Αλαφούζος: Πώς από την εξυγίανση άλλαξε ρότα προς... Μαρινάκη

Metrosport Team06 Φεβρουαρίου 2020

Η ζωή κάποιες φορές παίζει παράξενα παιχνίδια. Μετά την κατάρρευση της πολυμετοχικότητας και της απόφασης του Τζίγγερ να παραιτηθεί, το αφεντικό του Παναθηναϊκού έγινε ο Γιάννης Αλαφούζος. 

To γεγονός δεν άρεσε εξαρχής σε μερίδα φίλων του «τριφυλλιού». Μια εκτίμηση που σε βάθος χρόνου αποκτούσε όλο και μεγαλύτερη απήχηση στις τάξεις των φιλάθλων του συλλόγου.

Ο Γιάννης Αλαφούζος εμφανίστηκε έτοιμος να πάει κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο, τον Ολυμπιακό, και τον ιδιοκτήτη του και παλαιότερο συνεργάτη του στον ΣΚΑΪ, Βαγγέλη Μαρινάκη. Οι δύο άνδρες είχαν καλές σχέσεις λόγω της συνεργασίας τους στο τηλεοπτικό κανάλι αλλά το κλίμα χάλασε λόγω διαφωνιών τους τόσο για ζητήματα του καναλιού όσο και ποδοσφαιρικής φύσης.

Η οριστική ρήξη ήρθε το Φεβρουάριο του 2011. Στο ντέρμπι «αιωνίων» στο «Γ. Καραϊσκάκης» ο Τζιμπρίλ Σισέ γίνεται κόκκινο πανί για τους «ερυθρόλευκους» οπαδούς και ο Μαρινάκης όχι απλά δεν καταδικάζει το γεγονός αλλά δηλώνει ότι «διδάξαμε ήθος». Η επόμενη ημέρα βρήκε τον Αλαφούζο να επιτίθεται ευθέως στον αντίπαλο του.

Τον Φεβρουάριο του 2015 και μετά τη νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού με 2-1, ο Γιάννης Αλαφούζος επιτίθεται στον αντίπαλό του τονίζοντας ότι έχει ξεπεράσει τα όρια και κάνει λόγο για συνομιλίες του με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Σαρρή, για διάφορα θέματα όπως η διαιτησία.

Δύο ημέρες μετά κατηγορεί τον Βαγγέλη Μαρινάκη για την εισβολή ενός μπράβου που χτυπά τον αντιπρόεδρο του Παναθηναϊκού, Βασίλη Κωνσταντίνου.

Ένα μήνα αργότερα η εφημερίδα τα «Νέα» φέρνει στο φως τις συνομιλίες των δύο ανδρών στο επεισοδιακό Δ. Σ. της Λίγκας

Από την εκπομπή «Δίκη» ήρθαν στο φως υποθέσεις της «ερυθρόλευκης» παράγκας με τον πρόεδρο του τριφυλλιού να στέλνει στη Δικαιοσύνη όσες περισσότερες υποθέσεις. Εναντιώνεται σε όλους και κατηγορεί ευθέως τους Ατρόμητο και ΠΑΣ Γιάννενα ως «παραρτήματα» . Είναι χαρακτηριστικά τα tweet του το 2015: «Εμείς της Παναθηναϊκής συμμαχίας προειδοποιούμε ότι θα αντιδράσουμε με όλα τα νόμιμα μέσα για να αποτρέψουμε νέα σημαδεμένα πρωταθλήματα. Σήμερα άρχισε ο δανεισμός των παικτών του ΟΣΦΠ στις θυγατρικές Ατρόμητος και Γιάννενα. Δημιουργείται πάλι τεράστιο θέμα αξιοπιστίας!».

Για να κερδίσεις μια μάχη, χρειάζεσαι συμμάχους


Στην προσπάθειά του να πάει κόντρα στον Ολυμπιακό συμμάχησε με τους Δημήτρη Μελισσανίδη και Ιβάν Σαββίδη. Ο πρόεδρος της ΑΕΚ κάνει λόγο για «Χούντα που πρέπει να πέσει», ο ισχυρός άνδρας του Δικεφάλου «για σύστημα που ελέγχει ο Μαρινάκης» και ο Αλαφούζος μιλά για «παράγκα που πρέπει να τσακίσουμε».

Στόχος το πρωτάθλημα να παίζεται επί ίσοις όροις. Τα σφυρίγματα υπέρ του Ολυμπιακού αυξανόταν ολοένα και περισσότερο και απαιτούνταν άμεσες αντιδράσεις.  Ο ΠΑΟΚ είχε εκφράσει έντονα τα παράπονα του για τις διαιτησίες εις βάρος της ομάδας στα παιχνίδια με τους Πειραιώτες. Μάλιστα, ο Ιβάν Σαββίδης ήταν τόσο εκνευρισμένος που αναρωτιόταν γιατί «να επενδύει όταν τον κλέβουν». Η κοινή προσπάθεια ώστε να γίνει η «κάθαρση» του ελληνικού ποδοσφαίρου και της Ομοσπονδίας έγινε αναγκαιότητα.

