Αλλάζει θεαματικά ο χάρτης του παγκόσμιου αθλητισμού

Βασίλης Μάστορας24 Μαρτίου 2020

Ο αθλητισμός είναι παγκοσμίως μέρος της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής, οπότε ήταν αδύνατον να μην υποστεί ζημίες από τον εφιάλτη του κορωνοϊού. Οι θεσμικοί φορείς του αθλητισμού επιχείρησαν πριν από δύο εβδομάδες να διαχειριστούν ψύχραιμα το πρόβλημα. Μετέθεσαν τις ημερομηνίες λήξης των πρωταθλημάτων κάθε χώρας και η UEFA κατά ένα χρόνο τη διεξαγωγή του Euro που ήταν προγραμματισμένο για το καλοκαίρι. Κινήσεις οι οποίες αποτελούσαν μέρος ενός αισιόδοξου σεναρίου, το οποίο δυστυχώς δεν φαίνεται να τους βγαίνει.

Η ιατρική είναι στατιστική επιστήμη, οπότε παρά το τι μπορεί να θέλουν οι ηγέτες της ΔΟΕ ή της FIFA οι επιστήμονες, ακόμη κι αν μπει μετά από δύο-τρεις μήνες υπό έλεγχο ο κορωναϊός, δύσκολα να ανάψουν το πράσινο φως για την διεξαγωγή αγώνων. Ηδη η ΔΟΕ σκέφτεται την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του καλοκαιριού, αφού διαπιστώνει ότι ακόμη κι αν ρισκάρει υπάρχει ο κίνδυνος πολλών αποχών. Ο Καναδάς ήδη δήλωσε ότι δεν θα στείλει αθλητές ό,τι κι αν γίνει και λογικά θα ακολουθήσουν κι άλλες αρνήσεις.

Η Βasket League χθες αποφάσισε ομοφώνως τη διακοπή του Πρωταθλήματος και απομένει να δούμε τι αποφάσεις θα πάρουν οι υπόλοιπες Λίγκες.

Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη της UEFA το διακύβευμα ήταν η ολοκλήρωση των πρωταθλήματων στις ευρωπαϊκές Λίγκες. Ο λόγος δεν ήταν άσχετος με την ανάγκη να δηλωθούν οι ομάδες που θα συμμετάσχουν τη νέα αγωνιστική περίοδο στις μεγάλες διοργανώσεις. Σ’ αυτές που χορεύουν εκατοντάδες εκατομμύρια. Είναι εφικτό κάτι τέτοιο; Ετούτη τη στιγμή φαντάζει ως εξωπραγματικό σενάριο με δεδομένο ότι η Ευρώπη μετράει φέρετρα χωρίς ακόμη η καμπύλη της επιδημίας να έχει φθάσει στο ψηλότερο σημείο της. Κι αν τελικώς βρεθεί μία μεσοβέζικη λύση και ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα το καλοκαίρι, πόσο αξιόπιστο θα είναι το αγωνιστικό αποτέλεσμα μετά από τρεις μήνες απραξίας των ποδοσφαιριστών; Και πόσο θα επηρεαστούν βιολογικά οι ποδοσφαιριστές την επόμενη χρονιά; Αυτά είναι ζητήματα που ίσως τελικώς οδηγήσουν τις Λίγκες να πάρουν την απόφαση που πήρε χθες η Basket League. Δυσάρεστο αλλά αναγκαίο σ’ αυτή τη μάχη για τη ζωή.

FOCUS

Με βάση τα αποτελέσματα τεκμηριωμένης επιστημονικής μελέτης, επιστήμονες δηλώνουν με βεβαιότητα ότι «ο SARS-CoV-2 δεν είναι κατασκεύασμα κανενός εργαστηρίου ή ενός ιού που τροποποιήθηκε σκοπίμως γενετικά». Κι όταν μιλούν οι επιστήμονες, οι συνωμοσιολόγοι θα πρέπει να σιωπούν.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.