Η Τούμπα η «αχίλλειος πτέρνα» του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη

Metrosport Team19 Φεβρουαρίου 2022

Ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε χθες να πάρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα στο Χέρνινγκ της Δανίας κόντρα στη Μίντιλαντ, η οποία πήρε προβάδισμα πρόκρισης στην επόμενη φάση του Conference.

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Περτσινίδης

Ισχνό μεν, προβάδισμα δε, πήρε με το 1-0 η Μίντιλαντ και πλέον η πρόκριση θα κριθεί στο γήπεδο της Τούμπας την ερχόμενη βδομάδα (24/2). Ωστόσο, αυτό δεν είναι και... τελείως καλό για τον ΠΑΟΚ, αν αναλογιστεί κανείς την σύγχρονη ευρωπαϊκή του ιστορία σε τελικές φάσεις διοργανώσεων.

Η ιστορία μιλάει

Την σεζόν 2010/11, ο ΠΑΟΚ μπήκε για πρώτη φορά σε ομίλους Europa League (με την σημερινή τους μορφή), έχοντας πετάξει εκτός συνέχειας στα προκριματικά την Φενέρμπαχτσέ.

Έκτοτε, ο Δικέφαλος κατάφερε να προκριθεί ακόμη 7 φορές σε ομίλους της εν λόγω διοργάνωσης, ενώ φέτος συμμετέχει στο Conference League. Αθροιστικά λοιπόν, μετράει 9 συμμετοχές σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης από το 2010 και ύστερα, ενώ μαζί με τη φετινή, κατάφερε να προκριθεί 5 φορές στην επόμενη φάση.

Έτσι λοιπόν, οι ασπρόμαυροι έχουν δώσει 31 παιχνίδια εντός έδρας, και 32 εκτός έδρας (μαζί με το χθεσινό), όσον αφορά τις τελικές φάσεις των ευρωπαϊκών διοργανώσεων (χωρίς τα προκριματικά).

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν, στα εντός έδρας παιχνίδια δεν τα πηγαίνει τόσο καλά, όσο στα εκτός, αν και οι διαφορές είναι μικρές. 

Πιο συγκεκριμένα, οι ασπρόμαυροι εντός έδρας μετρούν 9 νίκες, σε αντίθεση με τα εκτός στα οποία έχουν 11. Ο αριθμός των ισοπαλιών είναι ο ίδιος και στις δύο περιπτώσεις (11), ενώ στα εντός ο ΠΑΟΚ έχει ηττηθεί 11 φορές, ενώ στα εκτός 10.

Η αρνητική παράδοση στις φάσεις νοκ-αουτ

Βέβαια, ένα ακόμη αρνητικό στατιστικό που φανερώνει την -μέχρι τώρα- αχίλλειο πτέρνα του ΠΑΟΚ στα ευρωπαϊκά ματς, είναι πως όποτε συμμετείχε στις φάσεις των "32" του Europa League, περνώντας δηλαδή τους ομίλους, στο «σπίτι» του πάντα έχανε.

Η αρχή είχε γίνει το 2011 με την ΤΣΣΚΑ, συνεχίστηκε με την Ουντινέζε, μετά ήταν η σειρά της Μπενφίκα και στο τέλος η Σάλκε. 

Μάλιστα, το ακόμη πιο «τρελό», είναι πως σε όλα τα παιχνίδια ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε καν να σκοράρει μπροστά στο κοινό του, καθώς και στα 4 προαναφερθέντα ματς έμεινε «άσφαιρος».

Φυσικά, αυτό το αρνητικό σερί ελπίζει να «σπάσει» η ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου, νικώντας τη Μίντιλαντ την ερχόμενη Πέμπτη και παίρνοντας το εισιτήριο για την επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Αναλυτικά η λίστα των νοκ-άουτ αγώνων

2010/11
ΠΑΟΚ-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 0-1
ΤΣΣΚΑ Μόσχας-ΠΑΟΚ 1-1

2011/12
Ουντινέζε-ΠΑΟΚ 0-0
ΠΑΟΚ-Ουντινέζε 0-3

2013/14
ΠΑΟΚ-Μπενφίκα 0-1
Μπενφίκα-ΠΑΟΚ 3-0

2016/17
ΠΑΟΚ-Σάλκε 0-3
Σάλκε-ΠΑΟΚ 1-1

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.