Αργεντίνοι που ακολούθησαν το μονοπάτι του Ντιέγκο και έγιναν σταρ

Παναγιώτα Χαλκιά01 Δεκεμβρίου 2020

Η απώλεια του Ντιέγκο Μαραντόνα σκόρπισε τη θλίψη σε όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη και ένωσε ακόμη περισσότερο την Αργεντινή. Έναν τόπο που βρήκε στο πρόσωπο του ένα μικρό Θεό που χάριζε χαμόγελα με τις μαγικές του φιγούρες στο χορτάρι.

Ο Ντιεγκίτο αποτέλεσε, αποτελεί και θα αποτελέσει παράδειγμα για πολλά μικρά παιδιά. Η ιστορία του από τη μια βουτηγμένη, στη λάσπη και στη φτώχεια και από την άλλη, στην πολυτέλεια αποτελεί κινητήριο δύναμη για κάθε παιδί που θέλει να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα.  

Δεν είναι λίγα τα παιδιά στην Αργεντινή που έχουν κρεμάσει τη φωτογραφία του πάνω από το κρεβάτι τους και ονειρεύονται μια καριέρα όπως η δική του. Κάρλος Τέβες, Άνχελ Ντι Μαρία, Κουν Αγουέρο, Χουάν Ρικέλμε και Λιονέλ Μέσι είναι από εκείνα τα παιδιά που είχαν το άστρο και τις ικανότητες και κατάφεραν να κερδίσουν το παιχνίδι παρά τις δυσκολίες. 

Κάρλος Τέβες 

Ένας από τους πιο ξεχωριστούς παίκτες όχι μόνο για τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες αλλά και για την εσωτερική δύναμη, το πείσμα και το πάθος που κρύβει. Η ιστορία του άρχισε με τη μητέρα του να τον εγκαταλείπει όταν ήταν μόλις έξι μηνών. Ο πατέρας του είχε σκοτωθεί σε ανταλλαγή πυροβολισμών, δεν τον αναγνώρισε και η μαμά του μη μπορώντας να του προσφέρει τα απαραίτητα τον άφησε.


Μια ανάδοχη οικογένεια τον ανέλαβε και όντας 10 μηνών είχε ένα ατύχημα, τα σημάδια του οποίου είναι ορατά μέχρι και σήμερα. Έπεσε πάνω στο πρόσωπο του βραστό νερό, τον πήγαν στο νοσοκομείο με μια κουβέρτα με ίνες από νάιλον, οι οποίες διαλύθηκαν και κόλλησαν στο δέρμα επιβαρύνοντας τα εγκαύματα του. Έμεινε στην εντατική για περίπου δύο μήνες.

Το καλοκαίρι του 1989 στο Fuerte Apache είχε έρθει ένας άνθρωπος της Ολντ Μπόις που αναζητούσε ταλέντα. Ο θετός του πατέρας δεν μπορούσε να τον στείλει καθώς δεν είχε χρήματα να του αγοράσει παπούτσια. Τελικά κάποιος δάνεισε παπούτσια στον μικρό, ο οποίος κατέπληξε τους πάντες με τις ικανότητες του. Το ένα έφερε το άλλο και ο Τέβες εντυπωσίασε την Ευρώπη και άκουσε τους φιλάθλους να τραγουδούν ρυθμικά το όνομα του.

Κουν Αγουέρο

Οι γονείς του ήταν μικρά παιδιά όταν τον έφεραν στο ζωή. Ο πατέρας του ήταν 19 ετών και μητέρα του μόλις είχε ενηλικιωθεί. Ζούσαν μαζί με την κόρη τους σε ένα μικρό σπίτι στην περιοχή Gonzalez Catan στο Μπουένος Άϊρες αλλά αναγκάστηκαν να μετακομίσουν καθώς πλημμύρισε. Η μητέρα του, όντας σε ενδιαφέρουσα, κοιμήθηκε σε στρώματα έξω στο κρύο για 15 ημέρες.

Η γέννηση του δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολη. Η μητέρα του, Αντριάνα, ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ για να τον φέρει στον κόσμο. Στο πλησιέστερο νοσοκομείο δεν μπορούσαν να τη βοηθήσουν καθώς δεν υπήρχε ο κατάλληλος εξοπλισμός ούτε υποδομές για τις γυναίκες που είχαν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη ή πρόωρες γέννες. 

Με το θερμόμετρο να δείχνει τρεις βαθμούς, η μαμά του άλλαξε δύο λεωφορεία και πήρε ένα τρένο για να φτάσει στο νοσοκομείο του Pinero στην περιοχή του Flores. Οι συσπάσεις ότι πολλαπλές και δεν κατάφερε να φτάσει στο νοσοκομείο. Λίγα μέτρα πριν, έκατσε στο δρόμο και ήταν έτοιμη να γεννήσει αλλά οι νοσοκόμοι την πρόλαβαν και την μετέφεραν στην αίθουσα τοκετού. 

