Mε θρίλερ η Ελβετία, θύμα του διαιτητή και της... Πορτογαλίας η Ουρουγουάη

Στέλιος Γρηγοριάδης03 Δεκεμβρίου 2022

Η δεύτερη ασόβαρη ομάδα της χθεσινής ημέρας, η Βραζιλία, που μιμήθηκε την Πορτογαλία, παραλίγο να βάλει φωτιά στον όμιλο, να αλλάξει τις ισορροπίες και να επιβάλει το άδικο. Η Ελβετία, όμως, δεν κάμφθηκε στο θρίλερ και κατάφερε να προκριθεί με το σπαθί της.

 Προηγήθηκε, ξεπέρασε το σοκ της ανατροπής από τη Σερβία, έκανε κι αυτή ανατροπή, έφτασε στο 3-2 και το κράτησε μέχρι το τέλος χωρίς να κινδυνεύσει ιδιαίτερα ούτε καν με ισοφάριση. Ετσι, έμεινε χωρίς αντίκρυσμα η νίκη του Καμερούν επί της Βραζιλίας και το απίστευτο αλλά αληθινό είναι ότι το αποκλεισμένο Καμερούν είναι η μόνη ομάδα από αυτόν τον όμιλο που πέτυχε γκολ σε βάρος της Βραζιλίας και η μόνη ομάδα που τη νίκησε.

Στο άλλο γκρουπ, η Νότια Κορέα έκανε το θαύμα, προηγήθηκε στο φινάλε 2-1 κόντρα στην Πορτογαλία και, ξαφνικά, η Ουρουγουάη, που έκανε μέχρι τότε περίπατο με την Γκάνα και ήταν σίγουρη με το 1-1 στο άλλο ματς, άρχισε να τρέχει από το 85' και μετά για να πετύχει ένα ακόμη γκολ και να πάρει εκείνη την πρόκριση. Το παιχνίδι έγινε ροντέο, έχασε δυο ευκαιρίες, άλλες τόσες και η Γκάνα, αλλά δεν τα κατάφερε τελικά και υποχρεώθηκε σε έναν άδοξο, αλλά και άδικο αποκλεισμό. Κι αυτό γιατί στα μισά του δεύτερου ημιχρόνου, με το σκορ στο 2-0, δεν της δόθηκε ένα καραμπινάτο πέναλτι σε ανατροπή του Νούνιες, το οποίο, ένας Θεός ξέρει γιατί, της αρνήθηκε ο διαιτητής δύο φορές. Μία στη ζωντανή ροή του αγώνα και μία όταν τον έστειλε ο VARίστας να δει τη φάση στο βίντεο. Άλλωστε, οι Ουρουγουανοί είχαν στο βάθος του μυαλού τους τη λογική σκέψη ότι μια σοβαρή Πορτογαλία δεν γίνεται να χάσει από μια Νότια Κορέα που είχε φέρει ισοπαλία με την Ουρουγουάη και είχε χάσει από την Γκάνα... (Πέναλτι ζήτησαν οι Ουρουγουανοί και στις καθυστερήσεις σε φάση με τον Καβάνι, αλλά δεν είχαν δίκιο. Δεν υπήρχε καμία ανατροπή).

Βέβαια, για να τα λέμε όλα, ήταν και μεγάλο λάθος του προπονητή της Ουρουγουάης να βγάλει σιγά-σιγά από το ματς βασικούς παίκτες του, μεταξύ αυτών και τον Σουάρες, θεωρώντας τελειωμένη την πρόκριση, ενώ ήξερε ότι θα του χρειαστεί κι άλλο γκολ αν η Νότια Κορέα σκοράρει για δεύτερη φορά. Ούτε έδωσε σημασία στο γεγονός ότι ο προπονητής της Νότιας Κορέας, ο Πάουλο Μπέντο, είναι Πορτογάλος... 

Στους 16, η Βραζιλία θα αντιμετωπίσει τη Νότια Κορέα και η Πορτογαλία την Ελβετία. Θεωρητικά, πολλή φασαρία για το τίποτε από τη Νότια Κορέα και την Ελβετία, θα πει κανείς. Ισως, αλλά πρέπει να το δούμε αυτό να αποδεικνύεται και στην πράξη. Μένει, δηλαδή, να δούμε αν Βραζιλία και Πορτογαλία θα ανταποκριθούν στον τίτλο του φαβορί που και οι δύο έχουν σ' αυτές τις αναμετρήσεις. Γιατί, μετά από όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει εκπλήξεις - βόμβες και στους νοκ άουτ αγώνες. Εκεί όπου παραδοσιακά αρκετά ματς πηγαίνουν στην παράταση και κρίνονται και στα πέναλτι...

Στα υπ' όψιν ότι η Ελβετία προκρίνεται στους 16 στα τρία τελευταία Μουντιάλ, όταν η Γερμανία αποκλείεται από τους ομίλους στα δύο τελευταία. Δίδαγμα για τις “μικρές” ποδοσφαιρικά χώρες. Ολες μπορούν να γίνουν “μεγάλες” αρκεί να υπάρχει οργάνωση, μεθοδικότητα κα σοβαρή δουλειά.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.