Άρης: Ο μεταγραφικός «χάρτης», τα μεγάλα κενά και οι αποφάσεις

Γιώργος Στράντζαλης06 Ιουνίου 2023

Μία εβδομάδα πριν από την επιστροφή των ποδοσφαιριστών του Αρη στην… κανονικότητα με ιατρικές εξετάσεις και την έναρξη των πρώτων προπονήσεων ενόψει της νέας σεζόν, στο υπό διαμόρφωση ρόστερ υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά, εκκρεμότητες, κενά, αλλά και οι “σίγουροι” που θα αποτελέσουν τη “βάση” της ομάδας, τουλάχιστον στο ξεκίνημα της προετοιμασίας. 

Ο Ρόμπερτ Παλίκουτσα, όπως διαπιστώθηκε στην τελευταία μεταγραφική σύσκεψη, καταβάλλει προσπάθεια εντός της εβδομάδας να τελειώσει τις πρώτες υποθέσεις και να προχωρήσει άμεσα σε deal με παίκτες των οποίων οι υποθέσεις είναι λίγο πιο προχωρημένες.  

Συγκριτικά με πέρυσι στον Αρη θέλουν το φετινό καλοκαίρι ν’ αποφύγουν την κωλυσιεργία και ει δυνατόν στο κύριο στάδιο της προετοιμασίας (τον Ιούλιο στη Βουλγαρία) να έχει σχηματοποιηθεί ένα σημαντικό μέρος του ρόστερ. 

Οι παραλείψεις είχαν οδηγήσει το περσινό καλοκαίρι την ομάδα σε προετοιμασία… ειδικών συνθηκών, γεγονός που πλήρωσε στην προσπάθειά της να διεκδικήσει την πρόκριση στα play offs του Conference League. Βέβαια, σε σχέση με πέρυσι φέτος έχει πολλά περισσότερα συμβόλαια σε ισχύ. Ασχέτως αν κάποια από αυτά υπάρχει η πρόθεση να λυθούν κι αυτό ενδεχόμενος δημιουργήσει επιπλέον εκκρεμότητες.

ΑΜΥΝΑ: Επτά ενεργά συμβόλαια, αλλά με… αστερίσκους

Θεωρητικά η γραμμή για την οποία δεν καίγεται ο Αρης για ενίσχυση είναι η αμυντική καθώς έχει ενεργά όλα τα συμβόλαια. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί αστερίσκοι. Στη δεξιά πλευρά συμβόλαιο έχουν ο Μόουζες Οντουμπάτζο και ο Σαλέμ Εμπακατά. Η παραμονή του δεύτερου είναι πιο πιθανή, δεδομένου ότι έχει χαμηλό συμβόλαιο, ενώ για τον Άγγλο το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη. 

Πιθανόν να γίνει μαζί του σύντομα μια κουβέντα. Στη θέση του αριστερού μπακ τα συμβόλαια των Πίρσμαν και Μαζικού είναι σε ισχύ. Παρόλο αυτά για τον Μαζικού το ενδεχόμενο να παραχωρηθούν τα δικαιώματά του στη Σερβέτ φαντάζει αυτή τη στιγμή πιο πιθανό. Ειδικά αν οι Ελβετοί, όπως φημολογείται, επανέλθουν εντός της εβδομάδας με βελτιωμένη πρόταση. Σε περίπτωση που γίνει το deal τότε μάλλον ο Πίρσμαν θα παραμείνει ως εναλλακτική στο ρόστερ και ο Αρης θα αναζητήσει ακόμη ένα αριστερό μπακ.

Στο κέντρο της άμυνας ο Μπράμπετς είναι ο μοναδικός “σίγουρος”, παρά το γεγονός ότι Ενκουλού και Φαμπιάνο επίσης έχουν συμβόλαια. Με τον πρώτο αναζητείται φόρμουλα για να το λύσει καθώς το επίπεδο ανταπόκρισής του κρίνεται δυσανάλογο της αξίας του, ενώ με τον Φαμπιάνο η κατάσταση είναι κάπως πιο περίπλοκη. 

