ΑΝΑΛΥΣΗ: Ορθάνοιχτος ο δρόμος της πρόκρισης για ΠΑΟΚ και Άρη

Γιώργος Μάντζιος19 Ιουλίου 2021

 Η κλήρωση του γ' προκριματικού γύρου του Europa Conference League μάλλον χαμογέλασε σε ΠΑΟΚ και Άρη, που θα βρουν μπροστά τους βατούς αντιπάλους για να προχωρήσουν στην διοργάνωση.

 Ας ξεκινήσουμε από τον ΠΑΟΚ με τα πιο σημαντικά στοιχεία για κάθε πιθανή αντίπαλο:



 ΝΤΟΥΝΤΕΛΑΝΖ

 Ήρθε 2η πέρυσι στο Λουξεμβούργο, τερματίζοντας 2 βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Φόλα Ες, ενώ το νέο πρωτάθλημα στη χώρα ξεκινά στις 8 Αυγούστου. 

Το επίπεδο βέβαια είναι ημι-επαγγελματικό στο πρωτάθλημα και η αξία της ομάδας σύμφωνα με το transfermarkt είναι μόλις 2,2 εκατομμύρια ευρώ. Ιστορικά είναι μια ομάδα που ιδρύθηκε το 1991, πριν 30 χρόνια δηλαδή και μετρά 14 κατακτήσεις πρωταθλημάτων και 8 κατακτήσει κυπέλλου. 

Πέρυσι δεν αγωνίστηκε στην Ευρώπη, αλλά πρόπερσι έφτασε μέχρι τους ομίλους του Europa League, αποκλείοντας κατά σειρά τις Βαλέτα, Σκεντίγια, Νόμε Κάλιου και Αραράτ. 

 Την σεζόν 2018-2019 αντιμετώπισε στην φάση των ομίλων τον Ολυμπιακό και γνώρισε δύο ήττες με 5-1 και 0-2, ενώ συνολικά στην Ευρώπη μετρά 70 παιχνίδια με 15 νίκες, 12 ισοπαλίες και 43 ήττες. 

Αστέρι της ομάδας ο 24χρονος Γάλλο – Μαροκινός επιθετικός Μπενταλέμπ με 17 γκολ πέρυσι στο πρωτάθλημα, ενώ νέος τεχνικός της είναι ο 44χρονος Κάρλος Φανγκέιρο με μικρή εμπειρία σε πάγκους ομάδων.


 ΜΠΟΕΜΙΑΝΣ

 Η Μποέμιανς τερμάτισε πέρυσι στην 2η θέση πίσω από την Σάμροκ Ρόβερς, ενώ το νέο πρωτάθλημα βρίσκεται αυτή την ώρα σε πλήρη εξέλιξη. Μετά από 20 αγωνιστικές βρίσκεται στην 4η θέση και στο -10 από την κορυφή. 

Επειδή κι εκεί το πρωτάθλημα θεωρείται ημι-επαγγελματικό το transfermarkt δεν αναγνωρίζει την αξία όλων των παικτών της στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, παρά μόνο 5 από αυτούς. 

 Για να φτάσει ως εδώ, χρειάστηκε να αποκλείσει την ισλανδική Στιάρναν στον προηγούμενο γύρο με σκορ 1-1 και 3-0. Ο 48χρονος τεχνικός της Κιθ Λονγκ είναι στην ομάδα από το 2014 και έχει συμβόλαιο μέχρι το 2024, δηλαδή 10 ετών! 

Σε 24 απόπειρες στο παρελθόν, δεν έχει καταφέρει ποτέ να αποκλείσει πάνω από 2 ομάδες σερί στην Ευρώπη. 

