Ακόμη πιο κοντά στο κακό σενάριο

Βασίλης Βλαχόπουλος29 Απριλίου 2020

Οι προεκτάσεις της υγειονομικής κρίσης ήδη έχουν αντίκτυπο στις αθλητικές ανώνυμες εταιρίες καθώς τα ταμεία είναι άδεια και διαπιστώνεται αδυναμία ανταπόκρισης στις πάγιες και καθημερινές υποχρεώσεις τους. Μετά το χθεσινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ολοένα και πλησιάζει το κακό σενάριο της διεξαγωγής του Πρωταθλήματος κεκλεισμένων των θυρών.

To metrosport.gr στάθηκε στο σοβαρό ενδεχόμενο λήψης αυτού του μέτρου πριν από περίπου δύο εβδομάδες και εξήγησε ότι αυτό το σενάριο θα είναι καταστροφικό για τις αθλητικές ανώνυμες εταιρίες, κυρίως γι’ αυτές που βαδίζουν τον προϋπολογισμό τους στα έσοδα από τη διάθεση των καρτών διαρκείας και τα μεμονωμένα εισιτήρια. 

Για την ΚΑΕ Αρης, αυτό το έσοδα αντανακλά περίπου στο 25% του συνολικού προϋπολογισμού και στην περίπτωση που αποφασιστεί να γίνουν όλοι οι αγώνες της Basketleague (για το 2020) κεκλεισμένων των θυρών, είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της οι οποίες ήδη έχουν δημιουργήσει ένα… βουνό. Γιατί το ταμείο είναι άδειο και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ακόμη και τις πιο απλές υποχρεώσεις της απέναντι σε «μικρούς» πιστωτές όπως είναι οι ενοικιάσεις σπιτιών κ.α. 

Συν τοις άλλοις, η ΚΑΕ Αρης έχει να αντιμετωπίσει τον βραχνά των χρεών, δηλαδή τα περίπου 4εκ. ευρώ που οφείλει σε Δημόσιο, πρώην παίκτες, προπονητές και διάφορους πιστωτές, γνωρίζοντας ότι η περίοδος χάριτος πλησιάζει προς το τέλος της. 

Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα γιατί δεν τη βαραίνουν τόσο τα χρέη προς τρίτους, το δικός της χρέος δεν ξεπερνά τα 700.000 ευρώ, έχει όμως το χρέος προς το Δημόσιο ενώ και αυτή υπολογίζει (περίπου) ένα 15% των εσόδων της μέσα από τη στήριξη του κόσμου. 

Η ΚΑΕ Ηρακλής είναι σε καλύτερη φάση από τους άλλους δύο γιατί δεν έχει συσσωρευμένα χρέη, ξεκίνησε από το μηδέν και σε ότι αφορά τη φετινή χρονιά έχει τακτοποιήσει σχεδόν το σύνολο των υποχρεώσεών της έως και τον Φλεβάρη. Κυρίως όμως έχει ιδιοκτήτη (Θόδωρος Δρακόπουλος) ο οποίος χρηματοδοτεί την ομάδα.

Σα να μην έφτανε ο κίνδυνος διεξαγωγής των αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, ήρθε και το μήνυμα από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, σε ότι αφορά τον ρόλο που θα διαδραματίσει η ΕΡΤ στο τηλεοπτικό τοπίο. 

Απέκλεισε το ενδεχόμενο «αγοράς των δικαιωμάτων των Β’ και Γ’ Εθνικής και γενικώς άφησε να εννοηθεί ότι τα… μπερεκέτια των προηγούμενων χρόνων ανήκουν στο παρελθόν αφού ακόμη κι αν τεθεί ζήτημα συζήτησης με την Basketleague, η ΕΡΤ δεν θα προσφέρει ποσό αντίστοιχο με το φετινό και σίγουρα δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που φαντάζονται οι ομάδες. Αρα, στην καλύτερη περίπτωση το έσοδο για τις ΚΑΕ θα είναι μικρότερο σε σχέση με αυτό που είχαν κατά νου. Κι έτσι αναπτύσσεται εύλογος προβληματισμός για τη βιωσιμότητά τους, ειδικά γι’ αυτές που κουβαλούν χρέη.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.