O ΠΑΟΚ του «Ντέλια», enjoy the game μαζί του

Κώστας Πετρωτός23 Ιανουαρίου 2023

Όσοι παρακολουθούν την πορεία του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού από την επανέναρξη της εγχώριας σεζόν μετά την ολοκλήρωση του Μουντιάλ, μάλλον είχαν αντιληφθεί ότι το ματς στη Λεωφόρο χθες το βράδυ δεν θα είχε καμία σχέση με εκείνο του πρωταθλήματος στην Τούμπα που πάντως δεν είχε αντικατοπτρίσει και την πραγματική διαφορά των δύο ομάδων εκείνη τη περίοδο.

Από το βράδυ που ο Λουτσέσκου αποφάσισε να αλλάξει τα πρόσωπα, να ρίξει στην ενδεκάδα Κωνσταντέλια, Ράφα, να τραβήξει τον Ντόουγκλας στα χαφ, κάνοντας ουσιαστικές παρεμβάσεις στον τρόπο παιχνιδιού του ΠΑΟΚ, όλο το έργο που λέγεται "μάχη τίτλου" άρχισε να αλλάζει. Αυτό φαίνεται ολοένα και πιο έντονα σε κάθε ματς που περνά, ο ΠΑΟΚ εμφανίζεται ολοένα και καλύτερος και πλέον διαπιστώνουμε ότι διαθέτει και μέταλλο πρωταθλητισμού.

Αυτό χθες φάνηκε από τα πρώτα δευτερόλεπτα. Με το πρώτο σφύριγμα του Λευκορώσου Κουλμπάκοφ, οι παίκτες του Δικεφάλου άρχισαν να βγαίνουν ορμητικά μπροστά, απόδειξη της νοοτροπίας με την οποία μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο της Λεωφόρου. 

Ο μικρός που... παρασύρει και τους μεγάλους

Προφανώς, αυτή η συμπεριφορά δεν «προδίδει» μόνο χαρακτήρα, αλλά και ικανότητα. Για να βγει μια ομάδα τόσο aggressive στο γήπεδο, σημαίνει ότι έχει και τα αγωνιστικά στοιχεία να το κάνει. Να ασκήσει ασφυκτική πίεση στην πρώτη ζώνη άμυνας του αντιπάλου, να ζητήσει να πάρει στην κατοχή της την μπάλα και να απειλήσει, εκδηλώνοντας επιθέσεις με ταχύτητα και ποιότητα.

Εδώ θα μου επιτρέψετε να προσωποποιήσω το σχόλιο μου προτάσσοντας το όνομα του Γιάννη Κωνσταντέλια. ΑΥΤΟΣ βγήκε πρώτος να πιέσει κινούμενος στον άξονα, ΑΥΤΟΣ δημιούργησε περισσότερο από τον καθένα, ΑΥΤΟΣ ήταν η πιο σταθερή απειλή για την άμυνα του Παναθηναϊκού. ΑΥΤΟΣ εν τέλει συμμετείχε και στα τρία γκολ του ΠΑΟΚ.

Ότι είχε ταλέντο το είχαμε αντιληφθεί από τις πρώτες ολιγόλεπτες συμμετοχές του και, σε μεγάλη δόση, από την παρθενική εμφάνισή του ως βασικός στην Αγια-Σοφιά, πλέον μαθαίνουμε και πόσο έντονη προσωπικότητα έχει και αύρα νικητή. Ο μικρός ήταν αυτός που παρέσυρε και τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς σε ένα ξέφρενο παιχνίδι που θύμισε τις μέρες του στο Μουντιάλ, εκείνος που βοήθησε να αναδειχθεί ο ρόλος του Ολιβέιρα στον τρόπο που επιτίθεται ο ΠΑΟΚ. Μπορεί να μην σκόραρε ο Πορτογάλος (είναι και θέμα συγκυρίας τα δύο δοκάρια, θα έρθει η στιγμή που θα γίνουν γκολ), αλλά με τον τρόπο που κινείται, υποδέχεται την μπάλα και πασάρει, βοηθά να «ξεκλειδώνονται» αντίπαλες άμυνες.

Επιστρέφοντας στον «Ντέλια», είναι πολλές οι αποδείξεις ότι η αύρα του αλλάζει τον ΠΑΟΚ. Αυτός ήταν που με την επιμονή του να κυνηγήσει την φάση στο 44' προκάλεσε το 0-1, με την κλάση του να παίρνει αποφάσεις σε κλάσμα δευτερολέπτου, είδε τον Αντρίγια και μόλις πήρε την μπάλα από το έξοχο τακουνάκι του Ολιβέιρα του πέρασε ασίστ στην φάση του 0-2 και εν τέλει εκτέλεσε και με το αριστερό για το 0-3, στέλνοντας το μήνυμα ότι είναι ένας ποδοσφαιριστής που μπορεί να κάνει τα πάντα και εκτός από δεκάρι και εξτρέμ μπορεί να παίξει άριστα και τον ρόλο του δεύτερου επιθετικού. 

