Αντρίγια Ζίβκοβιτς, το πουλέν του «Τζόλε» που επαναστάτησε κατά της Παρτιζάν

Χάρης Δημαράς03 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς βρίσκεται προ των πυλών της Τούμπας καθώς επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες από τη Σερβία που τον θέλουν να έχει έρθει σε οριστική συμφωνία με τον ΠΑΟΚ

Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή μεγάλης αξίας, που στα 24 του έχει κατακτήσει ήδη 2 πρωταθλήματα Πορτογαλίας με την Μπενφίκα, 2 πρωταθλήματα Σερβίας με την Παρτιζάν, από ένα Κύπελλο με τις δύο ομάδες, αλλά και ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα συλλόγων U-20 στη Ν. Ζηλανδία με την εθνική Σερβίας. Παράλληλα είναι εν ενεργεία διεθνής με την εθνική ομάδα της χώρας του.

Εντυπωσιακό παλμαρέ αν αναλογιστεί κανείς το νεαρό της ηλικίας του. Για τον Ζίβκοβιτς πάντως όλα έγιναν νωρίς, καθώς μόλις στα 16 του εθεωρείτο το μεγαλύτερο ταλέντο στη χώρα του και μάλιστα υπήρξε ο νεαρότερος αρχηγός στην ιστορία της Παρτιζάν, φορώντας το περιβραχιόνιο την 1η Μαρτίου του 2014, σε ηλικία 17 ετών και επτά μηνών σε ματς με τη Ραντνίτσκι, αλλά και ο νεαρότερος παίκτης που έχει φορέσει τη φανέλα της εθνικής (17 ετών και 4 μηνών). Ο αριστεροπόδαρος μεσοεπιθετικός που γεννήθηκε στο Νις στις 11 Ιουλίου του 1996 (μπορεί να αγωνιστεί ως εξτρέμ αλλά και σε όλες τις θέσεις της επίθεσης) πήγε από μικρός στην Παρτιζάν και ντεμπουτάρισε σε επίσημο παιχνίδι με τη φανέλα της στις 28 Απριλίου 2013 στον αγώνα εναντίον της Νόβι Παζάρ, ενώ σημείωσε το πρώτο του γκολ με την ασπρόμαυρη φανέλα στις 25 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς. Το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο το έκανε στις 29 Σεπτεμβρίου 2013 στην ήττα της ομάδας του εναντίον της Τουν (0-3), στα πλέι οφ για του UEFA Europa League στην ηλικία μόλις των 17 ετών.

Εκτοξεύτηκε από το Παγκόσμιο U-20

Με την Παρτιζάν στις τρεις επόμενες σεζόν (2013-2016) είχε 93 συμμετοχές, 24 τέρματα και 13 ασίστ, ενώ η τιμή του εκτοξεύτηκε μετά το Παγκόσμιο U-20 το 2015, όταν η Σερβία κατέκτησε τον τίτλο επικρατώντας της Βραζιλίας με 2-1 και τον παίκτη να έχει μία ασίστ. Στα 19 του ήταν ήδη περιζήτητος και αρκετοί ευρωπαϊκοί σύλλογοι τον παρακολουθούσαν. Εκείνο το καλοκαίρι, σύμφωνα με όσα είπε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της Παρτιζάν, Βλαντιμίρ Βούλετιτς έφτασε πρόταση 5 εκατομμυρίων ευρώ από την Μπενφίκα όμως η πλευρά του παίκτη ήταν αρνητική για τα ανταλλάγματα και η υπόθεση δεν προχώρησε.

Ο Τζόλε και οι συγκρούσεις

Ο Ζίβκοβιτς παρέμεινε στην Παρτιζάν που είχε οικονομικά προβλήματα και στο τέλος του 2016 ήρθε τελικά με επεισοδιακό τρόπο η μεταγραφή στην Μπενφίκα. Εκπρόσωπός του ήταν ο πρώην άσος του Ολυμπιακού, Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, ο οποίος μάλιστα είχε από την ηλικία των 13 ετών σαν... πουλέν τον Ζίβκοβιτς, καθώς τον πίστευε πάρα πολύ. Ο «Τζόλε» διατηρούσε εξαιρετικές σχέσεις με την οικογένειά του όμως και στο θέμα της μεταγραφής υπήρξε σύγκρουση με τη διοίκηση της Παρτιζάν, η οποία είχε ήδη πουλήσει το 50% των δικαιωμάτων του. Ο παίκτης από τον Φερβουάριο ήταν «ξένο σώμα» με την ομάδα και έφυγε τελικά ως ελεύθερος στην Μπενφίκα τον Ιούλιο του 2016. Μάλιστα σύμφωνα με όσα έχει πει ο κ. Βούλετιτς η Παρτιζάν υποχρεώθηκε να πληρώσει 2.5 εκ. ευρώ στην εταιρία που είχε πουλήσει τα δικαιώματά του αντί να πάρει τελικά χρήματα από τους Πορτογάλους. Τότε μάλιστα η κόντρα μεταξύ Τζόρτζεβιτς και Ζίβκοβιτς από τη μία και Παρτιζάν από την άλλη είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις στα σερβικά media. 

Σκούρα και στην Πορτογαλία 

Στην Πορτογαλία πάντως δεν αποδείχθηκαν όλα ρόδινα για τον ταλαντούχο Αντρίγια, καθώς η προσαρμογή δεν ήταν εύκολη. Στην πρώτη του σεζόν είχε συνολικά 15 συμμετοχές χωρίς γκολ και ασίστ, ενώ γρήγορα επήλθε ρήξη μεταξύ του πατέρα του Γιόβιτσα και του Τζόρτζεβιτς, με τον πρώτο να αναλαμβάνει ουσιαστικά την καθοδήγησή του. Οι συγκρούσεις του παίκτη με την ομάδα ήταν αρκετές, ο Ζίβκοβιτς δεν μπόρεσε ουσιαστικά ποτέ να βρει χημεία με τους «αετούς» της Λισαβόνας και προ ημερών το συμβόλαιό του λύθηκε. Συνολικά με την Μπενφίκα σε μια τετραετία είχε 88 συμμετοχές, 4 τέρματα και 24 ασίστ.

Φωτό με τον Αντρίγια, τον πατέρα του Γιόβιτσα, τη μητέρα του και την αδελφή του


Πάρτε μια γεύση από highlights 

 

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.