Άρης: Ασχολήθηκε με την ΑΕΚ και ξέχασε τον εαυτό του

Μάνος Χατζάκης12 Απριλίου 2021

Στην ίδια παγίδα, για δεύτερη φορά, έπεσε το μεσημέρι της Κυριακής (11/4) ο Αρης, βλέποντας την πλάτη της ΑΕΚ από το 12ο μόλις λεπτό.

“Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρών σοφών”, για να αλλάξουμε τον ενικό αριθμό σε πληθυντικό, στο αρχαίο ρητό του ποιητή Μενάνδρου.

Οι “κιτρινόμαυροι” γνώριζαν το πώς θα παραταχθεί η ΑΕΚ στο “Κλ. Βικελίδης” και η λογική έλεγε ότι η ανάγνωση του παιχνιδιού σε συνδυασμό με τη συγκυρία, που βρισκόταν ο αντίπαλος, θα εξασφάλιζε -τουλάχιστον- τον βαθμό της ισοπαλίας. Γιατί, οι γηπεδούχοι βολεύονταν και με το “Χ”. Ψυχρά και ορθολογικά.

Παρόλα αυτά, έζησαν σε επανάληψη το παιχνίδι του Α' γύρου στην έδρα τους. Η Ενωση παρατάχθηκε με τρεις αμυντικούς μέσους, δείχνοντας ξεκάθαρη πρόθεση να στηριχθεί στη δύναμη και όχι στην τεχνική.

Τι αντιπαρέταξε, χθες, ο Ακης Μάντζιος στον συνάδελφό του, Μανόλο Χιμένεθ;

Μεσοεπιθετική γραμμή με μειωμένες αμυντικές δυνατότητες και μηδαμινή συνέπεια στο τακτικό πλάνο.

Γιατί, οι Σίλβα και Μπρούνο απέδειξαν ότι είναι ποδοσφαιριστές δευτέρων ημιχρόνων ή ακόμη καλύτερα, εργαλεία που μπορούν να λειτουργήσουν άψογα για περίπου 20λεπτα, ίσως και κάτι παραπάνω.

Οι Θεσσαλονικείς, όπως σωστά ανέφερε ο Σάκιτς, χρησιμοποίησαν λανθασμένα το υψηλό τους κίνητρο.

Επιδίωξαν το +9 στη βαθμολογία και, τελικά, δεν κράτησαν ούτε το +6.

Εκείνο που δεν είπε ο αυστριακός μπακ είναι ότι η ομάδα του αναλώθηκε στο πώς θα “τελειώσει” την ΑΕΚ, αλλά μόνο στη θεωρία, γιατί στην πράξη δεν είχε ούτε τον τρόπο, ούτε τα μέσα, για να το κάνει. Ο Δικέφαλος ήρθε με μαζεμένα προβλήματα, αλλά έδειξε χαρακτήρα και πήρε αυτό που ήθελε, εκμεταλλευόμενος τα τραγικά λάθη στην άμυνα των γηπεδούχων.

Παίκτες και προπονητής βρέθηκαν σε κακή μέρα.

Ο Μάντζιος επέλεξε -στις πτέρυγες- μονάδες, οι οποίες έχουν το μυαλό τους μόνο στην επίθεση και γενικώς η ψυχολογία τους ήταν ελάχιστα συμβατή με τις απαιτήσεις του συγκεκριμένου αγώνα, επιλέγοντας παράλληλα “ψευτο-εννιάρι”, δηλαδή τον Μαντσίνι, ο οποίος λίγο ταίριαζε στο ύφος της αναμέτρησης. Αποτέλεσμα, η ΑΕΚ να κάνει το παιχνίδι της και ο Αρης απλώς να παρακολουθεί, αδύναμος να δώσει την αίσθηση συνόλου, που ήξερε τι ζητά στο γήπεδο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μάντζιου στον “αέρα”, ο Μάνος ο οποίος και πάλι ως αλλαγή έδειξε ότι μπορεί να “ανεβάσει” τους συμπαίκτες του με τον τρόπο παιχνιδιού του, είχε πρόβλημα τραυματισμού και γι' αυτό και δεν ξεκίνησε. Εφόσον το δηλώνει δημόσια, κάτι παραπάνω θα ξέρει.

Συνολικά, οι τρεις επιλογές σε “φτερά” και κορυφή, εξέθεσαν το τακτικό του πλάνο, ενώ, για παράδειγμα, ο Ματέο Γκαρσία που έχει... μονιμοποιηθεί στον πάγκο, είναι παίκτης, ο οποίος -αποδεδειγμένα- μπορεί να δώσει περισσότερες άμυνες και να υποστηρίξει τις προσπάθειες των συμπαικτών του.

Oσον αφορά τις αλλαγές των Ματίγια και Μήτρογλου, μάλλον έγιναν χωρίς ξεκάθαρη στόχευση. Ο πρώτος μπήκε στο 86' και ο δεύτερος στο 87', όταν τα πάντα είχαν κριθεί. Αμφότεροι θα μπορούσαν να μπουν νωρίτερα, γιατί το σκορ ήταν 1-3 και όχι 2-3, άρα ο Αρης είχε να κερδίσει περισσότερα απ' όσα να χάσει. Η παρουσία τους ακυρώνεται από το χρονικό σημείο στο οποίο μπαίνουν στο ματς.

Ακόμη κι έτσι, ο Θεός του Πολέμου θα αγωνιστεί στην 4η αγωνιστική των play off, όντας στη 2η θέση. Μόνο που, τώρα, χρειάζεται ο κανονικός Αρης με τους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι είναι έτοιμοι -από κάθε άποψη- για φέρουν εις πέρας τη φετινή αποστολή.

Ανασφάλεια, φόβοι και πειράματα δεν έχουν θέση στο χρονικό σημείο, που βρισκόμαστε.

Υ.Γ.1: Ο Αρης δεν έχει αποκτήσει ακόμη το υπόβαθρο, που θα τον κάνει να καθαρίζει -χωρίς συναίσθημα- τα μεγάλα ματς. Η ΑΕΚ το έχει και παρά το limit down της, πήρε αυτό που ήθελε. Οι παίκτες του Μάντζιου και ο ίδιος ο Μάντζιος θέλουν τον χρόνο τους και δεν μπορεί κανείς να τους χρεώσει ότι δεν προσπαθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Γίνονται βήματα, όχι άλματα.

Υ.Γ.2: Περίοδο ντεφορμαρίσματος περνά και ο Σούντγκρεν. Ο Αρης διαθέτει κι άλλον δεξιό μπακ (Σάκιτς), όπως διαθέτει και αριστερό, δηλαδή τον Γκάνεα. Ο Ρουμάνος βρέθηκε στον πάγκο, αν και διανύει καλό φεγγάρι και -επιθετικά- μπορεί να δώσει παραπάνω από τον Σάκιτς, ο οποίος παίζει εκεί με αντίθετο πόδι.


Υ.Γ.3: Ο Ροζ θα δυσκολευτεί να πιστέψει ότι είναι εκείνος, που παραχώρησε δύο πέναλτι στην ΑΕΚ. Κάκιστη εμφάνιση από τον Γάλλο.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.