Άρης: Η κλάση είναι στην άμυνα

Γιώργος Στράντζαλης10 Απριλίου 2021

Ο Άκης Μάντζιος είναι ένας προπονητής που ερχόμενος στον Αρη εφάρμοσε έναν συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού. Εκ του αποτελέσματος και βάσει αποδοτικότητας τον δικαιώνει. Ο τρόπος με τον οποίο η ομάδα αμύνεται είναι μοναδικός. Ένας τρόπος που οι αντίπαλοι απεχθάνονται, ο Αρης όμως τον λατρεύει καθώς πρόκειται για έναν εκ των βασικών συντελεστών της φετινής (μέχρι τώρα) πορείας του στο Πρωτάθλημα.

Παραμένει η πιο αξιόπιστη ομάδα της Super League στην άμυνα, αυτό μαρτυρούν τα κατορθώματά της και το γεγονός ότι ο αγώνας με τον Αστέρα Τρίπολης είναι ο 17ος στον οποίον κράτησε ανέπαφη την εστία της. Η αξιοθαύμαστη πορεία του Αρη στηρίζεται στην αμυντική επίδοση, στο οργανωμένο αμυντικά παιχνίδι και στην κατάλληλη “χημεία” που έχει βρεθεί μεταξύ του συνόλου. Χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά ότι ο Αρης κάθεται πίσω, ότι παίζει μαζική άμυνα, αλλά έχει έναν μοναδικό τρόπο να είναι αποτελεσματικός. Σε σημείο να καταγράψει ρεκόρ 38 και 40 χρόνων. Τα 17 γκολ παθητικό σε 28 αγώνες μεταφράζονται ως η 2η καλύτερη αμυντική επίδοση της Super League, μετά τον Ολυμπιακό (14 γκολ κατά) τον οποίο ξεπέρασε σε “clean sheet” με το 2-0 που νίκησε τον Αστέρα Τρίπολης. Για την ακρίβεια, ήταν το 17ο φετινό παιχνίδι που ο Αρης κράτησε το μηδέν στην άμυνα. Το 9ο εντός έδρας και οκτώ φορές το έχει καταφέρει μακριά από το “Κλεάνθης Βικελίδης” (ΑΕΚ, Απόλλων Σμύρνης, Βόλος, Λάρισα, ΟΦΗ, Παναθηναϊκός, Παναιτωλικός, ΠΑΣ Γιάννινα). Το εντυπωσιακό επίσης είναι ότι, από τις 16 νίκες όλη τη σεζόν στις 15 δεν δέχτηκε γκολ, με εξαίρεση τη νίκη του στην πρεμιέρα του Πρωταθλήματος επί της Λαμίας (3-1). Αν συνυπολογίσουμε και τις δύο νίκες επί του Αστέρα Τρίπολης στο Κύπελλο, τότε το τελικό ταμείο είναι: 18 νίκες εκ των οποίων οι 17 χωρίς να δεχτεί γκολ!

Οι βασικοί παράγοντες της «μετάλλαξης»

Η αμυντική συμπεριφορά της ομάδας είναι ο τομέας στον οποίον εστίασε ο Άκης Μάντζιος, όταν ανέλαβε τα ηνία της τεχνικής ηγεσίας, για να τον βελτιώσει και να τον φτάσει σήμερα σε ένα σημείο αξιομνημόνευτο και αξιοζήλευτο για κάθε αντίπαλο. Αν κρίνουμε από την λειτουργία της στην εκκίνηση της σεζόν, λαμβάνοντας ως κριτήριο την πρεμιέρα του Πρωταθλήματος με τη Λαμία, τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό από την Κόλος Κοβαλίβκα και το πρώτο παιχνίδι του Μάντζιου στον πάγκο, το εντός έδρας 2-2 με τον ΠΑΣ Γιάννινα, θα καταλήξουμε στο εξής συμπέρασμα: το αμυντικό πρόβλημα, η λειτουργία αν προτιμάτε, έβγαζε…μάτια. Η συμπεριφορά της ομάδας στην transition άμυνα ήταν κακή. Κι όμως σήμερα, μετά από 28 αγώνες Πρωταθλήματος, η άμυνα “οδηγεί” τον Αρη στα υψηλά πατώματα της βαθμολογίας καθώς δεν είναι από τις πιο παραγωγικές ομάδες του Πρωταθλήματος

