έντονης ανισορροπίας που εμφάνισαν στην απόδοσή τους οι περισσότεροι. 

Είναι όμως ένα ικανό δείγμα για να δείξει… το δρόμο στον Ρόμπερτ Παλίκουτσα ενόψει του μεταγραφικού σχεδιασμού. Ότι δεν παίζει ρόλο το πόσα χρήματα θα επενδύσεις. 

ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΝΤΑΡΙΝΤΑ 

Αναμφισβήτητα πρόκειται για την κορυφαία μεταγραφική επιλογή του Αρη στην περίοδο του Ιανουαρίου. Ο Τσέχος χαφ με συμβόλαιο περί τα 400 χιλιάδες ευρώ έβγαλε… το ψωμί του και οι Κιτρινόμαυροι μπορούν να αισθάνονται ικανοποιημένοι με την επένδυσή τους. Δεν χρειάστηκε χρόνο για να αποδείξει τις ηγετικές του ικανότητες αλλά και την ποιότητά του ως παίκτης και προσωπικότητα. Προφανώς δεν έγινε τυχαία η αναφορά από τον Ρόμπερτ Παλίκουτσα στο όνομα του Τσχέσου στις προγραμματικές δηλώσεις. 

Ούτε είναι τυχαίο ότι από την ημέρα που μπήκε στο βασικό πλάνο του προπονητή, στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, δεν ξαναβγήκε. Μέτρησε 21 συνεχόμενες συμμετοχές σε κανονική διάρκεια και Playoffs, κάτι που δεν κατάφερε κανείς άλλος παίκτης τη φετινή σεζόν. Από τη στιγμή που μπήκε στην ομάδα “έδεσε” τη μεσαία γραμμή, προσέφερε ισορροπία αλλά και λύσεις σε δημιουργικό επίπεδο. Προσεγγίζοντας την προσφορά του Νταρίντα με τη βοήθεια των αριθμών, τελείωσε τη σεζόν με πέντε γκολ και τέσσερις ασίστ και η αλήθεια είναι ότι ο Αρης είχε χρόνια να πάρει τόσα πολλά από έναν παίκτη της μεσαίας γραμμής. 

ΛΟΥΙΣ ΠΑΛΜΑ 

Δίχως να ξοδευτούν περισσότερα από 180.000 ευρώ για (περίπου) 75% των δικαιωμάτων του από την Βίντα της Ονδούρας, στον Αρη μπορούν να αισθάνονται ευτυχισμένοι βλέποντας τη μικρή αυτή επένδυση να βγαίνει και με το παραπάνω, καθώς μέσα σε 1,5 χρόνο η χρηματιστηριακή αξία του Λουίς Πάλμα όχι απλά ανέβηκε αλλά έχει εκτοξευτεί. 

Η χρονιά που ολοκληρώθηκε, η πρώτη “γεμάτη” για τον 23χρονο επιθετικό στην Ευρώπη, ήταν εκκωφαντική. Με το συμβόλαιό του να μην ξεπερνά τα 150 χιλιάδες ευρώ, ο Πάλμα ήταν ο πιο επιδραστικός παίκτης στην επίθεση του Αρη αφήνοντας πολύ πίσω του σε προσφορά συμβόλαια των 500 και 600 χιλιάδων. Σε σύνολο 36 αγώνων τη φετινή σεζόν είχε 13 γκολ και οκτώ ασίστ. Μία χρονιά η οποία ενδεχομένως ν’ αποτελέσει για τον ίδιο το “εισιτήριο” για ένα άλλο Πρωτάθλημα καθώς το όνομά του βρίσκεται στις μεταγραφικές λίστες αρκετών ευρωπαϊκών ομάδων. 

ΛΟΥΚΑΣ ΡΟΥΠ

Κρίνοντας από τη συνεισφορά που είχε ο Γερμανός μέσος στα παιχνίδια που αγωνίστηκε, ήταν μια value for money επιλογή για τον Αρη. Οι αμοιβές του, για το δεύτερο μισό της σεζόν, δεν ξεπέρασαν τις 150 χιλιάδες ευρώ και στην περίπτωσή του το “ισοζύγιο” κρίνεται θετικό. Μαζί με τον Νταρίντα συνέθεσαν ένα παραγωγικό δίδυμο εσωτερικών μέσων και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα “έδεσαν” και έδωσαν ισορροπία στον άξονα. 

Ο Γερμανός μέσος στάθηκε άτυχος στη διάρκεια της σεζόν καθώς εκεί που είχε μπει για τα καλά στην “εξίσωση” και άρχισε να αυξάνει τον χρόνο συμμετοχής του ήρθε η τραυματισμός που τον άφησε στα πιτς για οκτώ διαδοχικά παιχνίδια, δύο στην κανονική διάρκεια και έξι στα Play offs. Ολοκλήρωσε τη σεζόν με οκτώ συμμετοχές και ένα γκολ. Το συμβόλαιο του λήγει (τυπικά) τον επόμενο μήνα, αλλά καθόλου τυχαία ο Ρόμπερτ Παλίκουτσα αναφέρθηκε στην περίπτωσή του αφήνοντας έμμεσα να εννοηθεί ότι θα γίνει συζήτηση για ανανεωθεί. 

ΣΑΛΕΜ ΕΜΠΑΚΑΤΑ

Ο Σαλέμ Εμπεκατά ολοκλήρωσε τη σεζόν καταγράφοντας 28 συμμετοχές στις τρεις διοργανώσεις που συμμετείχε ο Αρης και συνολικά 1.804 αγωνιστικά λεπτά. Χωρίς καμία αμφιβολία, τα λεφτά του τα έβγαλε και με το παραπάνω. Από τα δύο εκατομμύρια ευρώ που κοστίζει συνολικά η άμυνα του Αρη, ο 25χρονος έχει τη μικρότερη αμοιβή καθώς το συμβόλαιό του είναι χαμηλότερο των 100 χιλιάδων ευρώ (!) και συγκρίνοντας την προσφορά του με τον Μόουζες Οντουμπάτζο, που έχει το μεγαλύτερο συμβόλαιο, το πρόσημο είναι θετικό. 

Ο Κονγκολέζος δεξιός οπισθοφύλακας έχει συμβόλαιο και για την επόμενη σεζόν και συμπεριλαμβάνεται κανονικά στο πλάνο των παικτών που θα αποτελέσουν τη “βάση” του νέου Αρη. Καθόλου τυχαία στα 6 από τα 10 παιχνίδια των Play offs, ο Τόλης Τερζής χρησιμοποίησε τον Εμπακατά στο βασικό σχήμα αντί του Άγγλου και στα περισσότερα ο 25χρονος ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις της θέσης και στο επίπεδο της ομάδας προσφέροντας λύσεις σε άμυνα και επίθεση.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.