Υπό την έννοια ότι μπορεί να διαπιστώθηκε αλλαγή δεδομένων και να έγιναν δεύτερες σκέψεις, τόσο από την πλευρά του παίκτη όσο και της ομάδας, όμως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να έρθει πρόταση. Αν συμβεί αυτό τότε όλα είναι ανοιχτά. Κατά 99% ο Τερζής θα ξεκινήσει τη σεζόν με το ίδιο δίδυμο στα στόπερ (Φαμπιάνο-Μπράμπετς), αλλά παράλληλα γίνονται επαφές για την προσθήκη τουλάχιστον ενός ακόμη κεντρικού αμυντικού και φημολογείται ότι ο στόχος έχει εντοπιστεί στη Γερμανία και ο Παλίκουτσα είναι σε φάση διαπραγμάτευσης. Εξάλλου, αν η χρονιά θα είναι απαιτητική και θα χρειαστεί βάθος. Στη θέση των στόπερ θα προστεθεί επίσης ο νεαρός Χρυσόπουλος, ενώ υπάρχει και ο Τανούλης.

Το… μπλέξιμο είναι στους τερματοφύλακες. Μία εβδομάδα πριν από την εκκίνηση της προετοιμασίας, πλην του Κουέστα το ρόστερ δεν διαθέτει άλλον τερματοφύλακα! Το συμβόλαιο του Σιαμπάνη έχει ολοκληρωθεί και οι δύο πλευρές είναι ακόμη σε φάση διαπραγμάτευσης, η οποία όμως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αυτή την εβδομάδα ούτως ώστε ο Αρης να ξέρει να θα χρειαστεί έναν ή δύο τερματοφύλακες.

ΜΕΣΑΙΑ ΓΡΑΜΜΗ: Τον “καίει” το 6άρι

O Πίτερ Ετέμπο αποτελεί παρελθόν, ενώ ο Μπρίαν Νταμπό έχει ενημερωθεί ήδη για την απόφαση της διοίκησης και παρά το συμβόλαιο που έχει βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης ομάδας. Ομοίως και ο Σέικ Ντουκουρέ. Με αυτά τα δεδομένα ο Αρης έχει άμεση ανάγκη από την προσθήκη τουλάχιστον ενός “κόφτη” και προς αυτήν την κατεύθυνση γίνονται συζητήσεις με υποψήφιους μεταγραφικούς στόχους. Είναι πιθανό μάλιστα να προκύψει συμφωνία μέσα στο επόμενο διάστημα, με τους Κιτρινόμαυρους να αναζητούν ένα “6άρι” με πιο δημιουργικά χαρακτηριστικά συγκριτικά με τον Ετέμπο, που θα μπορεί να συμβάλλει καλύτερα στο transition παιχνίδι.

Τεράστιο “συν” το γεγονός ότι ο Βλάντιμιρ Νταρίντα θα κάνει φουλ προετοιμασία. Θεωρείται ο “εγκέφαλος” του άξονα και πάνω του ο Αρης θέλει να χτίσει τη μεσαία γραμμή για τη νέα σεζόν. Από… κοντά του και ο Λούκας Ρουπ, ο οποίος ανανέωσε για 1+1 και στο ξεκίνημα των υποχρεώσεων της ομάδας θα είναι ο παρτενέρ του Τσέχου. 

Στο ρόστερ είναι και ο Μάνου Γκαρθία, αλλά για την ώρα δεν μπορεί να τον υπολογίζει ο Τόλης Τερζής καθώς συνεχίζει την αποθεραπεία του και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα είναι σε θέση να επανέλθει σε φουλ δράση μετά τον Αύγουστο. Με βάση τα παραπάνω, εκτός από την ανάγκη για άμεση ενίσχυση στο “6” με μία προσθήκη θα γίνουν μέσα στο καλοκαίρι τουλάχιστον άλλες δύο μεταγραφές στη μεσαία γραμμή, όπου σημειωτέον υπάρχουν και οι επιλογές των νεαρών Παναγίδη, Σγούρου.

