Αργεντινή: Πώς ο Σκαλόνι μεγιστοποιεί τις ικανότητες του Μέσι

Παναγιώτα Χαλκιά09 Δεκεμβρίου 2022

Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία υπό τις οδηγίες του Χόρχε Σαμπαόλι, η Αργεντινή έχει ανανεωθεί στα χέρια του Λιονέλ Σκαλόνι. Η κατάκτηση του Κόπα Άφρικα την περσινή αγωνιστική περίοδο άνοιξε την όρεξη των παικτών της που με ηγέτη τον Λιονέλ Μέσι θα προσπαθήσουν να φτάσουν στον τελικό και να σηκώσουν την κούπα στο Κατάρ.

Ο 44χρονος τεχνικός έκανε ένα σύνολο πιο προσαρμοστικό. Έχει δείξει διάθεση να αλλάξει πρόσωπα και συστήματα ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε αντίπαλο αλλά και να χρησιμοποιήσει τις ικανότητες του Μέσι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ενάντια σε διαφορετικούς τύπους αμυντικής λειτουργίας.

Έχει μια ομάδα με εντυπωσιακό βάθος και ευελιξία σε πολλές θέσεις, κάτι που καθιστά την Αργεντινή πιο απρόβλεπτη ομάδα σε σύγκριση με τέσσερα χρόνια πριν και, ίσως, πιο κατάλληλη για νοκ άουτ παιχνίδια.


Το σύστημα

Χρησιμοποιεί το 4-1-3-2 τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα. Σε στιγμές ανάπτυξης το σύστημα ενίοτε τροποποιείται και παίρνει τη μορφή του 4-2-2-1-1. Κάτι που διευκολύνει το σχηματισμό ενός τριγώνου με δύο μεσοεπιθετικούς και τον Μέσι και παράλληλα, η δημιουργία του παιχνιδιού γίνεται πιο εύκολη.


Όταν η μπάλα φτάσει το τελευταίο τρίτο του γηπέδου, τότε η οργάνωση είναι πιο τυχαία. Οι παίκτες που αποτελούν τη μεσοεπιθετική γραμμή έχουν την ποιότητα και τις ικανότητες να ελιχθούν και να βρουν το κατάλληλο κενό για να απειλήσουν την αντίπαλη εστία.

Όταν αμύνεται το σύνολο του Σκαλόνι είναι πιο άκαμπτο. Διατηρεί το 4-1-3-2 και σχηματίζει διαφορετικά αμυντικά στρώματα για να αποτρέψει την ανάπτυξη και τη δημιουργία της αντίπαλης ομάδας.

«Ταξιδεύουμε μαζί»

Το παιχνίδι στηρίζεται στις μεταβατικές φάσεις τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά. Το κλειδί στην επίθεση είναι τα ποικίλα επιθετικά στρώματα που δημιουργούνται, δηλαδή υπάρχουν περισσότερες από μια γραμμές παικτών για να ολοκληρωθεί μια επίθεση.

Το σχέδιο της ομάδας για να φτάσει στην αντίπαλη περιοχή είναι να επιτεθεί κάθετα. Η πρώτη πάσα προς τα εμπρός θα είναι προς τον άξονα με στόχο τη μείωση του αμυντικού πλάτους των αντιπάλου και παράλληλα, την προώθηση των μπακ και εξτρέμ στις πτέρυγες.

Οι παίκτες που έχουν το πρώτο άγγιγμα (πρώτη γραμμή) οφείλουν να έχουν την ικανότητα να κρατούν την μπάλα εύκολα, να ανταλλάσσουν πάσες μεταξύ τους ώσπου οι συμπαίκτες τους στη δεύτερη γραμμή να μπορέσουν να βρουν τον απαραίτητο χώρο.

Γενικά, η Αργεντινή όταν έχει στην κατοχή της την μπάλα, προτιμά να παίζει με άμεσο τρόπο, με κάθετες πάσες στα πλάγια και όλοι βρίσκονται σε διαρκή κίνηση. 