Η εξαφάνιση και το tweet υπέρ του Ολυμπιακού

Η συνεργασία δεν ευημερεί. Τα οικονομικά προβλήματα του Παναθηναϊκού και οι αντιδράσεις του κόσμου του φέρνουν τον Αλαφούζο σε δύσκολη θέση. Δηλώνει ευθέως ότι δεν έχει άλλα χρήματα να επενδύσει και αφήνει έναν ιστορικό σύλλογο να κατρακυλήσει στο χείλος του γκρεμού. Παράπονα, γκρίνιες, συνθήματα, διαμαρτυρίες μέχρι και… κατάρες για να εξαφανιστεί από την ηγεσία του συλλόγου. Αυτό κάνει. Χάνεται και εμφανίζεται και πάλι στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό για να σχολιάσει το χαρτάκι στον Όσκαρ Γκαρθία. Με ένα tweet τεσσάρων λέξεων «ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις» συμψηφίζει τον τραυματισμό του Βλάνταν Ίβιτς στη Λεωφόρο με κουτάκι μπύρας με εκείνο του προπονητή των Πειραιωτών από ρολό χαρτί.


Έγινε σύμμαχος του Μαρινάκη;

Οι φήμες πάνε και έρχονται και κάνουν λόγο για συμμαχία των δύο ανδρών. Κάτι που προκαλεί εκνευρισμό στους οπαδούς του Παναθηναϊκού που αποκτούν έναν ακόμη λόγο για να μην τον θέλουν. Δύο περιστατικά δίνουν τροφή στις φήμες:

Ο Γιάννης Αλαφούζος αποσύρει τη μήνυση που είχε καταθέσει εις βάρος του Βαγγέλη Μαρινάκη μετά το περιστατικό που είχε συμβεί στις 24/2/2015. Το Δ. Σ. της τότε Λίγκας είχε διακοπεί και τον Νοέμβριο του 2015 ο Αθλητικός Εισαγγελέας Αθηνών, Γιώργος Λαϊνης, ασκεί ποινική δίωξη εναντίον του ηγέτη των «ερυθρολεύκων». Οι κατηγορίες ήταν για εξύβριση και ηθική αυτουργία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη για τη φραστική επίθεση που είχε εξαπολύσει εναντίον του Γιάννη Αλαφούζου και την επίθεση που δέχθηκε ο Κωνσταντίνου από άντρα που εισέβαλε στην αίθουσα.

Λίγο αργότερα ο πρόεδρος του «τριφυλλιού» δίνει το παρών στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών για να καταθέσει στη δική για τους στημένους αγώνες και... ξεχνάει. Αναφέρεται στην εύνοια του Ολυμπιακού από την εποχή της προεδρίας του Σωκράτη Κόκκαλη και μετέπειτα του Βαγγέλη Μαρινάκη ενώ τόνισε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί λόγω της παρουσίας ξένων διαιτητών.

«Είναι σαφές ότι υπάρχουν ομάδες που ευνοούνται και ο φορέας που ορίζει τους διαιτητές άμεσα ή έμμεσα είναι η ΕΠΟ. Γι΄ αυτό έχουν έρθει ξένοι διαιτητές από την ΟΥΕΦΑ, αλλά ακόμη και σήμερα υπάρχουν θέματα. Από τότε που ο κ. Κόκκαλης έγινε πρόεδρος του Ολυμπιακού το 1993 γίνονται παράλογα πράγματα που συνεχίζονταν μέχρι πριν ένα χρόνο. Έχουν περάσει πολλά χρόνια και δεν θυμάμαι περιστατικά, όπως ημερομηνίες αγώνων που είχα αναφερθεί. Δεν είχα τη δυνατότητα να ερευνήσω αστυνομικά. Και στην ΕΠΟ είχα πάει στην Ευρώπη. Είχα κάνει συστηματικές καταγγελίες, αλλά δεν έγινε τίποτα. Έπρεπε οι ελληνικές αρχές να διερευνήσουν την υπόθεση. Στην Ελλάδα η παρακολούθηση και ο έλεγχος των ποδοσφαιρικών αγώνων είναι πλημμελείς. Υπάρχει βαρύτατη αρρώστια στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είμαι σίγουρος ότι κάτι συμβαίνει, αλλά δεν μπορώ να το αποδείξω».

Μια κατάθεση που προκάλεσε αίσθηση. Ο Γιάννης Αλαφούζος το συνηθίζει... 

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.