7 Απριλίου 1929: Σαν σήμερα δόθηκε ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας της Εθνικής Ελλάδος

Metrosport Team07 Απριλίου 2024

Ήταν 7 Απριλίου του 1929, όταν διεξήχθη στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ο πρώτος διεθνής αγώνας της Εθνικής Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, με μεγάλη αντίπαλο την Ιταλία, από την οποία έχασε με 4-1. 

Παρά το γεγονός ότι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε δώσει κάποιους αγώνες και παλαιότερα, ο πρώτος υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), που ιδρύθηκε το 1926 και αμέσως αναγνωρίστηκε από τη FIFA, δόθηκε το 1929.

Συγκεκριμένα, ο μεγάλος αγώνας προγραμματίστηκε στη «Λεωφόρο», η οποία είχε γεμίσει ασφυκτικά, καθώς, όπως εκτιμάται, περίπου 15.000 θεατές βρέθηκαν στο γήπεδο, για την αναμέτρηση κόντρα στην Ιταλία, μεταξύ των οποίων και η κόρη του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι, Έντα, που είχε επισκεφθεί την Αθήνα.

Ωστόσο, η κραταιή ποδοσφαιρικά Ιταλία δεν δέχθηκε να στείλει το βαρύ «πυροβολικό» της στην Αθήνα, γι' αυτό και επέλεξε να εκπροσωπηθεί από τη δεύτερη ομάδα της, οι παίκτες (Άβαλε, Σκαλτρίτι, Κονταντίνο, Μουσίνι, Βολκ, Τανσίνι κ.ά..) της οποίας επίσης αγωνίζονταν στις μεγάλες ομάδες του ιταλικού ποδοσφαίρου.  

Από την πλευρά της Εθνικής Ελλάδος, ο προπονητής και μετέπειτα πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Απόστολος Νικολαΐδης επέλεξε τους: Γιάµαλη (ΑΕΚ), Βόγα (Ηρακλής Θ.), Ανδρίτσο (Παναθηναϊκός), Κωνσταντινίδη (ΑΕΚ), Μεσσάρη (Παναθηναϊκός), Ναµία (Ηρακλής Θ.), Μεσσάρη (Παναθηναϊκός), αλλά και τα αδέλφια Ανδριανόπουλους (Ολυμπιακός).

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, στο πρώτο ημίχρονο, η Εθνική Ελλάδος αγωνίστηκε συγκρατημένα, κατορθώνοντας να περιορίσει τη δυναμική πορεία των Ιταλών, που προηγήθηκαν με 1-0, με τέρμα στο 35ο λεπτό, αλλά στο 60ο λεπτό ο Ναχμίας έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής Ελλάδας. 

Αμέσως, οι Ιταλοί αφυπνίστηκαν και εκμεταλλεύτηκαν την άριστη φυσική κατάστασή του και σημείωσαν τρία σερί τέρματα, με τους Βολκ, Τσεβενίνι και Τανσίνι, κερδίζοντας την Εθνική Ελλάδος με 4-1, με τους θεατές να εκφράζουν το θαυμασμό τους για το δυνατό παιχνίδι των αντιπάλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώτος διεθνής αγώνας της Εθνικής Ελλάδας κινηματογραφήθηκε και προβλήθηκε την επόμενη ημέρα στους κινηματογράφους «Αττικόν» και «Σπλέντιτ», στην Αθήνα. 

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.