Τσόλακ: «Άσφαιρος» στην Τούμπα, «μηχανή των γκολ» στη Σκωτία

Metrosport Team17 Οκτωβρίου 2022

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

Ο Αντόνιο Τσόλακ ζει το... παραμύθι του στην Σκωτία. Πως να μην συμβαίνει όμως αυτό όταν σε 17 συμμετοχές έχει σκοράρει 13 φορές μέχρι τώρα στην σεζόν σε Ευρώπη και πρωτάθλημα; Η πορεία του Κροάτη τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα δεν ήταν αυτή που ήθελε ο ίδιος, δεν ήταν αυτή που ήθελε και ο ΠΑΟΚ

Όμως σε όσες ομάδες βρέθηκε εκτός του «δικεφάλου» ο 29χρονος απέδειξε ότι αν υπάρχει ένα πράγμα που μπορεί να κάνει καλά στο παιχνίδι του αυτό είναι σίγουρα το γκολ. Γι’ αυτό τον ήθελε σαν... τρελός ο Βαν Μπρόκχορστ και έδωσε τελικά μετά από ένα... σίριαλ ημερών, τα 2.5 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσαν οι Θεσσαλονικείς για να γίνει ο Τσόλακ κάτοικος Γλασκώβης. 

Οι πρώτες μέρες του δεν ήταν εύκολες στην Σκωτία και υπήρξε κριτική προς το πρόσωπο του και για το γεγονός ότι δεν θα μπορούσε να είναι επάξιος αντικαταστάτης του, ως πέρυσι βασικού επιθετικού των «τζερς», Αλφρέντο Μορέλος, ο οποίος δεν μπορούσε να αγωνιστεί όντας τραυματίας.

Αμφισβήτηση όμως που... άντεξε μόλις δύο επίσημα παιχνίδια. Αρχικά η πρεμιέρα του πρωταθλήματος κόντρα στην Λίβινγκστον και το πρώτο παιχνίδι για τον 3ο προκριματικό του Champions League, στο Βέλγιο εκεί που η Ρέιντζερς υπέστη μια ήττα με 2-0 από την Ουνιόν Σεντ Ζιλουάζ που πολλοί πίστεψαν ότι θα αφήσει τους Σκωτσέζους εκτός συνέχειας. 


Ο Κροάτης δεν καταφέρνει να σκοράρει σε κανένα η κριτική αρχίζει να γίνεται πιο έντονη και μάλιστα εκείνη την περίοδο αρχίζει να μπαίνει στα παιχνίδια και ο Αλφρέντο Μορέλος. Ο Τσόλακ όμως δεν πτοείται και στο τρίτο του επίσημο παιχνίδι που ξεκινάει ως βασικός πετυχαίνει το πρώτο του γκολ στο Άιμπροξ. Κόντρα στην Κιλμάρνοκ αγωνίζεται για 63’ λεπτά και στο 51ο ανοίγει το σκορ για την ομάδα του.

Όμως ο Βαν Μπρόκχορστ έχει να σκεφτεί και την ρεβάνς της ήττας στο Βέλγιο και ποιόν θα επιλέξει για την κορυφή της επίθεσης. Πολλοί δεν... πείθονται από το γκολ του Κροάτη και θεωρούν προτιμότερο να ξεκινήσει ο Μορέλος στην ρεβάνς. Ο Ολλανδός προπονητής «κλείνει» τα αυτιά του και επιλέγει και πάλι τον άνθρωπο τον οποίο... κυνηγούσε ένα μήνα για να έρθει στην Σκωτία.

Αυτός λοιπόν έρχεται να τον δικαιώσει δείχνοντας ότι πατάει πια καλύτερα στα πόδια του και πετυχαίνει το δεύτερο γκολ της ομάδας του στο 58’ φέρνοντας το ζευγάρι στην ισορροπία και τελικά την Ρέιντζερς να βρίσκει και τρίτο γκολ και να περνάει. Οι... αμφισβητίες έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται και ο Τσόλακ να βρίσκει εκπληκτικό ρυθμό στο σκοράρισμα.

