Abel alert... κοουτσάρισμα αγνοείται

Κώστας Πετρωτός05 Ιουλίου 2020

Εν αναμονή του CAS στο οποίο ο ΠΑΟΚ στηρίζει όλες τις ελπίδες του για την δεύτερη θέση στα πλέι οφ, ο Κώστας Πετρωτός ανοίγει το θέμα της παραμονής του Αμπέλ Φερέιρα στον πάγκο, θέτοντας ένα πολύ συγκεκριμένο ερώτημα.

Η δεύτερη θέση για τον ΠΑΟΚ θα παιχτεί μόνο μέσω του CAS και της ενδεχόμενης επιστροφής των 7 βαθμών που του αφαιρέθηκαν. Η αγωνιστική εικόνα της ομάδας δεν πείθει κανέναν ότι μπορεί ο Δικέφαλος να κάνει ένα εντυπωσιακό ντεμαράζ στις τέσσερις τελευταίες αγωνιστικές των πλέι οφ και να βάλει και πάλι από κάτω στην βαθμολογία την ΑΕΚ.

Μοιραία και όσο υπάρχει μία κρυφή ελπίδα για τα καλά μαντάτα από το CAS,το βάρος πέφτει στο θέμα του προπονητή. Είναι ο Αμπέλ Φερέιρα ο κατάλληλος για να ηγηθεί του χτισίματος του νέου ΠΑΟΚ; Ανεξάρτητα από άλλες παραμέτρους της σχέσης του με τον Δικέφαλο (π.χ. η υψηλή ρήτρα αποδέσμευσης), ο Ιβάν Σαββίδης σε συνεργασία με τον γιο του, Γιώργο και τον Ολαφ Ρέμπε είναι υποχρεωμένοι να καταλήξουν στην απόφαση για το αν πρέπει να δώσουν στον Πορτογάλο τεχνικό μία δεύτερη ευκαιρία με διαφορετικό υλικό, σε βιολογική ηλικία που να επιτρέπει το χτίσιμο και την εξέλιξη μίας αξιόλογης ομάδας.

Όσο κι αν αποτελεί άλλοθι ο γερασμένος και κορεσμένος κορμός βασικός παικτών του ΠΑΟΚ, είναι καλό να εστιάσουμε σε κάποιες άλλες παραμέτρους που δίνουν το στίγμα για την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του Πορτογάλου προπονητή.

Κυρίως να δούμε πώς διαχειρίστηκε τα παιχνίδια μετά την καραντίνα και πόση δόση νοοτροπίας νικητή είχε στο κοουτσάρισμά του. Το πρώτο που οφείλουμε να σημειώσουμε είναι ότι στα 7 παιχνίδια (έξι στα πλέι οφ και ένα στο Κύπελλο) δεν παρουσίασε ποτέ την ίδια ενδεκάδα. Μάλιστα, άλλαξε και την διάταξη, καθώς στα πιο μεγάλα ματς με Ολυμπιακό και ΑΕΚ επέλεξε αρχικά να τους αντιμετωπίσει με τρεις μέσους και μόνο στην ρεβάνς στο Καραϊσκάκη είδε καλή εικόνα.

Για τις αλλαγές στην ενδεκάδα, σαφέστατα υπάρχει δικαιολογία. Όταν μετά από τις δύο πρώτα ματς έχει χάσει ουσιαστικά τρεις βασικές μονάδες του (Μίσιτς, Βιεϊρίνια και Πέλκα), η επιστράτευση άλλων παικτών και το «ψάξιμο» στο ρόστερ δικαιολογούνται. Αυτό που δεν δικαιολογείται είναι η ομάδα από παιχνίδι σε παιχνίδι να παρουσιάζει ένα θολό αγωνιστικό πρόσωπο (με εξαίρεση κάποια διαστήματα στο ματς με τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο και τον Αρη εκτός έδρας).

