Άρης - ΠΑΟΚ: Η προϊστορία στο Βικελίδης «φωνάζει» Άρης

Metrosport Team12 Δεκεμβρίου 2020

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΛΥΒΙΩΤΗΣ

Ένα ντέρμπι μεταξύ Άρη και ΠΑΟΚ, πάντα βρίσκεται στο επίκεντρο της ποδοσφαιρικής δραστηριότητας στην χώρα, πόσο μάλλον, την φετινή αγωνιστική περίοδο, όπου και οι δύο ομάδες βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της Super League. 

Η προϊστορία στο «Βικελίδης», «φωνάζει» Άρης, και όχι άδικα αν αναλογιστεί κανείς πως ο απολογισμός μετράει 46 νίκες, 33 ισοπαλίες και 26 ήττες, από το μακρινό 1928. Για δώδεκα συνεχόμενα χρόνια, οι «κίτρινοι» θα ξεχάσουν τι θα πει η λέξη ήττα, σε σύνολο 16 αναμετρήσεων.

Οι μεγαλύτερες νίκες του Άρη

Ο «εμφύλιος» των δύο συλλόγων, έχει προσφέρει πολλές συγκινήσεις αλλά και..γκολ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Άρης, έχει πετύχει την πλειοψηφία των μεγάλων σε έκταση νικών του πριν το 1950, ενώ ο ΠΑΟΚ, από το 1950 και έπειτα. 

Το 1930, για το πρωτάθλημα της ΕΠΣΜ, ο Άρης, θα πετύχει την μεγαλύτερη του νίκη επί του «αιώνιου» αντιπάλου με το εκκωφαντικό 2-6, στο παλιό γήπεδο του Ηρακλή. Πέντε χρόνια μετά, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της χώρας, οι «κίτρινοι» θα επικρατήσουν ξανά, αυτή τη φορά με 0-4 στην Τούμπα, όπως και τέσσερα χρόνια αργότερα με 1-5 πάλι στην έδρα του «μισητού» αντιπάλου. 

Στο «Βικελίδης», την σεζόν 1951-1952 για το πρωτάθλημα της ΕΠΣΜ, οι γηπεδούχοι θα επικρατήσουν με 5-1, ενώ 14 χρόνια μετά, θα νικήσουν τον ΠΑΟΚ πάλι με το ίδιο σκορ, αυτή τη φορά για το πρωτάθλημα της Α' Εθνικής. Η πιο πρόσφατη μεγάλη βραδιά των «κιτρίνων» ήταν 20 χρόνια πριν, και πιο συγκεκριμένα την 1-11-2000, καθώς κέρδισαν κατά κράτος τους «ασπρόμαυρους» με 4-0.

Οι μεγαλύτερες νίκες του ΠΑΟΚ

Στις 16-2-1975, ο ΠΑΟΚ στο γήπεδο της «Τούμπας», θα επικρατήσει με 5-0 του Άρη στο πλαίσιο του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής, ενώ την χρονιά 94-95, θα πετύχει την μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη επί του μεγάλου αντιπάλου με 0-4 στο «Κλεάνθης Βικελίδης». 

Το 2003, ο «δικέφαλος» θα πάρει την νίκη με 3-0, όπως και πέντε χρόνια αργότερα με το ίδιο ακριβώς σκορ. Και τα δύο παιχνίδια, έγιναν στο γήπεδο της «Τούμπας». Το 2012, ήταν και η τελευταία μεγάλη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Άρη, με 4-1 με Κλάους και Λόρενς να είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές, υπό το βλέμμα του Ιβάν Σαββίδη.

Οι κορυφαίοι σκόρερς

Από πλευράς Άρη, ο κορυφαίος σκόρερ σε ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ είναι ο Νίκος Αγγελάκης με 14 τέρματα, ενώ ακολουθούν οι Νίκος Κίτσος με 13 και Κλεάνθης Βικελίδης με 9.


Όσο αναφορά τον «δικέφαλο», την πρωτιά κρατάει ο Λάμπης Κουϊρουκίδης με 12, με τον Κώστα Καλογιάννη να μετράει 7 και τον Ραϊμόν Ετιέν να έχει 6.


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.