Συλλογική άμυνα

Η μετάβαση από την επίθεση στην άμυνα απαιτεί συλλογική δουλειά. Η πρώτη αμυντική γραμμή αποτελείται από παίκτες που γνωρίζουν πως να πρεσάρουν ψηλά και να δυσκολεύουν τον αντίπαλο να βρει κενό διάδρομο. Κλείνουν κάθε πιθανή δίοδο. Με παρόμοιο τρόπο κινείται και η δεύτερη γραμμή άμυνας – πίεσης με στόχο τη μείωση των αποστάσεων. Γενικά, όμως, η πίεση δεν είναι ιδιαίτερη δυναμική καθώς υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη στην αμυντική γραμμή.


Ο ρόλος του Μέσι

Ο Λιονέλ Μέσι αποτελεί το άλφα και το ωμέγα της Αργεντινής. Ο ρόλος του είναι καθοριστικός σε διάφορες στιγμές του παιχνιδιού εντός της επιθετικής φάσης. Μπορεί να παίξει είτε δεξιά είτε στη θέση του σέντερ φορ είτε ως δεύτερος επιθετικός πίσω από τον Λαουτάρο Μαρτίνεθ.

Σε στιγμές ανάπτυξης και δημιουργίας έχει το ρόλο του παίκτη που θα κρατήσει την μπάλα και θα είναι υπεύθυνος για την εξέλιξη του παιχνιδιού. Είναι απαραίτητος για να φέρει την ομάδα πιο κοντά στο γκολ λόγω της μεγάλης του ικανότητας να τελειώνει προσπάθειες και να μοιράζει το παιχνίδι στους συμπαίκτες του που έχουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να παραβιάσουν την αντίπαλη εστία.

Το 2018 ο Αργεντινός αναγκαζόταν να γυρνά πιο πίσω και να παρέχει ο ίδιος την προώθηση της μπάλας από τη μεσαία γραμμή. Πλέον, υπάρχει ένας ικανός μέσος για να κάνει αυτή τη δουλειά σε κάθε πιθανό σχήμα. Είναι ένας παίκτης ολοκληρωμένος πασέρ, που ξέρει να τοποθετείται με έξυπνο τρόπο για να «σπάει» το τείχος πίεσης των αντιπάλων και να προωθήσει την μπάλα με διεισδυτικές πάσες προς τα εμπρός.

Η παρουσία του διευκολύνει την παρουσία του Μέσι, ο οποίος πιέζει ψηλότερα και έχει την άνεση να κινηθεί στο χώρο ανάμεσα στις γραμμές και να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που τον βοηθά είναι η ποσότητα της επιθετικής κίνησης της ομάδας. Οι πλάγιοι μπακ πιέζουν ψηλά και δίνουν πλάτος ενώ εναλλάσσονται με τα εξτρέμ για να βρουν κενούς διαδρόμους. Οι δυο ακραίοι επιθετικοί αλλάζουν συχνά πλευρά δυσκολεύοντας τους αμυντικούς του αντιπάλου να διατηρήσουν τις σχέσεις τους. Οι δυναμικές κινήσεις αυτές διασφαλίζουν στον Μέσι τη δυνατότητα να βρει ελεύθερο χώρο στο τελευταίο τρίτο και να επιλέξει με ποιον τρόπο θα ταΐσει κάποιον από τους συμπαίκτες του.

Η Αργεντινή είναι μια συνεκτική ομάδα που διαθέτει παίκτες με ποιότητα και την ικανότητα να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον. Ο Μέσι βρίσκεται στο επίκεντρο και ευδοκιμεί σε ένα ομαδικό περιβάλλον που είναι προσαρμοσμένο στις δυνατότητες του χωρίς να χρειάζεται να θυσιαστεί η αμυντική ασφάλεια και να εξαρτάται υπερβολικά από τη δική του παραγωγικότητα η επίθεση.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.