Αλβανός πρόεδρος ζήτησε να κατέβει η ελληνική σημαία σε μειονοτικό χωριό

Στέφανος Αβραμίδης22 Δεκεμβρίου 2022

Την αφαίρεση της ελληνικής σημαίας από το κτίριο του δημαρχείου Φοινίκης ζήτησε ο πρόεδρος της Αλβανίας, Μπαϊράμ Μπεγκάι, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, όπως καταγγέλλει το μέλος της ελληνικής μειονότητας, πρώην πρόεδρος της οργάνωσης «Ομόνοια», Λεωνίδας Παππάς.

Παράλληλα, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο κ. Παππάς, ενώ κάτοικοι του χωριού Αλύκου και μαθητές του σχολείου με παραδοσιακές ενδυμασίες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία για να υποδεχθούν τον πρόεδρο της Αλβανίας, κάποια στιγμή η Δημοτική Αστυνομία αφαίρεσε την αλβανική και την ελληνική σημαία από το μνημείο των Τεσσάρων Μαρτύρων της Δημοκρατίας, με τους γονείς τελικά να παίρνουν τα παιδιά τους να αποχωρούν.

«Στο άγριο πολιτικό κλίμα της Αλβανίας η Εθνική Ελληνική Μειονότητα ήταν και παραμένει υπόδειγμα νομιμότητας. Δεν ανέχεται όμως να προσβάλλονται τα δικά της σύμβολά και κεκτημένα όπως αυτά απορρέουν από το Σύνταγμα της χώρας, τη Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλες Διεθνείς Συμβάσεις» τονίζει ο κ. Παππάς σε ανάρτησή του στο Facebook.

Ολόκληρη η ανάρτηση

«Εξέλαβα ως τιμητική την πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας να συμμετέχω σε γεύμα που θα παρέθετε ο ίδιος σήμερα το μεσημέρι με διανοούμενους (εντός η εκτός εισαγωγικών) της Ελληνικής Μειονότητας.

Τελικά αρνήθηκα να συμμετέχω γιατί θεωρώ προσβλητική την συμπεριφορά του απέναντι στην πιο νομοταγή κοινότητα αυτής της χώρας.

Το πρωτόκολλο της επίσκεψης του Π.τ.Δ Bajram Bekaj προέβλεπε τα ακόλουθα:

Επίσκεψη στο Δημαρχείο Φοινίκης
Επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Πάρκο της Φοινίκης
Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Τεσσάρων Μαρτύρων της Δημοκρατίας στην πλατεία του Αλύκου- αναγνωρισμένοι με Προεδρικό Διάταγμα (1994)

Γεύμα με διανοούμενους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας
Η Προεδρική ακολουθία, παράκαμψε την επίσκεψη στο δημαρχείο, χωρίς να δοθούν επίσημα εξηγήσεις αλλά όπως μας μεταφέρθηκε ο Πρόεδρος απαίτησε να αφαιρεθεί η Ελληνική Σημαία που είναι πάντα αναρτημένη στο κτίριο του δημαρχείου μαζί με την Αλβανική καθώς είναι από τους αναγνωρισμένους δήμους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Κάτοικοι του χωριού Αλύκου και μαθητές του σχολείου με παραδοσιακές ενδυμασίες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία για να υποδεχθούν τον Πρόεδρο. Κάποια στιγμή είδαμε με έκπληξη την Δημοτική Αστυνομία να αφαιρεί την αλβανική και ελληνική σημαία από το μνημείο. Όπως ήταν αναμενόμενο αυτό προκάλεσε αναβρασμό στους παραβρισκόμενους. Οι γονείς πήραν τα παιδιά τους αρνούμενοι να τιμήσουν έναν πρόεδρο που δεν σέβεται τα αναγνωρισμένα από το ίδιο το αλβανικό κράτος σύμβολα μας.

Στο άγριο πολιτικό κλίμα της Αλβανίας η Εθνική Ελληνική Μειονότητα ήταν και παραμένει υπόδειγμα νομιμότητας. Δεν ανέχεται όμως να προσβάλλονται τα δικά της σύμβολά και κεκτημένα όπως αυτά απορρέουν από το Σύνταγμα της χώρας, τη Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλες Διεθνείς Συμβάσεις».

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.