Ανατροπή στο πρόγραμμα ανάπτυξης του stealth μαχητικού FCAS

Metrosport Team04 Απριλίου 2021

Και ενώ οι τελευταίοι μήνες έδειχναν ότι το μέλλον του μελλοντικού ευρωπαϊκού stealth μαχητικού αεροσκάφους FCAS (Future Combat Air System) είναι δυσοίωνο, οι κολοσσοί της αεροναυπηγίας Airbus και Dassault κατάφεραν να ξεπεράσουν τις διαφωνίες και τα προβλήματα τους και να δώσουν ανάσα «ζωής» στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, οι δύο εταιρείες έπειτα από αρκετά δύσκολες διαπραγματεύσεις και συνομιλίες κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία, η οποία ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο ώστε το πρόγραμμα πλέον να τεθεί σε διαβούλευση μεταξύ της γερμανικής, της γαλλικής και της ισπανικής κυβέρνησης.

Με την εξέλιξη αυτή οι πολιτικές συνομιλίες θα επαναληφθούν, προκειμένου να προχωρήσει ξανά το πρόγραμμα ανάπτυξης του αεροσκάφους FCAS, το οποίο ωστόσο θα συνοδεύεται και από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) που θα εξειδικεύονται σε εύρος αποστολών και θα έχουν την ικανότητα να μοιράζονται πληροφορίες και δεδομένα του επιχειρησιακού περιβάλλοντος με το stealth μαχητικό.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα FCAS (Future Combat Air System) θα κοστίζει μεταξύ 60 και 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ κάποιοι αναφέρουν και το ποσό των 120 δισεκατομμυρίων.

Σε κάθε περίπτωση, το αεροσκάφος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως το 2040, με στόχο να αντικαταστήσει τα μαχητικά Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας και τα Eurofighter Typhoon της γερμανικής και ισπανικής Πολεμικής Αεροπορίας αντίστοιχα.

Με πληροφορίες από: Defenceworld/Reuters

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.