Αφήνει καμένη γη

Κυριάκος Θωμαϊδης03 Ιουλίου 2022

Ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ με τη στάση του περιφρονεί το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και αποδεικνύει ότι δεν σέβεται τον ίδιο του τον εαυτό.

Καταρχήν η στάση του είναι απολύτως αντιεπαγγελματική. Δεν υπογράφεις ένα συμβόλαιο στην Αίγυπτο, τη στιγμή που δεν έχει λήξει το συμβόλαιό σου στην Ελλάδα. Η δικαιολογία ότι θα είναι απλός σύμβουλος στην Αίγυπτο και θα συζητήσει τι θα κάνει (αν θα κάνει) στη χώρα μας, κινείται στα όρια της αυτογελοιοποίησης του Αγγλου αρχιδιαιτητή.

Εκτός και αν πιστεύει ότι τα καταφέρνει καλύτερα από το Μέγα Ναπολέοντα. Μπορεί να έχει ταυτοχρόνως δύο συμβόλαια σε δύο διαφορετικές ηπείρους, να αρθρογραφεί σε αγγλική εφημερίδα και να παριστάνει τον τηλεσχολιαστή στο Μουντιάλ του Κατάρ.

Ούτε η UEFA (που μας τον έφερε με τις καλύτερες συστάσεις) δεν συμφωνεί με τα καμώματα του Μαρκ Κλάτενμπεργκ. Ο ιδιότυπος βοναπαρτισμός του αναδείχτηκε κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας του στην ΕΠΟ, όταν αντιμετώπιζε τους πάντες ως ιθαγενείς.

Τα ίδια λέει τώρα και στην Αίγυπτο. Θα σχολιάζει τις επίμαχες φάσεις, θα δημοσιοποιεί τους διαλόγους του VAR, μέχρι να σημειωθούν οι πρώτες αντιδράσεις. Για να βάλει την ουρά κάτω απ' τα σκέλια και να εξαφανίσει από προσώπου γης το πρωτοποριακό εύρημα διαφάνειας.

Επί της ουσίας ο Αγγλος αρχιδιαιτητής αφήνει πίσω του καμένη γη. Διέλυσε τον παραγωγικό ιστό της ελληνικής διαιτησίας αποδόμησε τους πρωτοκλασάτους ρέφερι και δεν έκανε απολύτως τίποτα στο θέμα της εκπαίδευσης. Ο ακριβοπληρωμένος αλαζόνας ήξερε πολύ καλά μόνο ένα πράγμα: Να συγκρούεται και μετά να συμβιβάζεται.

Το έκανε με τον Ολυμπιακό, αργότερα με τον Παναθηναϊκό και δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να το κάνει και με τον ΠΑΟΚ και με την ΑΕΚ. Παρόλα αυτά, απέτυχε στο τελικό διπλωματικό επίπεδο και δεν κατάφερε να πείσει το νέο πρόεδρο της ΕΠΟ Τάκη Μπαλτάκο. Αλλωστε το διαφαινόμενο διαζύγιο οριστικοποιήθηκε από τη στιγμή που ο κ. Μπαλτάκος αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Αγγλο αρχιδιαιτητή.

Αύριο θα υπάρξει μία αντίδραση από τη Λίγκα, όμως θα περιοριστεί στο ζήτημα της επαγγελματικής διαιτησίας. Είναι αδύνατον να έχει προσωποκεντρικά χαρακτηριστικά, καθώς η εισήγηση για το νέο αρχιδιαιτητή ανήκει στον πρόεδρο της ΕΠΟ.

Το διακύβευμα στη διαιτησία είναι από τη νέα σεζόν και οι (πιλοτικά) Ελληνες επαγγελματίες να σφυρίζουν ντέρμπι. Ασφαλώς και πρέπει να συνεχίσουν να έρχονται ξένοι διαιτητές, καθώς το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν ωρίμασε σε τέτοιο βαθμό ώστε να πορευτεί μόνο του. Ισως να χρειαστεί μια μεταβατική τριετία. Οσο για τον Ελληνα αρχιδιαιτητή, πρέπει να αρχίσουμε να τον ψάχνουμε από τώρα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.