Άρης-ΠΑΟΚ: Τα... 3+1 ντέρμπι πόλης που μας «σημάδεψαν»

Metrosport Team04 Σεπτεμβρίου 2022

Αγώνες που... κρέμονται σε μια κλωστή, παιχνίδια με πολύ πάθος, που κρίνουν στόχους ή δίνουν και ψυχολογία για την υπόλοιπη σεζόν. Κάπως έτσι χαρακτηρίζονται οι αγώνες μεταξύ Άρη και ΠΑΟΚ και σήμερα το βράδυ (21:30) ένα ακόμα τέτοιο παιχνίδι περιμένουν όλοι όσοι θα το δουν, αλλά και οι ίδιες οι ομάδες ακόμα και αν είναι ξεκίνημα της σεζόν.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

Γυρνώντας το χρόνο λίγο πίσω στεκόμαστε σε τέσσερα, τρία πρωταθλήματος και ενός του Κυπέλλου, Άρης-ΠΑΟΚ που θα μείνουν στην... ιστορία για λίγους παραπάνω λόγους από όλα τα υπόλοιπα.

14/3/2010

Άρης-ΠΑΟΚ 2-0 Νίκη πεντάδας με... υπογραφή Κάμπορα

Εκκίνηση με το παιχνίδι του Μαρτίου του 2010 εκεί όπου ο 5ος Άρης υποδεχόταν τον 2ο και με βλέψεις πρωταθλήματος ΠΑΟΚ. Το εγχείρημα των ασπρόμαυρων ήταν εξ αρχής δύσκολο καθώς ήθελαν το “5 στα 5” και ο Παναθηναϊκός να χάσει βαθμούς ενώ οι γηπεδούχοι είχαν στόχο να εδραιώσουν την θέση τους στην πρώτη πεντάδα που οδηγούσε σε ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Τελικά έγινε το... θέλημα των “κίτρινων” και του Έκτορ Ραούλ Κούπερ ο οποίος είχε σε απίστευτη φόρμα τον Χαβιέ Κάμπορα που ήταν αυτός που έκρινε και το παιχνίδι εν τέλει. Μάλιστα εκεί έσπασε και ένα σερί 12 αήττητων αγώνων που κρατούσαν οι φιλοξενούμενοι.

Στα αγωνιστικά ο Άρης ήταν αυτός που εξ αρχής επέβαλε τον ρυθμό του στο παιχνίδι και καρπώθηκε την υπεροχή του με την συμπλήρωση 20 λεπτών όταν ο Κόκε δέχθηκε μαρκάρισμα μέσα στην περιοχή και ο Ηλίας Σπάθας καταλόγισε αμέσως την “εσχάτη των ποινών”. Ο Κάμπορα ανέλαβε την εκτέλεση αλλά αστόχησε καθώς έστειλε την μπάλα στο δοκάρι. Κάπως έτσι το 0-0 παρέμεινε, αλλά για μόλις δύο λεπτά, καθώς λίγες επιθέσεις αργότερα οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ με τον Αργεντίνο επιθετικό να σκοράρει με γυριστό σουτ.

Το πρώτο ημίχρονο συνέχισε με δυνατά μαρκαρίσματα (σ.σ 6 κίτρινες κάρτες) αλλά χωρίς ιδιαίτερες στιγμές μπροστά από τις δύο εστίες.

Στο δεύτερο μέρος το παιχνίδι συνεχίστηκε με την ίδια δύναμη και χωρίς φάσεις. Σε μια από τις ελάχιστες στιγμές ο Κάμπορα με πολύ όμορφη προσωπική ενέργεια διπλασίασε τα τέρματα του και της ομάδας του στο 65'.

Η συνέχεια δεν επεφύλασσε συγκινήσεις με τον ΠΑΟΚ να ολοκληρώνει την αναμέτρηση με 9 ποδοσφαιριστές λόγω αποβολών των Σνάουτσνερ και Βιεϊρίνια στο 78’ και 80’ αντίστοιχα.