Στη «μετάλλαξη» της αμυντικής συμπεριφοράς συνετέλεσαν πολλοί παράγοντες. Από τη συνολική λειτουργία της ομάδας, την αυτοσυγκέντρωση που δείχνουν οι παίκτες στο σχέδιο και στο πλάνο του προπονητή, μέχρι και η αλλαγή προσώπων που ο Μάντζιος έκρινε απαραίτητη. Αυτό που κάνει τον Αρη ξεχωριστό είναι ότι εξακολουθεί να έχει ως σήμα κατατεθέν του:

1) το πρέσινγκ ψηλά. Η άμυνα αρχίζει από την επίθεση, η ομάδα έχει μάθει να τρέχει και να πρεσάρει, να κλέβει μπάλες και να παίρνει δεύτερες κατοχές και κατ' επέκταση και γκολ. Ασφαλώς έχει τους παίκτες να το υποστηρίξουν.

2) το passing game και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κατοχή μπάλας. Ο Αρης παίζει ποδόσφαιρο το οποίο στηρίζεται στο ομαδικό πνεύμα, τις πολλές πάσες, αναδεικνύοντας το ταλέντο συγκεκριμένων παικτών του από τη μέση και μπροστά. Με αυτόν τον τρόπο βρίσκει πάντα τη λύση να ξεκλειδώσει τις αντίπαλες άμυνες.

Τα πρόσωπα κάνουν τη διαφορά

Ασφαλώς η αμυντική συμπεριφορά μίας ομάδας κρίνεται από τη λειτουργία του συνόλου. Ωστόσο, στο φετινό Αρη υπάρχουν και τα πρόσωπα που κάνουν τη διαφορά. Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο εκπέμπει σιγουριά και αποτελεσματικότητα. Ο Δεληζήσης και ο Ροζ έχουν συνθέσει ένα απροσπέλαστο δίδυμο, κι έχοντας την συμπαράσταση των μπακ (κυρίως Σούντγκρεν-Σάκιτς) έχει δημιουργηθεί μία τετράδα που αποτελεί το “κλειδί” της επιτυχίας.

H επιστροφή του Δεληζήση στο αρχικό σχήμα συνδυάστηκε με την άφιξη του Μάντζιου. Νωρίτερα δεν ήταν στο πλάνο και ουσιαστικά ενεργοποιήθηκε από την 4η αγωνιστική, στη νίκη του Αρη στο ΟΑΚΑ επί του Παναθηναϊκού. Από τότε έχει αγωνιστεί συνολικά σε 16 αγώνες, τους περισσότερους μαζί με τον Ρόζ, και το εντυπωσιακό είναι ότι: 1) σε 10 η άμυνα κράτησε το μηδέν και 2) ηττήθηκε μόλις μία φορά (από τον Ολυμπιακό στην πρεμιέρα των play off), ενώ στην κανονική διάρκεια η ομάδα ήταν αήττητη, με 10 νίκες και τέσσερις ισοπαλίες. Εξίσου πολύτιμη αποδείχθηκε η απόφαση από τον Μάντζιο να ενεργοποιήσει τον Σούντγκρεν στο δεξί άκρο της άμυνας, ενίοτε και στο αριστερό. Ο Σουηδός έχει κερδίσει τον τίτλο του πιο σταθερού παίκτη του Αρη. Πολύτιμη η συνεισφορά στην αποτελεσματική λειτουργία της άμυνας και των αμυντικών χαφ, ιδίως το δίδυμο Τζέγκο και Σάσα, οι οποίοι αποτελούν τη δύναμη του φετινού Αρη.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.