Το παιδί γεννήθηκε υγιέστατο. Έζησε σε ένα σπίτι χωρίς στέγη ουσιαστικά και το φαγητό δεν υπήρχε πάντα στο τραπέζι. Η μητέρα του είπε ότι το μωρό αυτό έχει άστρο και δεν έπεσε έξω εάν κρίνουμε από την καριέρα που τον περίμενε.

Άνχελ Ντι Μαρία

Το τατουάζ του στη γάμπα του δεξιού ποδιού του κρύβει την ιστορία των παιδικών του χρόνων. Ο Άνχελ Ντι Μαρία από πολύ μικρός έδειξε την αγάπη του για το ποδόσφαιρο. Μεγάλωσε σε μια φτωχική οικογένεια και οι γονείς του φρόντισαν να του μάθουν να εκτιμά αυτά που έχει. Ο πατέρας του δούλευε στην εξόρυξη άνθρακα μαζί με τη μητέρα του. Κάποιες φορές αναγκάστηκε και ο ίδιος να δουλέψει εκεί μαζί με την αδερφή του για να βοηθήσουν την οικογένεια. Άρχισε να δουλεύει από τα 10 και πέντε χρόνια αργότερα έκανε και παραδόσεις δεμάτων.

Έπαιζε ατελείωτες ώρες με τους φίλους του στους δρόμους μέχρι να τον ανακαλύψουν οι άνθρωποι της Ροζάριο Σεντράλ. Χρωστά στη μητέρα του ότι ζει σήμερα. Όταν ήταν ενός έτους είχε πέσει μέσα σε ένα πηγάδι. Άρχισε να κλαίει, η μαμά του τον άκουσε και τον έσωσε την κατάλληλη στιγμή. Δεν ήταν η μόνη φορά που ανησύχησε τους γονείς του καθώς έσπαγε τα πάντα στο σπίτι, έκανε φασαρία και ανάγκασε τη μητέρα του να τον πάει σε γιατρό καθώς πίστευε ότι το παιδί της είχε κάποιο πρόβλημα. Εκείνος της είπε να τον γράψει σε κάποιο άθλημα και έτσι άρχισε η καριέρα του, όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος.

Χουάν Ραμόν Ρικέλμε

Μεγάλωσε στο προάστιο του Σαν Φερνάντο, μια περιοχή όπου η βία και η φτώχεια ήταν καθημερινότητα. Ο πατέρας του ήταν ο ηγέτης της τοπικής συμμορίας και δεν ήταν λίγες οι φορές που τον ανάγκαζε να παίζει σε στημένους αγώνες για να βγάλει χρήματα. Ο αδερφός του ενεπλάκη περισσότερο και όταν ο Ρικέλμε ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής αναγκάστηκε να πληρώσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για να μην τον σκοτώσουν οι απαγωγείς του. Άντεξε στην ανέχεια και στην πατρική πίεση, εξέλιξε τις ικανότητες του και χάρη στην αγαπημένη του Μπόκα κατάφερε να ξεφύγει από την «πραγματικότητα» του πατέρα του, να χαράξει το δικό του μονοπάτι και να κάνεις τους πάντες να θαυμάσουν την τεχνική του.

Λιονέλ Μέσι

Από το Ροσάριο της Αργεντινής, έγινε ο ηγέτης της Μπαρτσελόνα. Η εκκίνηση του Λιονέλ Μέσι δεν ήταν εύκολη καθώς αντιμετώπιζε ένα ορμονικό πρόβλημα, το οποίο δεν του επέτρεπε να πάρει ύψος. Η θεραπεία ήταν αρκετά ακριβή και ο πατέρας του, όντας ένας απλός εργάτης σε τοπικό εργοστάσιο, και η μητέρα του, οικιακή βοηθός μερικής απασχόλησης, δεν είχαν το απαραίτητο οικονομικό υπόβαθρο για να του την παρέχουν. Η απογοήτευση ήταν εμφανής αλλά το ταλέντο του αδιαμφισβήτητο. Καμία ομάδα δεν ήθελε να αναλάβει τα έξοδα της θεραπείας ώσπου το 2000 η Μπαρτσελόνα αποφασίζει ότι αξίζει να πάρει το ρίσκο. Έκανε κίνηση ρουά ματ εντάσσοντας τον Αργεντίνο στις ακαδημίες της και βρίσκει τον ηγέτη της.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.