Αντρέ Γκρέι: Κάτι παραπάνω από… ποδοσφαιριστής

Βασίλης Βλαχόπουλος29 Ιουνίου 2022

Μια βαθιά κάθετη γραμμή στο αριστερό μάγουλό του θυμίζει προεφηβικά ατίθασα χρόνια του. Η δε ζωγραφισμένη πλάτη του παραπέμπει σε αντιρατσιστικό μανιφέστο. Γιατί ο Αντρέι Γκρέι είναι κάτι παραπάνω από ποδοσφαιριστής αλλά μια ανήσυχη προσωπικότητα η οποία ωριμάζει προϊόντος του χρόνου.

Στο πρόσωπο του 31χρονου Τζαμαϊκανού, ο Άρης ελπίζει ότι βρήκε τον επιθετικό που απελπισμένα αναζητεί εδώ και τουλάχιστον τετραετία κι έπειτα από μεγάλη (οικονομικά) δαπάνη. Οι προσδοκίες μπορούν να ακουμπήσουν στο βιογραφικό του καθώς δεν είναι τυχαίος ποδοσφαιριστής αλλά striker με 20+ γκολ σε δύο σεζόν στην Championship για τον οποίον ξοδεύτηκαν 33+ εκατομμύρια ευρώ. Η συμφωνία επιβεβαιώθηκε χθες από την ΠΑΕ Άρης. 

Προβλέπει την υπογραφή τριετούς (2+1) συμβολαίου με συνολικές απολαβές περί των 2.5 εκατομμύριων ευρώ. Ο δε Γκρέι αναμένεται στη Θεσσαλονίκη το προσεχές Σάββατο για να υποβληθεί σε ιατρικές και εργομετρικές εξετάσεις για να ακολουθήσει το ταξίδι του στην Αυστρία ούτως ώστε να ενσωματωθεί στην ομάδα. Κι έτσι ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την παρθενική εμπειρία εκτός νησιού καθώς στην Αγγλία μεγάλωσε, εκεί ανδρώθηκε και καταξιώθηκε.

Αυτή η υπέρβαση έγινε με την παράλληλη εκτίμηση ότι ο Τζαμαϊκανός έχει αυτό που δεν διέθεταν οι προκάτοχοί του. Το γκολ. Οι δύο τελευταίες χρονιές του (στη Γουότφορντ) δεν ήταν παραγωγικές, δεν παύει όμως να είναι ο παίκτης των 140 γκολ σε σύνολο 398 αγώνων σε όλες τις κατηγορίες του βρετανικού ποδοσφαίρου. Ο Άρης αποφάσισε την επένδυση στη δεινότητα του, γνωρίζοντας φυσικά και την προσωπικότητά του. Αυτή χαρακτηρίζεται ατίθαση και διαμορφώνεται μέσα από τα βιώματά του.

Ο ίδιος δεν έκρυψε ποτέ το παρελθόν του, ίσα-ίσα συμβιβάστηκε μ’ αυτό. Δίχως ενδοιασμούς παραδέχθηκε την παραβατική συμπεριφορά του στα χρόνια της… νιότης με πειστήριο και τον «τσαμπουκά» (που λένε και στην αργκό) στο αριστερό μάγουλό του που αποτελεί συνέπειας μιας μεγάλης φασαρίας τα Χριστούγεννα του 2011.

 «Αν δεν γινόμουν ποδοσφαιριστής θα ήμουν στη φυλακή» είχε πει σε συνέντευξή του (στο Gaffer) αναδεικνύοντας την ευεργετική δράση που είχε το ποδόσφαιρο στη ζωή του. «Το ποδόσφαιρο έσωσε τη ζωή μου», είχε πει και είναι αλήθεια. Αυτό γκρέμισε τον τοίχο για την απόδρασή του από τη συμμορία, αυτό του εξασφάλισε μια εύπορη ζωή καθώς από τις 200 λίρες (τον μήνα) στη Χίκλεϊ έφτασε να βγάζει τόσα χρήματα το… δευτερόλεπτο. Και τώρα ετοιμάζεται να φτιάξει τη δική του οικογένεια του με την αρραβωνιαστικιά του, Άνι Πίνοκ. Ειδικά τώρα ζει μία από τις πιο ευτυχισμένες περιόδους της ζωής του.


Ρίχνοντας μια ματιά στο αντιρατσιστικό μανιφέστο που απεικονίζεται στην πλάτη του, μπορεί κάποιος να τον χαρακτηρίσει αντιδραστικό. Σε αυτή διακρίνονται δέκα σπουδαίες προσωπικότητες της Blac History. Από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στον Μάλκολμ Χ, δύο εκ των βασικών εκφραστών του κινήματος. Τον Μοχάμεντ Άλι στο σύμβολο της ελευθερίας ενάντια στο Άπαρχαϊντ, τον Νέλσον Μαντέλα. 

Τη Ρόζα Παρκς η οποία αρνήθηκε να αλλάξει θέση στο λεωφορείο εξωτερικεύοντας την αντίθεσή της στις φυλετικές διακρίσεις, στους Τόνι Σμιθ-Τζον Κάρλος που ύψωσαν τις μπουνιές τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικό. Τον Μπομπ Μάρλεϊ στον Τζαμαϊκανό ακτιβιστή, Μάρκους Γκάρβεϊ και τον Χιου Νιούτον. Ο Γκρέι διδάχθηκε πολλά, όπως για παράδειγμα για τα ομοφοβικά σχόλια που είχε γράψει στα social media προκαλώντας την αντίδραση της αγγλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.

Η «Μ» έχει καταγράψει τα κατορθώματά του εντός των τεσσάρων γραμμών τα οποία φανερώνουν την ποδοσφαιρική αξία του και δείχνουν για ποιους λόγους ο Αρης πραγματοποίησε μια σπουδαία μεταγραφή. Ξέρει όμως ότι πήρε έναν… κάτι παραπάνω από ποδοσφαιριστή γιατί αυτό έχει αποδείξει.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.