Ο Άρης πρέπει να γυρίσει τον διακόπτη

Βασίλης Βλαχόπουλος12 Μαρτίου 2024

Τα διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την περίοδο ντεφορμαρίσματος που διανύει ο Αρης, βασικό πειστήριο είναι όμως η εικόνα καθώς οι «κίτρινοι» δείχνουν να έχουν απωλέσει τις… εργοστασιακές ρυθμίσεις κι αυτό φαίνεται μέσα από το χαμηλό επίπεδο συνεργασιών και τον περιορισμένο ρόλο των ψηλών.

Στα τελευταία τρία παιχνίδια, ο μέσος όρος παραγωγικότητας των «κίτρινων» στην επίθεση δεν ξεπερνά τους 61.6 πόντους. Αυτή η επίδοση ερμηνεύεται μέσα από τους αριθμούς καθώς στο δεδομένα χαμηλό επίπεδο αξιοποίησης των ψηλών «ακουμπάει» το πενιχρό ποσοστό αποτελεσματικότητας στο μακρινό σουτ (21.6%) με 18/83 προσπάθειες. Αν προσθέσει κανείς ότι στα δύο τελευταία παιχνίδια της Basket League απέναντι σε Προμηθέα και Μαρούσι χάθηκαν 30 αμυντικά ριμπάουντ, αυτομάτως βάζει στην εξίσωση κι ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο, που αφορά τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας στην επίθεση, την απώλεια του transition παιχνιδιού.

Για παράδειγμα, στον προχθεσινό αγώνα με το Μαρούσι τα πέντε από τα συνολικά εννιά κλεψίματα έγιναν στο πρώτο μισό της τελευταίας περιόδου. Στη δε αναμέτρηση με τον Προμηθέα μόλις τα δύο από τα επτά κλεψίματα οδήγησαν σε καλάθια στο ανοιχτό γήπεδο. Δηλαδή, ο τρόπος έκφρασης στο σετ παιχνίδι δεν έχει πλουραλισμό, οι δε πόντοι στο ανοιχτό γήπεδο μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό.

Στον αγώνα με το Μαρούσι, η ομάδα του Νίκου Βετούλα διάβασε σωστά τις παραπάνω αδυναμίες προσφέροντας απλόχερα το μακρινό σουτ (6/30 προσπάθειες), κλείνοντας τη ρακέτα και επενδύοντας στον περιορισμένο βαθμό τροφοδοσίας των ψηλών οι οποίοι νικήθηκαν κατά κράτος από τον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα. Το τελευταίο επίσης επιβεβαιώνεται μέσα από τους αριθμούς. Ξεκινώντας από τον Σίλβιο ΝτεΣόουζα στους τελευταίους έξι αγώνες έχει μειωθεί αισθητά η συμμετοχή του στην επιθετική δραστηριότητα της ομάδας. Δεν είναι τόσο το γεγονός του περιορισμού του στους 5.8 πόντους ανά αγώνα όσο οι μόλις 22 προσπάθειές του. Ο Ανγκολέζος σέντερ είναι παίκτης που μπορεί να «πιβοτάρει» αντέχοντας τους κραδασμούς σε μια προσωπική μονομαχία, ωστόσο, είναι λίγες οι «μπάλες» που πήρε στα τελευταία παιχνίδια. 

Ο Κρις Μπάνκστον λειτουργεί διαφορετικά καθώς το επίπεδο παραγωγής του στην επίθεση εξαρτάται σε συντριπτικό βαθμό από την τροφοδοσία του από τους κοντούς. Κι αυτός έχει… διακοσμητικό ρόλο στα τελευταία παιχνίδια με συνέπεια τη μείωσε του μέσου όρου πόντων του (σ. σ. 5 με μόλις 22 προσπάθειες. Από το ξεκίνημα της χρονιάς, ουδέποτε οι ψηλοί είχαν καταλυτικό ρόλο στον επιθετικό τρόπο έκφρασης της ομάδας, αλλά ο ρόλος του δεν ήταν και τόσο χαμηλός όσο είναι στο τελευταίο διάστημα. Γι’ αυτόν τον λόγο ο Γιάννης Καστρίτης μίλησε για την ανάγκη επιστροφής στις εργοστασιακές ρυθμίσεις υπονοώντας την επιθετική άμυνα που θα δώσει πόντους στο transition παιχνίδι όπως και την αύξηση συνεργασιών μεταξύ των παικτών.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.