Το ξεκίνημα του... ονείρου για τον Τσόλακ και ο Κροάτης στην... ουρά των Χάαλαντ και Λεβαντόφσκι

Πέντε γκολ σε ισάριθμα παιχνίδια για τον 29χρονο επιθετικό μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου και πλέον ο Βαν Μπρόκχορστ δεν έχει δίλλημα για την επιλογή του στην κορυφή της επίθεσης αλλά μόνο μια επιλογή και αυτή ακούει στο όνομα Τσόλακ.

Το πόσο κομβικός παίκτης γίνεται ο Κροάτης για την Ρέιντζερς θα γίνει αντιληπτό όταν μετά την ισοπαλία εντός έδρας με 2-2 κόντρα στην Αιντχόβεν (σ.σ. ματς στο οποίο είχε ανοίξει το σκορ) δίνει την νίκη - πρόκριση στους ομίλους του Champions League σκοράροντας στην ρεβάνς του ζευγαριού.


Έπειτα από τρεις μέρες θα πετύχει και το πρώτο του σετ τερμάτων στην ευρεία εντός έδρας νίκη της Ρέιντζερς με 4-0 κόντρα στην Ρος Κάουντι με τον πρώτο του μήνα στην Γλασκώβη να ολοκληρώνεται ιδανικά για τον ίδιο.

Ο Σεπτέμβριος ξεκινάει πολύ άσχημα για την ομάδα της Σκωτίας καθώς σε διάστημα δύο εβδομάδων δέχεται 3 ήττες με 0-11 παθητικό κόντρα στην Σέλτικ (4-0), στον Άγιαξ (4-0) και στην Νάπολι (0-3), με την αναμέτρηση κόντρα στους Ιταλούς να είναι και η πρώτη που ο Τσόλακ δεν ξεκινάει ως βασικός αλλά μπαίνει 20 λεπτά ως αλλαγή.

Το κακό διάστημα όμως το... τελειώνει ο Κροάτης όταν στην αναμέτρηση στο Άιμπροξ κόντρα στην Νταντί Γιουνάιτετ ο Τσόλακ ξεκινάει βασικός και πετυχαίνει δύο γκολ σε διάστημα 41 λεπτών με την Ρέιντζερς να επικρατεί τελικά 2-1. Ίδιο «βιολί» για τον πρώην επιθετικό του ΠΑΟΚ και στις δύο επόμενες αναμετρήσεις των «τζερς» για το πρωτάθλημα με τον Τσόλακ να πετυχαίνει από δυο γκολ τόσο στην εκτός έδρας επικράτηση κόντρα στην Χάρτς με 0-4, τόσο και στην εντός έδρας επικράτηση κόντρα στην Σεντ Μίρεν με 4-0.



Έτσι πλέον ο 29χρονος επιθετικός φτάνει τα 10 γκολ στο πρωτάθλημα κάτι που τον ανεβάζει στην πρώτη θέση των σκόρερ, αλλά και τα 13 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις γεγονός που τον κατατάσσει 8ο στον κόσμο για την σεζόν 2022/2023 ως τώρα και ειδικότερα τέταρτο στην κατάταξη στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα:

1.Έρλινγκ Χάαλαντ (Μαν. Σίτυ)

13 συμμετοχές

20 γκολ

2.Ρικάρντο Γκόμεζ (Παρτιζάν)

21 συμμετοχές

17 γκολ

3.Κουίνσι Πρόμες (Σπαρτάκ Μόσχας)

16 συμμετοχές

14 γκολ

4.Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Μπαρτσελόνα)

12 συμμετοχές

14 γκολ

5.Κόντι Γκάκπο (Αιντχόβεν)

17 συμμετοχές

13 γκολ

6.Ζαν Πιερ Νσαμέ (Γιούνγκ Μπόις)

18 συμμετοχές

13 γκολ

7.Νίκολα Κρστόβιτς (Ντουνάισκα Στρέντα)

19 συμμετοχές

13 γκολ

8.Αντόνιο Τσόλακ (Ρέιντζερς)

