Ανοίξτε όλες τις... ντουλάπες και βάλτε έξω τους σκελετούς

Δημήτρης Μπούζας30 Απριλίου 2021


Δεν είναι η πρώτη αλλά ούτε προφανώς θα είναι και η τελευταία φορά που γίνεται λόγος για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην οποία οδηγούνται υποθέσεις σημαντικές που αφορούν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι επαναλαμβανόμενες αναβολές με παρασκηνιακές μεθοδεύσεις εμποδίζουν την ομαλή εκδίκαση και οδηγούν στον κίνδυνο της παραγραφής, πιθανότατα και μιας νόθευσης και αλλοίωσης εξαιτίας των προβλημάτων που προκύπτουν, λόγω της εκτεταμένης διάρκειας της εκδίκασης τους. Αυτό το τελευταίο σαφέστατα δίνει ευκαιρία για τη διαφοροποίηση αρχικών καταθέσεων και τις μεθοδευμένες απουσίες βασικών μαρτύρων. 

Οι αθλητικές δίκες στην Ελλάδα προκαλούν πολλές φορές βάναυσα την κοινή γνώμη για πολλούς και σοβαρούς λόγους. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στις «ιστορικές» δίκες για τα στημένα και για τις εγκληματικές συμμορίες. Οι αποφάσεις όπως και η «ταχύτητα» με την οποία κινήθηκαν διωκτικές και δικαστικές Αρχές μέχρι σήμερα στις περισσότερες των περιπτώσεων καταγράφηκαν ως ημιτελείς και λαθεμένες συμπεριφορές. Το κακό στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι αυτή η τακτική της καθυστέρησης του παρελθόντος συνεχίζεται και σήμερα, παρά τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης. 

Παρκαρισμένες λοιπόν σχεδόν οι «τρέχουσες» (!) πολύ σοβαρές υποθέσεις: Ο εμπρησμός της Καλαμάτας και η δολοφονική επίθεση στο Θεσσαλό διαιτητή. Στην επιτροπή δεοντολογίας για πέντε ολόκληρα χρόνια βρίσκονται στο ράφι ή στο αρχείο, υποθέσεις εξαιρετικού ενδιαφέροντος. Ο φάκελος Ραούλ Μπράβο βρίσκεται πλέον για αρκετό διάστημα υπό διερεύνηση. Ο Ισπανός ποδοσφαιριστής με θητεία στον Ολυμπιακό, στη Βέροια και στον Άρη εμπλέκεται σε στοιχηματικό σκάνδαλο τεραστίων – χωρίς υπερβολή – διαστάσεων. 

Ο Αθλητικός Εισαγγελέας κύριος Σιμιτζόγλου έχει στείλει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Βέροιας την υπόθεση, με τα τέσσερα διαβιβαστικά έγγραφα να βρίσκονται εδώ και καιρό στα χέρια του Εισαγγελέα της Βέροιας. Ο Ραούλ Μπράβο εμπλέκεται στο σκάνδαλο στοιχημάτων. Σύμφωνα με τα έγγραφα που διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, Έλληνας ποδοσφαιρικός παράγοντας που κατονομάζεται είχε δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης με τον Ισπανό παίκτη, με τον οποίο χειραγώγησαν τουλάχιστον οκτώ αγώνες ελληνικής ομάδας. Συνεργαζόμενοι και με έναν άλλο Ισπανό ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται σε ελληνική ομάδα και με μια γυναίκα που επίσης κατονομάζεται. 

Υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα δικαστικά και εκκρεμοδικίες για πλείστα όσα «αμαρτήματα» πλην των στημένων. Οπως η πλαστογραφία και άλλες παραβάσεις. Η καθυστέρηση όπως είναι επόμενο παγιδεύει και εγκλωβίζει σημαντικές θεσμικές αρμοδιότητες που αφορούν ακόμη και την ανάδειξη πρωταθλητριών ομάδων όπως επίσης και σοβαρές βαθμολογικές ανακατατάξεις. 

Το «φαινόμενο» σε μας τους παλιούς δεν προκαλεί καμία εντύπωση. Χρόνια ολόκληρα οι Έλληνες ποδοσφαιρόφιλοι βίωναν τέτοιες καταστάσεις. Οι καθυστερήσεις, οι αναβολές και οι άνωθεν εντολές ήταν κάτι το πολύ συνηθισμένο. 

Ας μου επιτρέψετε σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσω το τι ακριβώς συνέβη στο παρελθόν, όταν ο Κιλκισιώτης Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Φλωρίδης ανακάλυψε τον τροφοδότη λογαριασμό της θρυλικής παράγκας και τον παράγοντα ο οποίος διακινούσε παράνομα πολύ χρήμα, κατεξουσιάζοντας τον χώρο. Αποφασισμένος να κόψει το κεφάλι της Λερναίας Υδρας δημόσια δήλωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω σε όποια πίεση και αν του ασκηθεί. Ποια ήταν η αντίδραση του κατεστημένου; Ένας μικρός ανασχηματισμός και ο άτεγκτος Κιλκισιώτης πολιτικός βρέθηκε μακριά από το πόστο του με μία τιμητική αναβάθμιση του. Έτσι την γλίτωσε ο «θείος» και η παράγκα ανενόχλητη συνέχισε την δραστηριότητα της. 

Δεν θα ξεχάσω ότι ενθουσιάστηκα με την αρχική δήλωση του και σήκωσα το τηλέφωνο χωρίς να τον ξέρω. Του είπα ποιος είμαι και τον διαβεβαίωσα ότι στην απόφαση του αυτή έχει το σύνολο των έντιμων Ελλήνων στο πλευρό του, με πρωτοπόρους του βορειοελλαδίτες. 

Συνοψίζοντας και κλείνοντας το σχόλιο, θέλω να απευθυνθώ σε όποιον έχει την εξουσία, την ευθύνη αλλά και το κουράγιο (όχι βέβαια στον Αυγενάκη) να βγει μπροστά και να δώσει την εντολή να ανοίξουν οι «ντουλάπες» για να βγάλουν έξω όλους «σκελετούς». Αυτό θα είναι ίσως το πρώτο και μεγάλο βήμα μιας πραγματικής εξυγίανσης.

ΥΓ1: Στο σκίτσο ο θαρραλέος Κιλκισιώτης πολιτικός που δεν πρόλαβε όμως να γκρεμίσει από τα θεμέλια της την παράγκα και τον ισχυρό οικονομικά παράγοντα που κρυβόταν πίσω από αυτήν.

ΥΓ2: Ο ηλεκτρονικός δαίμονας έκανε το θαύμα του. Το ότι ο ΠΑΟΚ είχε τις χειρότερες διαιτησίες από ξένους, στο χθεσινό κείμενο αποδόθηκε ότι είχε τις ισχυρότερες διαιτησίες!

ΥΓ3: Τι συνέβη Αλέξη και ματαίωσες τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις σου; Τα περί θεραπαινίδων διαγράφονται ή τα κρατάμε «κάβα» και ανάλογα με τις περιστάσεις θα επανέλθουμε;

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.