Πάνω απ' όλα χαίρεται το ποδόσφαιρο

Υπάρχει, όμως, μια λεπτομέρεια που μπορεί να διαφεύγει από πολλούς, πολύ απλά γιατί στο ποδόσφαιρο του σήμερα, όλοι μας (βάζω πρώτο τον εαυτό μου), εστιάζουμε στο αποτέλεσμα και δεν μένουμε σχεδόν καθόλου στο πώς αυτό προκύπτει. Ο Κωνσταντέλιας δεν παίζει απλά για την νίκη, αλλά πρώτα απ' όλα απολαμβάνει το παιχνίδι. Θέλει να νικά αλλά με ωραίο ποδόσφαιρο, να δημιουργεί συνδυασμούς, να κάνει ντρίπλες όπως στο πρώτο ημίχρονο που «χόρεψε» την άμυνα του Παναθηναϊκού και σούταρε πάνω στον Μπρινιόλι.

Είναι ακόμη ένα παιδί, παρόλο που δείχνει πολλά στοιχεία μάγκα άνδρα (τον οποίο διαχειρίζεται άριστα ο Λουτσέσκου), που χαίρεται κάθε στιγμή του παιχνιδιού. Ρίξτε μόνο μια ματιά στο βίντεο του αγώνα πώς αντιδρά όταν ο Ολιβέιρα, στο πρώτο ημίχρονο, σημαδεύει το δοκάρι και θα οδηγηθείτε και εσείς στο ίδιο συμπέρασμα. 

Και όταν πειστείτε, τότε θα αντιληφθείτε ότι πρέπει και εσείς απλά να απολαύσετε το παιχνίδι μαζί του. 


Υ.Γ 1 "Πάει ο ΠΑΟΚ φουλ για τίτλο;", ρωτούσαν επίμονα οι πάντες χθες τον Λουτσέσκου και εκείνος απαντούσε μονότονα "πάμε παιχνίδι με το παιχνίδι", πετώντας και σπόντες για τα φαβορί και την εύνοιά τους. Καλά κάνει, αφού του βγαίνει η συνταγή που ταιριάζει γάντι σε μία νέα ομάδα που διαμορφώνει τώρα χαρακτήρα, δεν έχει λόγο να την αλλάξει.

Υ.Γ 2 Τόσο με τις σπόντες που γράψαμε πιο πάνω και τον τίτλο του φαβορί πού αποδίδει στους αντιπάλους, όσο και με την γενικότερη στάση του ΠΑΟΚ που δεν "φωνάζει" πολύ έντονα ότι έρχεται ορμητικά, ο Λουτσέσκου έχει χαράξει μια στρατηγική που στο τέλος δεν αποκλείεται στο να οδηγήσει τον Δικέφαλο να γράψει ιστορία..

Υ.Γ 3 Τελικά το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό μπούλινγκ στον Κουλμπάκοφ με… γεωπολιτικούς όρους πολιτικής που έφταναν μέχρι τον Πούτιν και την σχέση του με τον ηγέτη της Λευκορωσίας Λουκασένκο, έπιασε τόπο. Ο διαιτητής του ντέρμπι τα έκανε μαντάρα στον πειθαρχικό έλεγχο.

Υ.Γ. 4 Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ, αμέσως μετά το ντέρμπι στην Λεωφόρο, πέρασαν το μήνυμα ότι «κλείνει» το θέμα των μεταγραφών μέχρι να φύγει και το τρίτο ματς με τον Παναθηναϊκό. Συζητήθηκε στα αποδυτήρια τις προηγούμενες ημέρες και είναι λογικό ο Λουτσέσκου και οι συνεργάτες του να ανησυχούν μην τυχόν αποπροσανατολίσει την ομάδα τώρα που ρολάρει. Υπάρχουν, πάντως, παίκτες που αντέδρασαν θετικά στην μεταγραφολογία. Ο Σάστρε έκανε ενδεχομένως το κορυφσίο παιχνίδι του στον ΠΑΟΚ και προφανώς δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι αυτό ήρθε τις μέρες που έγιναν γνωστές οι σκέψεις που υπάρχουν στην Τούμπα για τον Κεντζιόρα.   


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook



Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.