Έτσι λοιπόν οι γηπεδούχοι με το τελικό 2-0 κατάφεραν ουσιαστικά να κλειδώσουν το ευρωπαϊκό τους εισιτήριο, ενώ από την άλλη οι “ασπρόμαυροι” έχασαν τις όποιες τους ελπίδες για πρωτάθλημα και τελικά τερμάτισαν στην 3η θέση κάτω και από τον Ολυμπιακό.

Άρης (Έκτορ Ραούλ Κούπερ): Σηφάκης, Νέτο, Αράνο, Ρονάλντο, Ναφτί, Κάλβο, Κόκε (89' Χαβίτο), Νασούτι, Κάμπορα (87' Τζόνσον), Μεριέμ, Πρίττας (68' Νάτσο Γκαρσία).

ΠΑΟΚ (Φερνάντο Σάντος):
Χαλκιάς, Γκαρσία (68' Κουτσιανικούλης), Βιτόλο, Σορλέν, Μουσλίμοβιτς (89' Φωτάκης), Μαλεζάς, Κοντρέρας, Λίνο, Βιεϊρίνια, Ίβιτς (84' Αραμπατζής), Σνάουτσνερ. 

21/10/2018

Άρης-ΠΑΟΚ 1-2 “Διπλό τίτλου” με... μπροστάρη Πρίγιοβιτς

Προχωρώντας κάποια χρόνια έρχεται η χρονιά του νταμπλ στον ΠΑΟΚ. Το ξεκίνημα της σεζόν κομβικό για τους ασπρόμαυρους καθώς στόχος είναι να δείξουν εξ αρχής τις διαθέσεις τους. Έτσι και έκανε η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου καθώς προερχόταν από 6 συναπτές νίκες. Οι γηπεδούχοι έχουν ξεκινήσει και αυτοί καλά ωστόσο προέρχονται από την ήττα μέσα στην Ν. Σμύρνη με 1-0 από τον Πανιώνιο.

Το... κλίμα και η φόρμα πριν το παιχνίδι αντιστρέφεται γρήγορα όταν ο Άρης ανοίγει το σκορ μόλις στο 2’ με τον Ματέο Γκαρσία με ένα εξαιρετικά όμορφο γκολ όταν και μετά από πάσα του Μπρούνο Γκάμα ο Ισπανός εξτρεμ νικά τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη με ένα γυριστό σουτ.

Μετά το 25’ ο ΠΑΟΚ ανέβασε στροφές και κατάφερε να βρει γκολ ισοφάρισης πριν κλείσει το πρώτο μέρος, όταν ο Τζανακάκης υπέπεσε σε παράβαση μετά από γύρισμα του Αντελίνο Βιεϊρίνια στην περιοχή, με τον Ντοβέρι να δείχνει την άσπρη βούλα. Ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς ανέλαβε την εκτέλεση του πέναλτι ευστοχώντας για το 1-1 στο 43’.

Το δεύτερο μέρος είχε να... δώσει συγκινήσεις καθώς ο Άρης κερδίζοντας μέτρα στο γήπεδο έφερε τους φιλοξενούμενους σε φάση άμυνας και σε μια τέτοια στιγμή ο Άμρ Ουάρντα υπέπεσε σε παράβαση πέναλτι πάνω στον Μπρούνο Γκάμα που καταλόγισε ο Ιταλός ρέφερι. Ο Χαμζά Γιουνές ανέλαβε την εκτέλεση στο 65’, αλλά ο Έλληνας κίπερ του ΠΑΟΚ του είπε “όχι” και έτσι το 1-1 παρέμεινε.

Τον τελευταίο λόγο σε εκείνη την αναμέτρηση όμως τον είχε ο επιθετικός των “ασπρόμαυρων” όταν και μετά από πολύ ωραία συνεργασία του Άμρ Ουάρντα με τον Ομάρ Ελ Καντουρί, ο δεύτερος γύρισε την μπάλα στην μικρή περιοχή με τον Πρίγιοβιτς να φέρνει... τούμπα την αναμέτρηση με προβολή και να δίνει τότε, όπως αποδείχθηκε και αργότερα “διπλό τίτλου” στον “δικέφαλο”.

