Χωράνε πανηγυρισμοί για παίκτες του ΠΑΟΚ σε νίκη επί της Λαμίας;

Κώστας Πετρωτός13 Σεπτεμβρίου 2022

Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε σε βάθος την εικόνα του αγώνα του ΠΑΟΚ με την Λαμία και το πώς έφτασε στην «σφιχτή», σε σκορ, νίκη με 1-0. Αν το κάναμε, πάνω-κάτω θα επαναλαμβάναμε συμπεράσματα που έχουμε εξάγει ξανά στους αγώνες με Παναιτωλικό και Ατρόμητο...

 Ο Λουτσέσκου προσπαθεί να παρουσιάσει ένα συμπαγές σύνολο που να μην βρίσκεται εκτεθειμένο απέναντι στους αντιπάλους και παίρνοντας την κατοχή μπάλας σε υψηλό ποσοστό, να βρει τις στιγμές που θα του δώσουν το γκολ. Χθες το έκανε, μετά από εκτέλεση κόρνερ, με την καταπληκτική κεφαλιά του Κούρτιτς (πρώτο «ασπρόμαυρο» γκολ του Σλοβένου με το κεφάλι) που για μία ακόμη φορά απέδειξε ότι έχει στοιχεία εκτελεστή που μόνο σε φορ τα συναντά κανείς. Διαχειρίστηκε σχετικά άνετα το προβάδισμα στο σκορ, παρότι είναι σαφές ότι είναι πάντα στρεσογόνα η διαδικασία να μπαίνει ο ΠΑΟΚ στην τελική ευθεία ενός αγώνα στην Τούμπα προηγούμενος με βραχεία κεφαλή.

Αν εξαιρέσει κανείς το πρώτο 25λεπτο που η Λαμία διασπούσε εύκολα την αριστερή πλευρά του ΠΑΟΚ με Βιεϊρίνια-Μπίσεσβαρ, στην συνέχεια, ανασταλτικά, ο Δικέφαλος λειτούργησε αποτελεσματικά χωρίς να δώσει κανένα δικαίωμα να αμφισβητηθεί το δίκαιο της νίκης του. Επιθετικά ήταν αναιμικός, για μια ακόμη μία φορά δεν μπορούσε να παράξει φάσεις, παρά μόνο με τον μοναδικό παίκτη που προσπαθούσε να παίζει γρήγορα και κάθετα, τον Ντάντας.

Η σύνοψη του ματς μπορεί να γίνει με αυτές τις λίγες αράδες, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν άλλα στοιχεία να σχολιάσει κανείς.

Με ψυχολογία παικτών πρώτης γραμμής

Το πρώτο είναι ο «αέρας» με τον οποίο αγωνίζονται πλέον νεαροί παίκτες όπως ο Κοτάρσκι και ο Κουλιεράκης. Ο πρώτος βγάζει στοιχεία μελλοντικού ηγέτη που δεν διστάζει να πέφτει ακόμη και με αυτοθυσία για να βάλει «στοπ» σε προσπάθεια αντιπάλου και αυτό παραλίγο να το πληρώσει με βαρύ τραυματισμό. Ευτυχώς η διάσειση δεν αποδείχθηκε κάτι σοβαρό, αλλά ο Κροάτης έπεισε ότι δεν διαθέτει μόνο ταλέντο (κάτι που το είδαμε στο clasico με τον Αρη), αλλά και ψυχή. Ο δεύτερος, δείχνει, όντως, να διαθέτει έντονη και ισχυρή προσωπικότητα, όπως επεσήμανε και ο Λουτσέσκου και δικαίωσε τον προπονητή του που τον στήριξε μετά το μαρκάρισμα-πέναλτι, λόγω απειρίας, στο παιχνίδι με τον Αρη. Τον κράτησε στη βασική ενδεκάδα και εκείνος «απάντησε» με ένα αψεγάδιαστο ανασταλτικά παιχνίδι.

Λόγω της ικανότητας στο σκορ, η ζυγαριά είναι υπέρ του Κούρτιτς

Χθες, εξάλλου δόθηκε και μία πειστική απάντηση στο «γιατί παίζει ο Κούρτιτς, που προκαλεί ενίοτε με την συμπεριφορά του τον κόσμο». Ο Λουτσέσκου τον προτιμά για έναν πολύ βασικό λόγο: Αν βρεθεί σε θέση βολής θα εκτελέσει τον αντίπαλο. Δεν διαθέτουν το κρύο αίμα του σκόρερ πολλοί παίκτες του ΠΑΟΚ κι αυτό το γνωρίζει πρώτος και καλύτερος ο προπονητής του. «Ζυγαριά» μπαίνει και σε άλλες επιλογές που προκαλούν ερωτήματα σε μερίδα του κόσμου «γιατί να παίξει ο Βιεϊρίνια χθες και όχι ο Τσαούσης», «γιατί επιμένει να… στύβει τον Μπίσεβαρ, βάζοντάς τον βασικό», «γιατί άρχισε στην κορυφή της επίθεσης ο βαρύς-και χθες-Ολιβέιρα και αφήνουμε τον Κούτσια να πάει στον Βόλο» και ορισμένα ακόμη. Την απόφαση, όμως, δικαιούται να την πάρει ο προπονητής και ειδικά όταν μιλάμε για τον Λουτσέσκου κέρδισε με το σπαθί του το δικαίωμα να χτίσει αυτός ξανά από την αρχή την ομάδα. Από την στιγμή που δέχθηκε να καθοδηγήσει έναν ΠΑΟΚ που ακολουθεί τον κανόνα της αυτάρκειας, η ΠΑΕ αλλά και ο κόσμος οφείλουν να του δώσουν χρόνο, για να δει αποτελέσματα. Το τελικό πρόσημο της σεζόν θα καθορίσει και πόσο πετυχημένες ήταν οι επιλογές του Λουτσέσκου σε ό,τι αφορά στους παίκτες που χρησιμοποίησε αρκετά και εκείνους που άφησε εκτός πλάνου.