ΕΞΤΡΕΜ Στις πλευρές είναι… άδειος

Σίγουρα το πιο ελλιπές κομμάτι του παζλ συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες θέσεις. Ιτούρμπε, Καμάτσο, Ζερβίνιο, Χαϊροβιτς έχουν αποχωρήσει, ο Χριστοδουλόπουλος είχε προαναγγείλει δημόσια την παραμονή του αλλά τυπικά δεν έχει ολοκληρωθεί η ανανέωση και στο ρόστερ αυτή τη στιγμή ο μόνος “σίγουρος” θεωρητικά είναι ο Ματέο Γκαρσία. 

Ο Αργεντινός έχει ενεργό συμβόλαιο και για τον επόμενο χρόνο, εκτός αν προκύψει κάποια πρόταση και ο Αρης μπει σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για την πώλησή του. Με τον Λουίς Πάλμα όλα είναι ανοιχτά. Ο Ονδουριανός είναι το hot όνομα του καλοκαιριού για τους Κιτρινόμαυρους, που περιμένει να έρθει πρόταση κοντά στην τιμή που τον έχουν κοστολογήσει, ήτα στα 5 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να πουληθούν τα δικαιώματά του. Μέχρι τώρα βέβαια καμία ομάδα απ’ όσες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δεν έχει πλησιάσει καν σε αυτά τα οικονομικά δεδομένα. 

Ο Πάλμα θα είναι κανονικά στην προετοιμασία, αλλά το μέλλον του στον Αρη δεν μπορεί αν θεωρείται βέβαιο. Ο Παλίκουτσα καλείται να βρει άμεσα νέα εξτρέμ και να χτίσει… από την αρχή στη συγκεκριμένη θέση, τόσο αριστερά όσο και δεξιά. Πληροφορίες της “Μ” ανέφεραν ότι ήταν πολύ κοντά στο να κλείσει την πρώτη προσθήκη στα εξτρέμ, ωστόσο δεν βρέθηκε η χρυσή τομή και το ζήτημα πήγε πίσω.

ΕΠΙΘΕΣΗ: Ο πολυπόθητος γκολτζής

Η θέση του βασικού επιθετικού είναι διαχρονικό πρόβλημα για τον Αρη και στην τρέχουσα μεταγραφική περίοδος θα πρέπει ν’ αποτελέσει στοίχημα για τη διοίκηση να γίνει εύστοχη επιλογή. Ο Αμπουμπακάρ Καμαρά έχει φύγει από την ομάδα και έμεινε μόνο ο Αντρέ Γκρέι. 

Με τη θέση του Τζαμαϊκανού όμως στο πλάνο της νέας σεζόν να είναι επισφαλής καθώς έχει ήδη ενημερωθεί για τις προθέσεις της διοίκησης και θα αναζητήσει ομάδα. Αν και έχει ακόμη τρία χρόνια συμβόλαιο εφόσον βρει “στέγη”, πιθανότατα στην Αγγλία, τότε θα διευκολύνει την κατάσταση για να λυθεί αναίμακτα το μεγάλο συμβόλαιο που έχει στον Αρη. 

Αυτό σημαίνει ότι οι Κιτρινόμαυροι θα χρειαστεί να κάνουν – και άμεσα μάλιστα – τουλάχιστον δύο προσθήκες επιθετικών και ήδη ο Παλίκουτσα είναι σε αναζήτηση του πολυπόθητου γκολτζή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι η μία από τις τρεις κινήσεις που θα γίνουν μέχρι την έναρξη της προετοιμασίας, με το όνομα του Ματέο Βίντρα να βρίσκεται μεταξύ των επιλογών του Κροάτη τεχνικού διευθυντή.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.