Άρης (Ερέρα): Κουέστα, Βαλεριάνος, Τζανακάκης, Βέλεθ (24' Σόουζα), Μαβράι, Σιώπης, Μπάσα (54' Ματίγια), Ματέο Γκαρσία, Μπρούνο Γκάμα, Ντιγκινί, Γιουνές (71' Ναζλίδης).

ΠΑΟΚ (Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Βιεϊρίνια, Βέρνμπλουμ, Κάνιας, Λέο Ζαμπά (46' Ουάρντα), Πέλκας (62' Ελ Καντουρί), Μπίσεσβαρ, Πρίγιοβιτς (85' Καρέλης). 

05/01/2020

Άρης-ΠΑΟΚ 4-2 Λήξη του αήττητου με... ηχηρή σφαλιάρα

Και πλέον στο πιο πρόσφατο Άρης-ΠΑΟΚ... ιστορικής σημασίας, που έχουμε ζήσει και είναι αυτό του 2020. Και πως μπορεί να είναι διαφορετικά όταν σε ένα ντέρμπι πόλης σπάει το αήττητο του "δικεφάλου" το οποίο κρατούσε 51 παιχνίδια. Σε έναν αγώνα που μια ομάδα υπήρχε στο γήπεδο και αυτή ήταν οι γηπεδούχοι δεν μπορούσε να είναι άλλος ο νικητής.

Ωστόσο στα επιμέρους διαστήματα του αγώνα οι φιλοξενούμενοι ήταν αυτοί που ξεκίνησαν καλύτερα το παιχνίδι και βρέθηκαν μάλιστα να προηγούνται όταν μετά από επιθετική προσπάθεια και ασταθή απόκρουση του Χουλιάν Κουέστα, ο Κάρολ Σφιντέρσκι έκανε το 0-1 μόλις στο 10’.

Έπειτα η εικόνα του αγώνα άρχισε να αλλάζει με τον Άρη να παίρνει περισσότερες πρωτοβουλίες και να ισοφαρίζει στην δικιά του καλή στιγμή, με τον Λάρσον ο οποίος με προσωπική ενέργεια και ξεπερνώντας τον Μάτος, έκανε το 1-1 στο 17’. Η εικόνα ως και το ημίχρονο ίδια με τους γηπεδούχους να απειλούν περισσότερο και σε μια από τις ευκαιρίες τους να ανατρέπουν και το σκορ.

Πιο συγκεκριμένα στο 41’ όταν ο Κορχούτ ανέλαβε μια εκτέλεση φάουλ και με γέμισμα έφερε την μπάλα στην περιοχή με τον Βέλεθ που είχε ανέβει να “νικά” τον Ζίφκο Ζίφκοβιτς ανατρέποντας τελείως τις ισορροπίες.

Στο δεύτερο μέρος ο ΠΑΟΚ πλέον φαινόταν... χαμένος στο γήπεδο και δέχθηκε και τρίτο γκολ όταν μετά από λάθος έξοδο του Σέρβου κίπερ ο Ρόουζ “έγραψε” το 3-1 στο 47’. Κάπου εκεί εξανεμίστηκαν τα όποια ψυχικά αποθέματα είχαν οι φιλοξενούμενοι και στο 70’ ο Σάσα έδωσε διαστάσεις θριάμβου στην νίκη των “κιτρίνων” σκοράροντας για τέταρτη φορά.

Τέλος το μόνο που κατάφερε ο “δικέφαλος” ήταν να μειώσει με τον Μάτος στο 77’. Έτσι οι γηπεδούχοι έβαλαν "στοπ" στην εξαιρετική ως τότε πορεία των "ασπρόμαυρων" με μια ηχηρή... σφαλιάρα.

