Αν θέλουν ο ΠΑΟΚ να μείνει στην κορυφή ως το τέλος, όλοι οι παίκτες πρέπει να βάλουν πλάτη

Κώστας Πετρωτός04 Απριλίου 2024

Δεν θυμάμαι άλλο φετινό παιχνίδι του ΠΑΟΚ να έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη αρνητική έκπληξη στον κόσμο που βρισκόταν στις κερκίδες στην εκκίνησή του και στα πρώτα 40 λεπτά. 

Η Λαμία προηγήθηκε μόλις στο 7’ με τον Μαρτίνεθ από το λάθος του Κοτάρσκι, στο 15’ ο Τσιλούλης έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, αλλά δεν πιστώθηκε γκολ γιατί ήταν ελάχιστα εκατοστά μπροστά από τον τελευταίο αμυντικό του ΠΑΟΚ και τρία λεπτά αργότερα ο Σλίβκα έστελνε την μπάλα δίπλα από το δεξί δοκάρι. 

Εβλεπα φίλους του Δικεφάλου να παρακολουθούν απορημένοι και που και που να τσιμπιούνται για να βεβαιώσουν ότι αυτό που έβλεπαν ήταν αληθινό. Η Τούμπα έφτασε κάπου στα μισά του πρώτου μέρους να γκρινιάξει για να αφυπνίσει τους παίκτες του ΠΑΟΚ, παρότι από την προθέρμανση υπήρχε πολύ θετικό κλίμα και όλοι έδειχναν την διάθεση να ωθήσουν την ομάδα σε μία γρήγορη νίκη. 

Το ότι κατάφερε, πριν πάει στην ανάπαυλα, να ισοφαρίσει είναι αξιοσημείωτο και κυρίως οφείλεται στις πολύ καλά δουλεμένες στατιστικές φάσεις του ΠΑΟΚ, ενδεχομένως και στην δίψα του Μιχαηλίδη να κάνει κάτι αξιοσημείωτο για να το αφιερώσει στην μνήμη του πατέρα του που έφυγε από την ζωή πριν λίγες μέρες.

Στο δεύτερο μέρος, η τάξη επανήλθε γρήγορα και αυτό οφείλεται στις τρεις μαζεμένες αλλαγές που έκανε ο Λουτσέσκου ρίχνοντας στο ματς Μπάμπα, Μεϊτέ και Τάισον. Γρήγορα αντιληφθήκαμε όλοι ότι ο κανονικός ΠΑΟΚ… επέστρεψε και ήταν θέμα χρόνου να νικηθεί ο πολύ καλός χθες, Κοσέλεφ. Το κατάφερε ο Σβαμπ πέντε λεπτά αφότου μπήκε στον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγή με ένα εξαιρετικό σουτ. 

Προφανώς, θα κρατήσουμε από τον αγώνα την προσωπικότητα που έβγαλε στο γήπεδο ο Αυστριακός και τις δύο ωραίες εκτελέσεις που έκανε, έξω από την περιοχή και από το σημείο του πέναλτι, το γεγονός ότι επανήλθαν στην αγωνιστική δράση Μπάμπα και Σάστρε που μπορούν να προσφέρουν πολλά, την καλή παρουσία του Σαμάτα και την θετικότατη εμφάνιση του Μιχαηλίδη σε όλο το ματς.

Ο Λουτσέσκου επανήλθε σε πλήρες ροτέσιον γιατί δεν γίνεται αλλιώς


Κάτι ακόμη που φάνηκε μέσα από το παιχνίδι ήταν η διάθεση του Λουτσέσκου να δώσει ανάσες σε παίκτες που το επόμενο διάστημα θα τραβήξουν μεγάλο κουπί. Πιο συγκεκριμένα, είδαμε τον Σαμάτα να παίρνει ολόκληρο 90λεπτο γιατί έπρεπε να γεμίσει ξανά η μπαταρία του Μπράντον μετά το συγκλονιστικό παιχνίδι στην Λεωφόρο, το ίδιο συνέβη και με τον Κουλιεράκη, αλλά και τον Μουργκ και προφανώς ο 55χρονος τεχνικός θα επιθυμούσε παρόμοια τακτική να επιλέξει και για τους δύο βασικού χαφ του ΠΑΟΚ τελευταία, τον Μεϊτέ και τον Σβαμπ.

Αναγκάστηκε να τους βάλει εσπευσμένα με την έναρξη του δευτέρου μέρους, γιατί δεν ήθελε να χρονοτριβήσει στην διεκδίκηση της νίκης και σωστά έπραξε. Κανείς δεν μπορεί να πει αυτή την φορά ότι ο Λουτσέσκου δεν έδωσε ευκαιρίες και σε άλλους παίκτες. Η ενδεκάδα που παρέταξε το αποδεικνύει και ήταν και επιβεβλημένο. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ ξαναγύρισε στην περίοδο που έκανε αρκετές αλλαγές στο ροτέσιον από παιχνίδι σε παιχνίδι, γιατί πολύ απλά, πριν την διακοπή είχε διαπιστώσει ότι ορισμένοι παίκτες ήταν «σκασμένοι» από τα διαδοχικά παιχνίδια και δεν θα μπορούσαν να πάνε non stop μέχρι το τέλος.

Προσωπικά, αυτή η επιλογή Λουτσέσκου μου δείχνει ότι ο Ρουμάνος τεχνικός δείχνει πολύ καλά αντανακλαστικά από τα μηνύματα που παίρνει μέσα από τα παιχνίδια και αντιμετωπίζει απόλυτα ρεαλιστικά τα πράγματα.

Ξέρει ότι πρέπει να δίνει ανάσες στα βαριά χαρτιά του για να αντέξουν αυτό το επίπονο πρόγραμμα αγώνων σε Ελλάδα και Ευρώπη και συνειδητά σε κάποια ματς να τους κρατά εκτός αρχικού σχήματος. Ας μην ξεχνάμε ότι για ορισμένους υπάρχουν και ειδικές συνθήκες. Ο Μπάμπα και ο Ότο είναι οι δύο δηλωμένοι μπακ στην λίστα της UEFA, μαζί με τον Βιεϊρίνια και αυτήν την παράμετρο πρέπει να την προσμετρά ο Λουτσέσκου στις αποφάσεις για το ποιος παίζει και πότε.


Κανείς δεν πρέπει να πετά ευκαιρίες στα σκουπίδια

Καταλήγουμε, λοιπόν, στο ότι όσο κομβικός είναι ο ρόλος των πρωτοκλασάτων παικτών, άλλο τόσο είναι σημαντικοί και αυτοί που πρέπει να τους υποστηρίζουν. Υπό αυτή την έννοια, οι παίκτες που δεν έχουν παίξει τόσο συχνά όσο άλλοι, θα πρέπει να τα δίνουν όλα, για να μην χάνει η ομάδα πράγματα που δικαιούται και να πάει μέχρι το τέλους δυνατά στο Πρωτάθλημα και οι ίδιοι να παίρνουν τις ευκαιρίες για μία νέα συμφωνία με την ΠΑΕ.

Πλέον έρχονται δύο πολύ καυτές εβδομάδες για τον ΠΑΟΚ που θα πρέπει να δώσει βαρύτητα σε κάθε λεπτομέρεια που υπάρχει στην προετοιμασία των αγώνων.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.