 Αστέρι της ομάδας ο 24χρονος φορ Τζόρτζι Κέλι, που με 12 γκολ είναι και ο πρώτος σκόρερ του ιρλανδικού πρωταθλήματος. Ιστορικά πάντως είναι μια ομάδα που ιδρύθηκε το 1890, άρα μετρά 131 χρόνια ζωής, έχει κατακτήσει 11 πρωταθλήματα (το τελευταίο πάντως το 2009) και 7 κύπελλα Ιρλανδίας.


 Ας περάσουμε και στον Άρη, με την υποσημείωση φυσικά πως θα πρέπει πρώτα να ξεπεράσει το εμπόδιο της Αστάνα



 ΚΟΥΟΠΙΟ

 Η φινλανδική Κουόπιο τερμάτισε πέρυσι στην 3η θέση, πίσω από τις Ιντερ Τούρκου και Ελσίνκι, ενώ το νέο φινλανδικό πρωτάθλημα είναι σε πλήρη εξέλιξη και μετά από 12 αγωνιστικές είναι στην 2η θέση και στο -6 από την πρωτοπόρο Ελσίνκι. 

 Στον προηγούμενο προκριματικό γύρο απέκλεισε την Νόα από την Αρμενία, χάνοντας με σκορ 1-0 εκτός και κερδίζοντας με σκορ 5-0 εντός έδρας. Στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο η αξία της ομάδας είναι 4,5 εκατομμύρια ευρώ και αστέρια της είναι ο γκολκίπερ Βιρτάνεν, ο αρχηγός της, Γκανέζος χαφ Μπόατενγκ και ο αμυντικός και πρώτος σκόρερ (!) Τομάς με 4 γκολ φέτος. 

 Στον πάγκο της βρίσκεται ο Σίμο Βαλακάρι από τον περασμένο Γενάρη, 48χρονος με καλή θητεία πιο πριν στην νορβηγική Τρόμσο. 

Η ομάδα ιδρύθηκε το 1923, μετρά 98 χρόνια ζωής και μετρά επίσης 6 πρωταθλήματα (το 2019 το τελευταίο) και 3 κύπελλα Φινλανδίας. Στην Ευρώπη έχει παίξει 26 φορές και μετρά 7 νίκες, 5 ισοπαλίες και 14 ήττες. 

Πέρυσι έφτασε μέχρι τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, προσπερνώντας τα εμπόδια της Σλόβαν Μπρατισλάβας και της Σουντούβα, αλλά αποκλείστηκε από τη ρουμανική Κλουζ.


 ΒΟΡΣΚΛΑ ΠΟΛΤΑΒΑ

 H Ουκρανική Βόρσκλα Πολτάβα τερμάτισε πέρυσι στην 5η θέση (ουσιαστικά ισοβάθμισε με την 4η Κόλος Κοβαλίβκα αλλά μειονεκτούσε στην ισοβαθμία), ενώ το νέο πρωτάθλημα στην Ουκρανία ξεκινά το επόμενο Σαββατοκύριακο.

 Μεγάλη απώλεια αγωνιστικά είναι αυτή του πρώτου σκόρερ Κουλάχ που με 15 γκολ ήταν και ο πρώτος σκόρερ του ουκρανικού πρωταθλήματος πέρυσι. Στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο έχει αξία 13,9 εκατομμύρια ευρώ και αστέρια της είναι ο γκολκίπερ Ρίζνικ και ο μέσος Τιλ. 

Στον πάγκο της κάθεται από το 2019 ο 52χρονος Γιούρι Μαξίμοφ που έχει συμβόλαιο για ένα ακόμη χρόνο. Ιδρύθηκε το 1955, δηλαδή μετρά 66 χρόνια ζωής και έχει κατακτήσει 1 κύπελλο Ουκρανίας το 2009. Στην Ευρώπη έχει παίξει άλλες 8 φορές, η πρώτη το 1998 και η τελευταία πρόπερσι, όταν συμμετείχε σε όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ και τερμάτισε στην 3η θέση μπροστά από την Καραμπάχ και πίσω από Άρσεναλ και Σπόρτινγκ Λισσαβόνας.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.