Η τοξικότητα στη διαιτησία οδηγεί σε αδιέξοδο

Κυριάκος Θωμαϊδης19 Μαρτίου 2023

Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Ξεκινούν τα play off και το θέμα της διαιτησίας φτάνει στο κόκκινο. Η αλήθεια είναι ότι συνδράμει και η ΚΕΔ. Με τις αστοχίες της, την αντικειμενική αδυναμία επιλογών και τα μέτρια αντανακλαστικά. Ο Στιβ Μπένετ δέχεται πιέσεις, προσπαθεί να ισορροπήσει και στο τέλος πάντα γλιστράει.

Το πρόβλημα των ορισμών στην ελληνική διαιτησία δεν είναι καινούργιο. Χρονολογείται από την εποχή της επιλεκτικής κλήρωσης. Τότε που έβαζαν έξι διαιτητές για να βγάλει η κληρωτίδα τον έναν. Αποδείχτηκε λάθος και καταλήξαμε στους ορισμούς.

Είναι πολύ δύσκολο ομάδες με αντικρoυόμενα συμφέροντα να εμπιστευτούν τις επιλογές του αρχιδιαιτητή. Το ομόφωνο αίτημα της Λίγκας για elite ξένους ρέφερι δεν βρήκε ανταπόκριση. Κι όχι μόνον αυτό: Επιλέχθηκαν ένας μέτριος Μαυροβούνιος για το μεγαλύτερο ντέρμπι και δύο άγνωστοι για την κλασική αναμέτρηση της Θεσσαλονίκης. Ο Σουηδοιρακινός διαιτητής και ο Αλβανός VARistas στο «Βικελίδης» δημιουργούν δικαιολογημένο προβληματισμό.

Διαμαρτύρεται και ο Βόλος που ήθελε ξένο και όχι Ελληνα. Πάντως, η ΚΕΔ επέλεξε τις διαιτησίες πριν το ομόφωνο αίτημα της Super League 1.

Θα αναρωτηθεί κάποιος: Η ΚΕΔ οφείλει να ικανοποιεί κάθε αίτημα; Ακόμα κι αν είναι ομόφωνο; Ασφαλώς και όχι. Παράγει τη δική της πολιτική, έχει τη δική της λογική και δεν χρειάζεται να δίνει εξηγήσεις κάθε φορά.

Όμως στο τοξικό περιβάλλον που λειτουργεί το ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Μπένετ και οι συνεργάτες του θα έπρεπε να λάβουν υπόψη τους και τη θέληση των ομάδων. Πόσο μάλλον αν συμφωνούν όλες μεταξύ τους. Το λάθος της ΚΕΔ είναι λάθος στρατηγικής.

Αυτή είναι η μικρή εικόνα. Η μεγάλη έχει να κάνει με τη λειτουργία της ίδιας της διαιτησίας. Μας κάνει ένας Μαυροβούνιος ή ένας Αλβανός και δεν μας κάνει ο elite Σιδηρόπουλος ή ο διεθνής Παπαπέτρου. Η καχυποψία για τους Ελληνες διαιτητές αποδεικνύεται τόσο καταστροφική που σε λίγο καιρό θα ψάχνουμε ξένες σφυρίχτρες και για τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.

Ουδείς μπορεί να διαφωνήσει ότι οι Ελληνες διαιτητές έδωσαν δικαιώματα. Υπήρξε μια μαύρη εποχή για τον πολύπαθο χώρο της διαιτησίας και εμείς οι ίδιοι ζητήσαμε να έρθει ξένος αρχιδιαιτητής και να ορίζει ξένους διαιτητές. Όμως πέρασαν επτά ολόκληρα χρόνια και δεν έγινε το παραμικρό βήμα προόδου. Ηδη η UEFA προσανατολίζεται να διατηρήσει ξένο αρχιδιαιτητή και μετά το καλοκαίρι του 2023. Οσο για τους ξένους ρέφερι η απόφαση είναι ειλημμένη: Τουλάχιστον μέχρι το 2028.

Σε κάθε περίπτωση οδηγούμε τα play off του πιο συναρπαστικού πρωταθλήματος των τελευταίων δεκαετιών σε πλήρες αδιέξοδο. Αν δεν συμφωνηθούν βασικά πράγματα ανάμεσα σε ΕΠΟ, Λίγκα και ΚΕΔ, η φετινή Super League κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.