Αρης: Οι χαμηλές πτήσεις του Γκρέι

Πέτρος Χαριζακλής14 Οκτωβρίου 2022

Το καλοκαίρι ο Αρης προσπάθησε να βρει αυτό που έψαχνε τα προηγούμενα χρόνια από τότε που επέστρεψε στη Σούπερ Λιγκ 1. Έναν επιθετικό που θα του λύσει το επιθετικό του πρόβλημα και όλοι πίστεψαν πως τον βρήκε στο πρόσωπο του Γκρέι. Μετά από τρεις μήνες στην Ελλάδα, ο πρώην επιθετικός της Γουότφορντ φαίνεται πως έχει βαλτώσει και δυσκολεύεται όχι απλά να σκοράρει αλλά να φανεί επικίνδυνος για τις αντίπαλες εστίες. Πάμε όμως να δούμε από την αρχή τι συνέβη.

Ηταν αρχές Ιουλίου όταν ο Τζαμαϊκανός στράικερ πάτησε το πόδι στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και ο κόσμος του Αρη βρέθηκε εκεί παρά την ζέστη για να τον υποδεχθεί. Εχοντας τον πρότερο βίο της Αγγλίας και με τα 10 γκολ σε 28 ματς με τη φανέλα της ΚΠΡ την προηγούμενη σεζόν, όλοι πίστευαν πως ο Γκρέι θα λύσει μια και καλή το επιθετικό πρόβλημα των «κιτρινόμαυρων» και θα κάνει τους οπαδούς του Αρη να σταματήσουν να αναπολούν επιθετικούς όπως οι Κάμπορα και Κόκε.


Ο Αντρέι Γκρέι ήρθε στη Θεσσαλονίκη με προπονητή τον Χερμάν Μπούργος και πλέον δέχεται τις εντολές από τον Αλαν Πάρντιου. Ο Τζαμαϊκανός στράικερ ξεκίνησε δυναμικά με τέσσερα γκολ στα δύο πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Αρη, ωστόσο ο αντίπαλος (Γκόμελ) ήταν πολύ χαμηλότερου επιπέδου και ο Γκρέι πέρα από τα γκολ έχασε κι άλλες ευκαιρίες. Στον επόμενο γύρο του Κόνφερενς Λιγκ ο Γκρέι πέτυχε ένα γκολ κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο «Κλ.Βικελίδης», ενώ στο Ισραήλ έμεινε άσφαιρος. Αξίζει να σημειωθεί πως στα τρία από τα τέσσερα ευρωπαϊκά παιχνίδια, ο Γκρέι έμεινε άσφαιρος στο πιο δύσκολο αλλά και στο μοναδικό που ο Μπούργος έπαιξε με τον ίδιο στην κορυφή της επίθεσης. Κόντρα στη Γκόμελ ο Γκρέι είχε πλάι τον Πάλμα που άνοιγε χώρους, ενώ στον επαναληπτικό με την Μακάμπι, ο Πάλμα ήταν πίσω και κοντά στον Γκρέι, τουλάχιστον περισσότερα από όσο ο Ματέο Γκαρσία στον αγώνα του Ισραήλ.


Μετά τον αποκλεισμό του Αρη από το Κόνφερενς Λιγκ, ο Γκρέι σκόραρε και στο ντεμπούτο στο ελληνικό πρωτάθλημα στη νίκη 3-0 της ομάδας του κόντρα στον Λεβαδειακό. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως οι «κιτρινόμαυροι» ξεκίνησαν με 4-4-2 και τον Γκρέι να έχει στο πλάι του τον Πάλμα. Στην 2η αγωνιστική ο Γκρέι και πάλι με τον Πάλμα στο πλάι του δεν μπόρεσε να βρει δίχτυα, στην ήττα του Αρη με 3-1 από τον Παναιτωλικό. Κόντρα στον ΠΑΟΚ, στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, στον πάγκο ήταν ο Τόλη Τερζής ως υπηρεσιακός και έκανε το ίδιο λάθος που έκανε ο Χερμάν Μπούργος κόντρα στη Μακάμπι στο Ισραήλ. Αφησε μόνο του τον Γκρέι στην κορυφή της επίθεσης, με τον Ματέο Γκαρσία να έχει μεγάλη απόσταση από τον Τζαμαϊκανό κα τον τελευταίο να εγκλωβίζεται ανάμεσα στα στόπερ του ΠΑΟΚ. Βέβαια ο Γκρέι είχε ευκαιρία να σκοράρει στο ντέρμπι, όμως δεν μπόρεσε να νικήσει τον Κοτάρσκι από την άσπρη βούλα. Στο μοναδικό παιχνίδι μέχρι στιγμής που ο Γκρέι βρήκε δίχτυα αν και ξεκίνησε χωρίς παρτενέρ στην επίθεση του Αρη, ήταν στο διπλό (2-0) επί του Αστέρα στην Τρίπολη.

Πριν τη διακοπή του πρωταθλήματος για τις Εθνικές ομάδες, ο Αρης προσέλαβε καινούριο προπονητή. Τη θέση του Αργεντίνου, Χερμάν Μπούργος, πήρε ο Αγγλος Αλαν Πάρντιου, ο οποίος γνώριζε τον Γκρέι από τα αγγλικά γήπεδα. Στο πρώτο παιχνίδι του Αγγλου τεχνικού κόντρα στον Ολυμπιακό, οι «κιτρινόμαυροι» πήραν τη νίκη (2-1) και μάλιστα με ανατροπή, όμως ο 31χρονος επιθετικός δεν βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα. Κόντρα στον Βόλο, ο Τζαμαϊκανός μπήκε ως αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο με τον Αρη να χάνει 2-0 ενώ στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, ο Γκρέι ξεκίνησε ως βασικός χωρίς παρτενέρ στην επίθεση και έμεινε ξανά άσφαιρος, στην ήττα με 2-0 από Ενωση. Μάλιστα μέχρι να φτάσει το 58ο λεπτό που ο Πάρντιου έβαλε τον Ζερβίνιο στη θέση του Γκρέι, ο τελευταίος ήταν αόρατος ανάμεσα σε Μουκουντί και Βίντα. Σε τρία παιχνίδια του Πάρντιου στον πάγκο των «κιτρίνων» ο Γκρέι έμεινε άσφαιρος.


Όπως αποτυπώθηκε στο χορτάρι, ο Γκρέι μπορεί να είναι ένας κλασικός στράικερ που βρίσκεται πιο συχνά μέσα στην περιοχή έτοιμος να εκτελέσει και έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον Καμαρά που ήταν πέρυσι στην κορυφή της επίθεσης του Αρη, ωστόσο ο Τζαμαϊκανός λειτουργεί καλύτερα όταν παίζει με κάποιον στο πλάι του. Ο Γκρέι μετράει 7 γκολ σε 11 εμφανίσεις με τη φανέλα του Αρη και μόνο το γκολ κόντρα στον Αστέρα ήταν παίζοντας ως βασικός σε σύστημα 4-2-3-1. Αν μη τι άλλο, η επιλογή τακτικής μπορεί να χαρακτηριστεί ένας βασικός λόγος για τις χαμηλές πτήσεις του Αντρέι Γκρέι.

Ο Γκρέι είναι ένας γρήγορος και δυνατός στράικερ αλλά χρειάζεται περισσότερη τροφοδότηση από τους συμπαίκτες του για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για να το αν μπορεί να λύσει μια για πάντα το επιθετικό πρόβλημα του Αρη.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.