Πριν φορέσουμε όλοι... μαύρες πλερέζες για τον «Νέο ΠΑΟΚ», υπάρχει μια ελπίδα

Στέλιος Γρηγοριάδης08 Αυγούστου 2022

Kάνει, λέμε, μια δεύτερη προετοιμασία ο ΠΑΟΚ, απαλλαγμένος από την πίεση των προκριματικών αγώνων για το Κόνφερενς Λιγκ. Έτσι, λέμε, έχει την ευκαιρία ο Λουτσέσκου να δουλέψει περισσότερο σε τομείς που δεν πρόλαβε να βελτιώσει μέχρι τα ματς με τη Λέφσκι. Επίσης, λέμε, μπορεί, με μεγαλύτερη άνεση χρόνου, να βρει τον κατάλληλο ρόλο για κάθε παίκτη του, να ενσωματώσει στο σύνολο όλους τους νεοαποκτηθέντες, να αξιολογήσει παλιούς και καινούργιους και, τελικά, να μοντάρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ομάδα που θα μπει στη μάχη του Πρωταθλήματος.

Έτσι λέμε και έτσι είναι. Αλλά το αν θα αποδώσει η δουλειά του προπονητή σ' αυτή τη δεύτερη προετοιμασία (και σε όλη τη διάρκεια της σεζόν) δεν εξαρτάται μόνο από τις δικές του ικανότητες. Εξαρτάται κυρίως από τις δυνατότητες των παικτών. Από την ποιότητά τους. Άρα το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι αν αυτός ο φετινός -υπό αναδόμηση- ΠΑΟΚ, θα έχει την ποιότητα που θα του επιτρέψει να διεκδικήσει το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Αν παράλληλα και ταυτόχρονα με το “χτίσιμο” της νέας ομάδας μπορεί να είναι ανώτερος από Ολυμπιακό, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και Άρη.

Ούτε οι πολλές συζητήσεις μεταξύ προπονητή και παικτών, ή μεταξύ των παικτών, ούτε οι πολλές ώρες προπόνησης, ούτε τίποτε άλλο δεν μπορεί να κάνει πανίσχυρη μια ομάδα με μικρές δυνατότητες, ή να “φορτώσει” με ποιότητα έναν μέτριο παίκτη που δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Δέκα προετοιμασίες να κάνει ο Λουτσέσκου, αν το ρόστερ δεν είναι αντάξιο των στόχων της ομάδας, απλά θα κυλήσει μια σεζόν χωρίς καμία διάκριση, χωρίς κανέναν τίτλο και στο τέλος θα είναι και αμφίβολο αν “χτίστηκε” κάτι αξιόλογο, έστω για το μέλλον.

Αν θελήσουμε να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα για τον ΠΑΟΚ με βάση όσα είδαμε στα ματς με τη Λέφσκι Σόφιας, θα είμαστε πολύ απαισιόδοξοι. Θα... φορέσουμε μαύρες πλερέζες. Αυτή η άθλια ομάδα που αποκλείστηκε εύκολα, δεν μπορεί να πάει πουθενά. Αλλά ας μη βιαστούμε να προεξοφλήσουμε ότι μ' αυτόν τον κακό ΠΑΟΚ θα βγάλουμε όλη τη χρονιά. Οι μεταγραφές ακόμη δεν τελείωσαν. Αν αποκτηθούν τουλάχιστον τρεις ακόμη ποιοτικοί παίκτες, κυρίως χαφ και φορ, μπορεί η εικόνα να αλλάξει θεαματικά. Αν κάποιοι νεαποκτηθέντες ή και όλοι τους απλά χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να δείξουν την αξία τους, επίσης. Κι αν ο ΠΑΟΚ αποκτήσει “χημεία” και ομοιογένεια, θα έχει βρεθεί ένα από τα πιο πολύτιμα όπλα που πρέπει να διαθέτει μια ομάδα για να διεκδικήσει και να κατακτήσει τίτλους.

Όμως, για την ώρα, δεν μπορούμε παρά να μιλάμε με τα “αν” και να περιμένουμε τι θα δούμε στην πράξη, όταν αρχίσει το Πρωτάθλημα. Στο οποίο, εννοείται, θα είναι πολύ σημαντικό το ξεκίνημα. Με δύο νίκες στην Τούμπα στα δύο πρώτα ματς με Παναιτωλικό και Ατρόμητο, ο ΠΑΟΚ θα έχει κάνει το αυτονόητο, το οποίο όμως αν δεν κάνει τα προβλήματα της εσωστρέφειας και της αμφισβήτησης των πάντων θα γίνουν βουνό, αλλά με μια τρίτη νίκη επί του Άρη στο Χαριλάου, θα πείσει πρώτα τον εαυτό του και ύστερα όλο τον κόσμο ότι έχει τα φόντα να πρωταγωνιστήσει. Κι ύστερα, ακολουθούν δύο θεωρητικά εύκολοι αγώνες, με Λαμία (εντός), ΟΦΗ (εκτός), οπότε την 6η αγωνιστική θα υποδεχτεί τον Παναθηναικό στην Τούμπα και θα έχει την ευκαιρία για δεύτερη φορά να επιβεβαιώσει τη δυναμική του. Και επειδή η κλήρωση το έφερε έτσι, μέχρι τη 10η αγωνιστική του πρώτου γύρου θα έχει δώσει όλα τα ντέρμπι (8η με Ολυμπιακό εκτός και 10η με ΑΕΚ πάλι εκτός). Οπότε, μέχρι τότε, θα έχουμε ένα αξιόπιστο δείγμα γραφής αυτού που σήμερα ονομάζουμε “Νέος ΠΑΟΚ”.

Συνεπώς, παρά την αρχική έντονη απογοήτευση, λίγη υπομονή δεν βλάπτει. Υπομονή και στήριξη. Ανήκω κι εγώ στους απαισιόδοξους αυτή τη στιγμή, δεν το κρύβω, αλλά δεν ξεχνώ ότι και η περιρέουσα ατμόσφαιρα, αρνητική ή θετική, επηρεάζει σημαντικά μια ομάδα. Οπότε, προτιμώ να κρατήσω τη σκέψη ότι είναι πιθανό στο Πρωτάθλημα να δούμε έναν αληθινό ΠΑΟΚ, χωρίς, φυσικά, να παύω να πιστεύω ότι η ομάδα πρέπει πάση θυσία να ενισχυθεί με τουλάχιστον τρεις ακόμη αληθινά καλούς και έτοιμους παίκτες, είτε κατορθώσει να “ξεφορτώσει” ασύμφορα συμβόλαια είτε όχι. Όταν από τη ζημιά δεν μπορεί να βγει κέρδος, υπάρχει και η λύση της αποδέσμευσης. Πονάει οικονομικά, αλλά αδειάζεις θέσεις διώχνοντας την “αχρηστίλα” για να φέρεις ποιότητα.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.