Το κουβάρι του παράνομου στοιχηματισμού

Κυριάκος Θωμαϊδης03 Δεκεμβρίου 2023

Η παρουσία του αθλητικού εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλου σε δημόσια εκδήλωση, επισημοποίησε την άσκηση ποινικών διώξεων για το κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού.

Ο κ. Σπυρόπουλος προανήγγειλε ότι θα διωχθούν άτομα που και στο παρελθόν είχαν εμπλοκές με τη Δικαιοσύνη. Είναι προφανές ότι αναφέρεται σε ποδοσφαιρικούς παράγοντες, οι οποίοι σε άλλες περιπτώσεις εμφανίστηκαν σε υποθέσεις στοιχηματικής απάτης και αλλοίωσης αποτελεσμάτων και είτε απαλλάχθηκαν είτε τα αδικήματά τους παραγράφηκαν.

Η σχετική δικογραφία είναι απολύτως συνδεδεμένη με τις έρευνες που έγιναν σε άλλες πέντε χώρες. Βρέθηκαν στοιχεία για μπουκ, τα οποία οδήγησαν σε παράγοντες ποδοσφαίρου είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Εξαιρετική δουλειά στη χώρα μας έκανε η Οικονομική Αστυνομία. Κινήθηκε με απόλυτη μυστικότητα και πολύ γρήγορα. Με κατ’ οίκον έρευνες και κατασχέσεις ψηφιακών μέσων κατάφερε να σώσει πολλά από τα στοιχεία που τελικά οδήγησαν στο κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού.

Ολο το υλικό της Οικονομικής Αστυνομίας μεταφέρθηκε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και μαζί με τις απομαγνητοφωνήσεις της Interpol αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την εισαγγελική αρχή. Στην υπόθεση υπάρχουν 47 ύποπτοι και δεν αποκλείεται ο αριθμός τους να αυξηθεί.

Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει ενδελεχής έρευνα, αλλά και ταυτοποίηση, στους φακέλους της Sportradar και της ΕΠΑΘΛΑ. Είναι μοναδική ευκαιρία για την ποδοσφαιρική δικαιοσύνη να δημιουργήσει τιμωρητικές συνθήκες που αφορούν ομάδες με εξακολουθητική παραβατική συμπεριφορά.

Παρότι ο Πειθαρχικός Κώδικας της ΕΠΟ τροποποιήθηκε επί το επιεικέστερον, θα υπάρξουν επιπτώσεις στους βαθμολογικούς πίνακες. Οι μεταβολές θα είναι τέτοιες που θα επηρεάσουν τις εξελίξεις των επαγγελματικών ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων και ίσως καθυστερήσουν την ολοκλήρωσή τους, σε μια εποχή που βιαζόμαστε να τελειώσουμε λόγω Euro.

Είναι αλήθεια ότι οι περισσότερες ενέργειες από την πλευρά των ελληνικών αρχών έγιναν και ήταν ουσιαστικές. Όμως πάλι έλειψε κάτι. Για παράδειγμα στην Αυστρία φρόντισαν να συλληφθούν οι δύο κορυφαίοι δράστες, ένας Αλβανός και ένας Σλοβένος. Τους έδωσαν τα ευεργετήματα του νόμου για να πάρουν και νέα στοιχεία. Είναι μια τακτική που ακολουθεί κυρίως η αμερικάνικη δικαιοσύνη και συνήθως αποδίδει.

Αν είχαμε κινηθεί έτσι και στη χώρα μας, ίσως τώρα να υπήρχαν περισσότερες αποδείξεις για την ελληνική εκδοχή κυκλώματος παράνομου στοιχηματισμού. Αντίθετα, θα περιοριστούμε στις νόμιμες υποκλοπές, τα στοιχεία από τα κινητά και τα laptop και τα ανοίγματα των τραπεζικών λογαριασμών. Ειδικά τα τελευταία είναι αμφίβολο αν θα αποδώσουν.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.