Η αποτυχία της Π.Σ.Ζ είναι τελικά μόνον υπόθεση του Λιονέλ Μέσι;

Βασίλης Μάστορας06 Ιουνίου 2023

Οι οπαδοί της Παρί Σεν Ζερμέν προχθές το βράδυ στο «Παρκ ντε Πρενς» στον αγώνα με την Κλερμόν, αποδοκίμασαν τον Λιονέλ Μέσι. Ηταν ο τελευταίος αγώνας του Αργεντινού με τη φανέλα της γαλλικής ομάδας, ύστερα από μία χρονιά κατά την οποία γκρεμίστηκαν τα μεγάλα όνειρα που έκαναν οι οπαδοί της Π.Σ.Ζ. για την κατάκτηση του Champions League.

Πριν από δύο χρόνια στρώθηκε όλο το χρυσάφι της γης στα πόδια του Μέσι προκειμένου να μετακομίσει στο Παρίσι. Η γαλλική ομάδα δεν είχε ανάγκη από έναν ακόμη εγχώριο τίτλο. Από δαύτους ήταν γεμάτη η τροπαιοθήκη της. Αλλα αστέρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αν όχι σούπερ-σταρ όπως ο Μέσι, ο Ιμπραιμοβιτς, ο Καβάνι, ο Νεϊμάρ και ο Ντι Μαρία είχαν φροντίσει γι’ αυτούς. Η μεταγραφή του ηγέτη της Μπαρτσελόνα, είχε έναν και μόνον στόχο: Την κατάκτηση του Champions League.

Aπαιτήσεις υπερβολικές από έναν και μόνον παίκτη. Η Π.Σ.Ζ δεν ήταν μόνον ο Μέσι. Ηταν και Εμπαπέ και ο Νεϊμάρ, αλλά οι Παριζιάνοι ήταν «κρεμασμένοι» πάνω στην πλάτη του Αργεντινού. Δεν τα κατάφερε. Είχε δύο αποκλεισμούς back to back στην φάση των «16» της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Η πρώτη χρονιά στο Παρίσι και στη Ligue1 είχε και τον χαρακτήρα της προσαρμογής για τον Μέσι. Πέτυχε 11 γκολ και μοίρασε 16 ασίστ. Αριθμοί που ήταν κάτω από τα αγωνιστικά του στάνταρ.

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε περισσότερο αισιόδοξα. Μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο που διακόπηκαν τα Πρωταθλήματα λόγω Μουντιάλ ο Μέσι είχε 12 γκολ και 14 ασίστ. Οι συνεργασίες του με τον Νεϊμάρ και τον Εμπαπέ είχαν αρχίσει να βρίσκουν τα πατήματα τους και όλα έδειχναν ότι η Π.Σ.Ζ. βάζει υποψηφιότητα για τον μεγάλο της στόχο.

Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Ο Μέσι διέπρεψε στο Κατάρ, η Αργεντινή κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο, κι όταν ξανάρχισαν οι αγώνες σε συλλογικό επίπεδο όλα ήταν διαφορετικά. Ο Αργεντινός έδειχνε να έχει «αδειάσει» στο Μουντιάλ. Ο Μέσι μετά τη διακοπή πέτυχε μόλις οκτώ γκολ και μοίρασε τρεις ασίστ! Το σημαντικότερο, δεν κατάφερε να βοηθήσει την Π.Σ.Ζ. να αποκλείσει την Μπάγερν Μονάχου κι έτσι αποχαιρέτησε το μεγάλο όνειρο στην φάση των «16», με ήττες μέσα και έξω. Το συμβόλαιο του Μέσι με την Π.Σ.Ζ έληξε χωρίς η γαλλική ομάδα να κάνει μεγάλες προσπάθειες να τον κρατήσει. Απόδειξη ότι το εγχείρημα που στηρίχτηκε στο τεράστιο ταλέντο τού παίκτη απέτυχε.

Παρά όσων περίμενε η Π.Σ.Ζ από την απόκτηση του Μέσι, η αλήθεια είναι ότι στο ποδόσφαιρο μόνον ένας ποδοσφαιριστής δεν είναι ικανός να αλλάξει την ιστορία μίας ομάδας. Ναι, είχε και ικανούς συμπαραστάτες, αλλά ούτε αυτό σε υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού δεν είναι αρκετό. Αποδείχθηκε τα δύο τελευταία χρόνια με τους αποκλεισμούς της Π.Σ.Ζ από το Champions League.

H Παρί ήταν ομάδα η οποία το προηγούμενο καλοκαίρι δεν έκανε τις απαραίτητες κινήσεις για την απόκτηση ποδοσφαιριστών που θα την βοηθούσαν ανασταλτικά. Ακολούθησαν και οι τραυματισμοί τον Φεβρουάριο κα τον Μάρτιο κι έτσι μεγάλωσε το πρόβλημα.

Η Π.Σ.Ζ. δεν κατάφερε με τη παρουσία του Μέσι να εκπληρώσει το μεγάλο της όνειρο. Οι οπαδοί της γαλλικής ομάδας χρεώνουν την αποτυχία πρώτα στον Αργεντινό. Γιατί από αυτόν περίμεναν να οδηγήσει την ομάδα στον μεγάλο στόχο. Κι έτσι από την ενθουσιώδη υποδοχή πριν από δύο χρόνια, φθάσαμε στις αποδοκιμασίες.

Συγχρόνως αποδείχθηκε ότι η Π.Σ.Ζ είναι ένα club με πλούσιο ιδιοκτήτη, αλλά ακόμη χρειάζεται κι άλλα πράγματα προκειμένου να φθάσει στην κατάκτηση ενός Champions League.

Είναι αυτό που λένε ότι «οι ομάδες δεν «αγοράζονται», χτίζονται».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.