Μία εικόνα που πρώτα απ' όλα δεν βοηθά τον ΠΑΟΚ

Θα επιστρέψω στο αγωνιστικό για να αναλύσω την πιο «δυνατή» εικόνα του χθεσινού ματς, ωστόσο, δεν γίνεται να προσπεράσει κανείς και την κακή εικόνα που βγήκε προς τα έξω με την γενική σύρραξη στο φινάλε του ματς όταν ο Σιμόν, αλλά και ο Καζναφέρης από πλευράς Λαμίας προκαλούσαν και ο πάγκος του ΠΑΟΚ «τσίμπησε». Θα χρησιμοποιήσω λόγια του Τιάγκο Ντάντας που μην ξεχνάμε έχει παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο του ποδοσφαίρου (Μπάγερν, Μπενφίκα). «Πρέπει να αποφύγουμε τα σκηνικά στη λήξη του χθεσινού αγώνα γιατί δεν βοηθούν καθόλου στην εικόνα του πρωταθλήματος», είπε ο νεαρός Πορτογάλος και θα μας επιτρέψει να εστιάσουμε λίγο παραπάνω στον ΠΑΟΚ: δεν βοηθάνε τον Δικέφαλο οι εντάσεις στο τέλος τέτοιων αγώνων. Δημιουργούν αναμπουμπούλα που μπορεί να στοιχίσει βαθμούς. Επιπλέον, βγαίνει προς τα έξω εντός και εκτός συνόρων μία εικόνα που δεν βοηθά το προφίλ του ως ένα μεγάλο ελληνικό κλαμπ με ευρωπαϊκή κουλτούρα. Θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα και να σχεδιαστεί ένας «κανόνας συμπεριφοράς, σε συνθήκες πρόκλησης». Θα είναι αρκετές οι ομάδες που θα επιχειρήσουν να σύρουν τον ΠΑΟΚ σε άσκοπα νεύρα.

Εχει εξήγηση το πανηγύρι μπροστά στην θύρα-4

Πάμε και στην πιο δυνατή εικόνα από το χθεσινό παιχνίδι, πέρα, βέβαια, από τις στιγμές που ο Κοτάρσκι έφευγε με φορείο και λίγο αργότερα μεταφερόταν στο νοσοκομείο: οι παίκτες του ΠΑΟΚ πήγαν και πανηγύρισαν, για λίγα λεπτά «χόρεψαν» μπροστά από την θύρα-4 και τον κόσμο της. Ακουσα ορισμένους μετά το ματς να λένε με περίσσεια ευκολία: «μικραίνουν τον ΠΑΟΚ τέτοιες συμπεριφορές». Πολύ κλισέ απάντηση, κατά την άποψη του γράφοντος, που δεν απηχεί το «γιατί» αυτής της αντίδρασης των παικτών, μεταξύ των οποίων ήταν και παίκτες όπως ο Βιεϊρίνια και ο Μπίσεσβαρ που έχουν ζήσει την συντριπτική πλειοψηφία των κατακτήσεων τίτλων του ΠΑΟΚ του Σαββίδη. Η προσωπική εξήγησή μου είναι πολύ απλή. Μιλάμε για μία νέα ομάδα, με παίκτες που τώρα τεστάρονται οι περισσότεροι σε υψηλό επίπεδο και η οποία πριν λίγες εβδομάδες δέχθηκε τεράστια αμφισβήτηση από τον κόσμο της. Θυμηθείτε τι είχε γίνει μετά τον αποκλεισμό εκείνο το βράδυ. Και χθες, με το 3/3 στην Τούμπα ένιωσαν ότι ήταν ώρα να κάνουν ένα βήμα προς την αποκατάσταση εμπιστοσύνης. Με βάση αυτό στο μυαλό αντιλαμβάνεται κανείς πιο εύκολα το σκεπτικό του Λουτσέσκου για τις διαδοχικές νίκες που έχει ανάγκη να κάνει ο ΠΑΟΚ για να τονωθεί η αυτοπεποίθηση όλων.

Ο Φερνάντες «σφραγίζει» την νέα εποχή Σαββίδη

Πριν το ματς, το θέμα που απασχόλησε περισσότερο ήταν του Πάολο Φερνάντες, για την προοπτική μεταγραφής του οποίου έχουμε δώσει ουκ ολίγα ρεπορτάζ σε Metropolis 95,5 και Metrosport και χθες το απόγευμα ενημερώσαμε για το οριστικό ναυάγιο στις συζητήσεις. Ο ΠΑΟΚ ακολούθησε μία συγκεκριμένη διαδικασία: Μετά το φιλικό με τον Βόλο που ο 24χρονος Ισπανός έκανε κλικ σε όλους, το όνομά του συζητήθηκε διεξοδικά εντός ΠΑΕ και αποφασίστηκε να γίνει κρούση για την απόκτησή του. Ο Ιβάν Σαββίδης ανέλαβε τις επαφές και πέτυχε συμφωνία με τον Αχιλλέα Μπέο, ωστόσο το θέμα του «κόλλησε» στις απαιτήσεις από την πλευρά του ατζέντη του που ψάχνει πιο κερδοφόρα μεταγραφή. Ο ΠΑΟΚ είχε καθορίσει τι ήθελε να δώσει βάσει της πολιτικής αυτάρκειας που ακολουθεί και έβαλε «στοπ » όταν διαπίστωσε ότι οι απαιτήσεις της πλευράς του Ισπανού ήταν υπερβολικές.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.