Κόντρα στα παραμυθιάσματα, ο ΠΑΟΚ παίρνει στο Πρωτάθλημα το μόνο που θα μπορούσε...

Στέλιος Γρηγοριάδης07 Απριλίου 2023

To διάβασα την περασμένη Δευτέρα και είναι μια ενδιαφέρουσα άποψη: “Το Πρωτάθλημα, εντέλει, θα το κρίνουν οι καλύτεροι διαχειριστές συναισθημάτων και ψυχολογικών μεταπτώσεων και όχι οι καλύτεροι παίκτες ή διαιτητές. Οι προπονητές δηλαδή...”


Ναι, ενδιαφέρουσα άποψη. Αλλά δεν συμφωνώ καθόλου. Σέβομαι όσους θεωρούν ότι μια ορχήστρα δεν μπορεί να παίξει χωρίς μαέστρο, αλλά μια ορχήστρα με φάλτσους μουσικούς δεν μπορεί να τη σώσει ούτε ο καλύτερος μαέστρος. Ενας στρατός με δειλούς, άπειρους, ανίκανους στρατιώτες, δεν έχει καμία τύχη κι ας διαθέτει τον κορυφαίο στρατηγό. Μια ομάδα χωρίς μεγάλους παίκτες δεν μπορεί να φτάσει στην επιτυχία ακόμη κι αν καθοδηγείται από τον σπουδαιότερο προπονητή.

Αρα σέβομαι πολύ περισσότερο την άποψη που έχουν εκφράσει κατ' επανάληψη ακόμη και οι πιο διάσημοι προπονητές: “Οι παίκτες κάνουν μάγκα τον προπονητή”. Ετσι είναι. Συνέβη άπειρες φορές. Το αντίθετο δεν συνέβη ποτέ. Με χάλια ρόστερ καμια ομάδα δεν πήρε τίτλο επειδή είχε εξαιρετικό προπονητή.

Ο καλός προπονητής ναι, είναι, εκτός των άλλων, ικανός διαχειριστής συναισθημάτων και ψυχολογικών μεταπτώσεων, αλλά το πιο σημαντικό είναι να αρχίζει τη σεζόν ως ικανός... κατασκευαστής ρόστερ και στην πορεία να είναι ικανός διαχειριστής των ικανοτήτων και των συναισθημάτων των παικτών του. Αν δεν έχει στήσει ένα καλό ρόστερ, δεν πρόκειται να σώσει την παρτίδα επειδή είναι καλός κόουτς και ψυχολόγος. Και με αληθινά καλό και πλήρες ρόστερ ίσως να μη χρειαστεί ποτέ να διαχειριστεί... ψυχολογικές μεταπτώσεις.

Αρα το πιο κομβικό για την έκβαση του φετινού Πρωταθλήματος (και κάθε Πρωταθλήματος) είναι η ποιότητα και το βάθος του ρόστερ των ομάδων. Στον Ολυμπιακό, πάνω που αποθέωναν τον Μίτσελ τον έδιωξαν επειδή ο Αρης έκανε το 2-2 από 2-0, ενώ ακόκη δεν είχαν κοπάσει οι πανηγυρισμοί για τον θρίαμβο επί της ΑΕΚ. Αν, λοιπόν, πάρει τον τίτλο ο Ολυμπιακός, ποιος θα τον έχει πάρει; Ο Μίτσελ που έφυγε, ή, μήπως, ο... Ανιγκο; Ας σοβαρευτούμε...

Σε ό,τι αφορά τον ΠΑΟΚ, θεωρώ ότι ήδη η ομάδα που δημιουργήθηκε το περασμένο καλοκαίρι ανταποκρίθηκε πλήρως στις αληθινές δυνατότητές της. Εφτασε στο σημείο να θεωρείται διεκδικήτρια του Πρωταθλήματος και να περιμένει να παίξει στον τελικό του Κυπέλλου με την ελπίδα ότι θα σηκώσει κούπα. Με το ρόστερ που έγινε, έτσι όπως έγινε και με τους αρκετούς νεαρούς που μπήκαν ή μπαινοβγαίνουν στην ενδεκάδα, κανείς ρεαλιστής δεν περίμενε τίποτε περισσότερο. Με δεδομένη τη φετινή αδυναμία του Αρη, ο ΠΑΟΚ έτρεξε σε μια κούρσα για τέσσερις και θα τερματίσει τέταρτος. Θα πάρει, δηλαδή, αυτό που ήταν άξιος να πάρει. Θα πάρει το φυσιολογικό. Θα πάρει το μόνο που μπορούσε να κατακτήσει το ρόστερ του.

Αν γυρίσετε πίσω τον χρόνο, θα θυμηθείτε ότι... μάλλιασε η γλώσσα μας να λέμε ότι πρέπει από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ να εξηγηθούν ντόμπρα στον κόσμο. Να πουν “κύριοι, ξεχάστε φέτος τους τίτλους, φέτος απλά θα χτίσουμε νέα ομάδα”. Δεν το είπαν ποτέ. Προτίμησαν να ζουν σε μια ψευδαίσθηση και πίστευαν ότι με την ίδια ψευδαίσθηση θα βολευτεί και ο κόσμος. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, όμως, έβλεπαν ξεκάθαρα τις αγωνιστικές αδυναμίες της ομάδας τους και τις τρύπες στο ρόστερ της. Στήριζαν, ήλπιζαν, κάποιες στιγμές ονειρεύτηκαν και το θαύμα, αλλά ούτε για μια στιγμή θεώρησαν πολύ πιθανό να πάρει ο ΠΑΟΚ το Πρωτάθλημα ή, έστω, να βγει δεύτερος.

 Ποτέ δεν παραμυθιάστηκαν από τις επίσημες διαρροές της ΠΑΕ του τύπου “ο Σαββίδης είπε στους παίκτες και τον Λουτσέσκου: φέτος τα θέλουμε όλα και αγωνιζόμαστε για όλα”, ή “ο Λουτσέσκου ζήτησε από τους παίκτες μίνιμουμ τη δεύτερη θέση”. Αυτά η ίδια η ΠΑΕ τα είχε δώσει για ενημέρωση, δεν τα βγάλαμε εμείς από το μυαλό μας. Ισα-ίσα που φωνάζαμε: “Μη λέτε σαχλαμάρες, πείτε στον κόσμο τον πραγματικό και τον ρεαλιστικό φετινό στόχο, που δεν μπορεί να είναι άλλος από το χτίσιμο μιας νέας ομάδας”...

ΥΓ. Τώρα που μπήκαν τα πράγματα στη θέση τους και, όπως ήταν λογικό, δικαιώθηκε η ρεαλιστική προσέγγιση των δυνατότητων του ΠΑΟΚ, τεράστια σημασία έχει τι πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα. Αλλά έχουμε χρόνο γι' αυτό. Η σεζόν δεν τελείωσε ακόμη. Ο ΠΑΟΚ έχει την ευκαιρία να κατακτήσει το Κύπελλο και πρέπει να τα δώσει όλα στον τελικό. Αλλά μέχρι τότε πρέπει επίσης να τα δώσει όλα στα υπόλοιπα πλέι οφ. Για το όνομά του, για το γόητρό του, αλλά και για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση ενόψει του τελικού.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.