Ο υπεραθλητισμός των αναβολικών

Κυριάκος Θωμαϊδης06 Νοεμβρίου 2022

Η σύλληψη της 48χρονης γιατρού που προμήθευε σε αθλητές αναβολικά, είναι η κορυφή του παγόβουνου. Φαίνεται πως το κύκλωμα είναι πολυδαίδαλο και σε ορισμένες περιπτώσεις τα πρόσωπα εκπλήσσουν. Το να βρει κανείς τέτοια σκευάσματα είναι πλέον πολύ εύκολο. Ειδικά η δίοδος από τη Βουλγαρία, η οποία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι η πιο συνηθισμένη λύση για όσους κάνουν αυτή τη δουλειά.

Όχι πως δεν θα μπορούσαν να το κάνουν αλλιώς. Όταν επιχειρήθηκε μια δημοσιογραφική έρευνα, τα πιο σκληρά αναβολικά ήρθαν με delivery στην Ελλάδα μέσω Βοστώνης! Tο ζήτημα δεν είναι πως και από πού φτάνουν τα αναβολικά στη χώρα μας, αλλά ποια είναι η πολιτική που ακολουθεί στον αθλητισμό η εκάστοτε κυβέρνηση.

Επί ΣΥΡΙΖΑ το εργαστήριο αντιντόπινγκ κοντρόλ του ΟΑΚΑ έχασε τη διαπίστευσή του γιατί δεν φρόντισε να οργανωθεί σωστά. Επί ΝΔ άργησε να επανέλθει, χάθηκε πολύτιμος χρόνος και όσοι χρησιμοποιούσαν τέτοιες ουσίες έκαναν πάρτι. Ακόμη και σήμερα, οι έλεγχοι ντόπινγκ γίνονται με το σταγονόμετρο διότι ο κρατικός προϋπολογισμός δεν καλύπτει αφειδώς τον ΕΟΚΑΝ (Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης Ντόπινγκ).

Τα αναβολικά είναι η μεγαλύτερη μάστιγα του σύγχρονου αθλητισμού, σε τέτοιο σημείο που προβάλλονται πλέον ρηξικέλευθες απόψεις, όπως να επιτραπούν! Υπάρχουν αθλητικοί αναλυτές που υποστηρίζουν με ζέση τη γνώμη ότι ο αθλητισμός πρέπει να χωριστεί σε τρία επίπεδα: Ερασιτεχνικός, επαγγελματικός και υπεραθλητισμός.

Στο τρίτο επίπεδο – οι ίδιοι άνθρωποι ισχυρίζονται – ότι θα μπορούσαν όχι μόνο να αποποινικοποιηθούν τα αναβολικά, αλλά και να απελευθερωθεί η χρήση τους! Δηλαδή όποιος θέλει να κάνει υπεραθλητισμό, να λαμβάνει ελεύθερα τις ουσίες, να το γνωρίζουμε όλοι και ο καθένας να παίρνει ως ενήλικας το μερίδιο της ευθύνης του.

Αντίθετα, να απαγορεύονται τα αναβολικά δια ροπάλου στον επαγγελματικό και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, δηλαδή σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, στα Παγκόσμια Κύπελλα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Υπάρχει ένας σοβαρός προβληματισμός: Ο ντοπαρισμένος υπεραθλητής θα μπαίνει σε μια αρένα θανάτου. Θα ξέρει ότι τα αναβολικά σκοτώνουν. Και ό,τι κάνει, θα το κάνει ενσυνείδητα. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί ένα κοινό που δεν θα έχει καμιά σχέση ούτε με φιλάθλους ούτε καν με οπαδούς. Θα είναι το κοινό μιας ρωμαϊκής αρένας, που διψάει για αίμα.

Δυστυχώς ο υπεραθλητισμός είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε. Ένα αμερικάνικο πανεπιστήμιο οργάνωσε μια έρευνα για να διαπιστώσει τη φιλοδοξία των μεγάλων αθλητών. Αντίκρισε μια απίστευτη ματαιοδοξία. Το 91% των αθλητών που ρωτήθηκαν, απάντησαν ότι θα έπαιρναν αναβολικά - γνωρίζοντας ότι θα βλάψουν την υγεία τους – προκειμένου να ανέβουν στο ολυμπιακό βάθρο!

Μήπως ήρθε η ώρα να μείνει ελεύθερο το ντόπινγκ; Και μήπως -με αυτόν τον τρόπο- οι έμποροι των αναβολικών θα χάσουν τα παράνομα υπερκέρδη τους; Διότι ότι μετατρέπεται σε νόμιμο, χάνει μέρος της αξίας του.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.