Παράλληλα, φαίνεται ότι πολλοί παίκτες είναι έξω από τα νερά τους και εμφανώς ταλαιπωρημένοι από την διαχείριση του προπονητή τους. Ισχύει με τον Μάτος, που ο Φερέιρα τον έκανε δίδυμο με τον Ροντρίγκο, τον Μπίσεσβαρ, τον Σφιντέρσκι, ακόμη και τον πολύ σταθερό μέχρι πρότινος στις επιλογές του Φερέιρα, Λημνιό.

Ουδέν κακό, αμιγές καλού... κι από τα σπλάχνα σου!

Το τάιμινγκ και τα πρόσωπα που επιλέγει έχουν οδηγήσει σε ένα διόλου κολακευτικό πόρισμα για τον 41χρονο τεχνικό: Με εξαίρεση, το ματς της Τούμπας με τον ΟΦΗ, δεν έχει γυρίσει ποτέ ματς με τις αλλαγές του στην μετά κορωνοϊό περίοδο. Μάλιστα, πολλές φορές δημιουργεί απορία για το ποια είναι η στόχευση των επιλογών του. Το να βλέπεις τον Ροντρίγκο να μπαίνει ως εξτρέμ στο ματς με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ την ώρα που ο ΠΑΟΚ ψάχνει γκολ, να γίνονται τρεις μαζεμένες αλλαγές στο Καραϊσκάκη και να αποσυντονίζεται η ομάδα που μέχρι εκείνο το σημείο ελέγχει απόλυτα την κατάσταση, την ατυχή έμπνευση με τους τρεις μέσους κόντρα στην ΑΕΚ σε ματς που ο ΠΑΟΚ ήθελε την νίκη για να γίνει απόλυτο φαβορί, αλλά και την χωρίς λογική αντικατάσταση Μπίσεσβαρ-Λημνιού χθες στο Ηράκλειο, όλα αυτά δεν αποτελούν και την καλύτερη διαφήμιση για το έργο του προπονητή Φερέιρα.

Όπως επίσης και το να παρουσιάζονται οι παίκτες του τόσο έντονα χωρίς ενέργεια μέσα στο γήπεδο (η εικόνα του Μαουρίσιο στα τελευταία λεπτά του χθεσινού αγώνα τα μαρτυρά όλα).

Πιστώνεται μόνο την προώθηση δύο νεαρών, του Μιχαηλίδη και του Τζόλη, τον οποίο όμως πάει να κάψει με την διαχείρισή του. Ο 18χρονος εξτρέμ, από το ματς με τον Αρη έδειξε ότι έχει μπουκώσει από τα συνεχόμενα και ασυνήθιστα για εκείνον παιχνίδια υψηλής έντασης κι όμως ο Πορτογάλος επιμένει να τον χρησιμοποιεί σταθερά (χθες μπήκε ως αλλαγή).

Με βάση όλα τα παραπάνω δεδομένα, αλήθεια μπορεί ο ΠΑΟΚ να στηριχθεί πάνω του για να φτιάξει την ομάδα της επόμενης περιόδου;

Υ.Γ 1. Η διαιτησία του Στέφανου Κουμπαράκη αποτελεί μια ξεκάθαρη επιβεβαίωση ότι ο ΠΑΟΚ μόνο σοβαρά προβλήματα μπορεί να βρει στον δρόμο του με την παρουσία Ελλήνων ρέφερι. Η επιλογή των ξένων ήταν η κίνηση που έδωσε στον Δικέφαλο οξυγόνο να αναπνεύσει και πάνω σ' αυτή την λογική πρέπει να στηριχθεί η πολιτική του προς την ΚΕΔ.

Υ.Γ. 2. Σπουδαίο ήταν για τον Γιάννη Μιχαηλίδη το γκολ-φάουλ που σημείωσε στην Κρήτη στην πρώτη συμμετοχή του ως βασικός. Ακόμη σπουδαιότερη όμως είναι η αντίδραση που έβγαλε ο Γιαννιτσιώτης αμυντικός μετά την δύσκολη στιγμή της περασμένης Τετάρτης με το πέναλτι πάνω στον Βέρντε.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.