Άρης (Μίχαελ Ένινγκ): Κουέστα, Ρόουζ, Βέλεθ, Δεληζήσης, Κόρχουτ, Σάσα, Ματίγια, Φετφατζίδης (89’ Μπα), Γκάμα (90+2’ Μαρτίνες), Λάρσον (65’ Ντουρμισάι), Ιντέγε.

ΠΑΟΚ (Αμπέλ Φερέιρα): Ζίβκοβιτς, Μάτος, Βαρέλα, Ίνγκασον, Γιαννούλης, Μίσιτς, Μαουρίσιο, Λημνιός (62’ Μπίσεσβαρ), Βιεϊρίνια (75’ Αουγκούστο), Πέλκας, Σφιντέρσκι (72’ Άκπομ).


28/01/2009

Άρης-ΠΑΟΚ 0-0 (8-9 πεν.) Η πρόκριση “βάφτηκε” ασπρόμαυρη με... δραματικό φινάλε

Το τελευταίο παιχνίδι που θα σταθούμε είναι αυτό του 2009 και είναι το μοναδικό από τα τέσσερα που δεν παίχτηκε στην διάρκεια του πρωταθλήματος αλλά είναι ο επαναληπτικός για την φάση των “16” του Κυπέλλου Ελλάδος εκείνης της σεζόν. Και μένουμε σε αυτό γιατί στο συγκεκριμένο παιχνίδι “έσπασαν καρδιές” καθώς έφτασε όσους το παρακολούθησαν στα όρια τους, μετά από 120 λεπτά αγώνα και 20 εκτελέσεις πέναλτι.

Στο αγωνιστικό κομμάτι το πρώτο παιχνίδι αρκετά τακτικό με το 0-0 στην Τούμπα να αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς για το βράδυ της 28ης Ιανουαρίου του 2009. Ίδιο σκηνικό και στο δεύτερο παιχνίδι, λίγες σημαντικές στιγμές σε ένα τόσο κρίσιμο αγώνα, ίσως και μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Η ίδια εικόνα και στην παράταση που ακολούθησε με την αναμέτρηση να φτάνει στα πέναλτι για να γίνει γνωστό ποιος θα πάρει την πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου εκείνη την σεζόν.

Οι εκτελέσεις εξαιρετικές οι περισσότερες με το... highlight της βραδιάς να είναι σίγουρα η δεύτερη κίτρινη που αντίκρυσε ο Σωτήρης Μπαλάφας μετά την δική του εύστοχη εκτέλεση και καθώς έβγαλε την φανέλα του για να πανηγυρίσει.

Στο 19ο πέναλτι ο επιθετικός των φιλοξενούμενων, Στέφανος Αθανασιάδης ευστόχησε και στο αμέσως επόμενο η κάκιστη εκτέλεση του Νίκου Καράμπελα για τον Άρη, ολοκλήρωσε μια μαραθώνια βραδιά με μεγάλο νικητή τον ΠΑΟΚ.

Άρης (Μαζίνιο): Σηφάκης, Νέτο, Καράμπελας, Λέμπο, Γιάχιτς, Βιτόλο, Ρεγκέιρο(107' Μπατιόν), Χαβίτο (76' Κάμπορα), Γκαρσία, Κόκε, Λαμπριάκος (59' Κάλβο)

ΠΑΟΚ (Σάντος): Χαλκιάς, Σνάουτσνερ (35' Μπιζέρα), Μάρκος Αντόνιο, Μαλεζάς, Δάρλας, Ίβιτς(82' Αθανασιάδης), Βερόν, Γκαρσία (108' Μπαλάφας), Λίνο, Σορλέν, Μουσλίμοβιτς

Δείτε τα στιγμιότυπα της αναμέτρησης και τις εκτελέσεις πέναλτι.

Σειρά πλέον έχει το σημερινό ντέρμπι στις 21:30 με την... ελπίδα να προστεθεί στα “αξέχαστα” παιχνίδια μεταξύ Άρη και ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.