17 συμμετοχές

13 γκολ

Η σταθεροποίηση του στην ενδεκάδα, η σύγκριση με θρύλους της Ρέιντζερς η καθολική του αποθέωση και το σύνθημα των οπαδών για τον Τσόλακ

Τι λένε όμως πλέον στην Σκωτία για τον Τσόλακ; Τον αποθεώνουν όπως του αρμόζει φυσικά και μάλιστα έχει και δικό του... τραγούδι. Στις συζητήσεις μεταξύ οπαδών έχει αρχίσει ήδη να υπάρχει η σύγκριση μεταξύ του Κροάτη και δύο άλλων κορυφαίων επιθετικών της σύγχρονης ιστορίας των Σκωτσέζων του Ντάντο Πρσο και του Νίκιτσα Γέλαβιτς οι οποίοι είχαν πετύχει 35 και 30 γκολ σε μια ολόκληρη σεζόν.


Ενώ αρκετοί παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της ομάδας μεταξύ άλλων ο Άλεξ Ρέι και ο Άλι Μακ Κόιστ εκθειάζουν την φόρμα του 29χρονου επιθετικού αναφέροντας τον ως μηχανή των γκολ και λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η Ρέιντζερς βρήκε πια το “9” που έψαχνε. Ενθουσιασμένος φυσικά είναι και ο προπονητής του Τζιοβάνι Φαν Μπρόκχορστ ο οποίος δηλώνει εξαιρετικά ευχαριστημένος από όσα έχει κάνει και χαρούμενος που ο Τσόλακ τον... δυσκολεύει στο «δίλημμα» που υπάρχει μεταξύ του Κροάτη και του Μορέλος.


Μάλιστα φαίνεται πως οι «τζέρς» δεν... καίγονται να ανανεώσουν τους Μορέλος ή Κέντ των οποίων τα συμβόλαια λήγουν, δείγμα ότι ο Τσόλακ εμπνέει πια ασφάλεια ως το βασικό “9” στην Γλασκώβη. Κάτι που βλέπουν και οι δημοσιογράφοι καθώς τον κατατάσσουν με διαφορά ως τον καλύτερο ποδοσφαιριστή της ομάδας ως τώρα.

Το πιο σημαντικό όμως που ίσως βλέπει πλέον ο Αντόνιο Τσόλακ μπροστά του είναι το Μουντιάλ του Κατάρ και η Κροατική ομοσπονδία φαίνεται πως παρακολουθεί όσο κάνει ο 29χρονος καθώς μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ανέβηκε σχετικό tweet με τα επιτεύγματα του. Ο Ζλάτκο Ντάλιτς λοιπόν έχει έναν «πονοκέφαλο» αναφορικά με τις επιθετικές επιλογές καθώς έχει να επιλέξει μεταξύ των Κράμαριτς, Λιβάγια, Πέτκοβιτς και Μπούντιμιρ με τον Τσόλακ όμως να θέτει ισχυρή υποψηφιότητα για να διεκδικήσει μια θέση.


Πιο σημαντικό απ’ όλα για τον Τσόλακ είναι ότι πλέον εισπράττει και την αγάπη των οπαδών καθώς του έχουν φτιάξει και σύνθημα το οποίο ακούει σε κάθε παιχνίδι. Το... τραγούδι αναφέρει «Αν ψάχνετε για έναν επιθετικό, είναι το νούμερο 9 της Ρέιντζερς, ο Αντόνιο Τσόλακ. Κάπου μέσα στο «κουτί» σκοράρει, οι οπαδοί της Ρέιντζερς τον αγαπούν, Αντόνιο Τσόλακ.» και μπορείτε να το απολαύσετε παρακάτω:


Ο Κροάτης επιθετικός λοιπόν έχει αφήσει πίσω την... μαυρίλα της Θεσσαλονίκης και της περιόδου του στον ΠΑΟΚ και πλέον κυριολεκτικά «πετάει» στην Σκωτία με την φανέλα της Ρέιντζερς στην πιο ώριμη φάση της καριέρας του.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.