Λαγαρίας: «Θα βρει το δίκαιό του ο Άρης»

Metrosport Team19 Μαΐου 2022

Στο Metropolis 95,5 και στην εκπομπή “Στη Σέντρα” μίλησε ο γνωστός νομικός Νίκος Λαγαρίας, για το καυτό θέμα της αδειοδότησης του Άρη. Και ήταν απόλυτα σαφής στις τοποθετήσεις του προκειμένου να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

Αρχικά ο κ. Λαγαρίας ρωτήθηκε:

- Έχει δίκαιο ή άδικο ο Άρης κατά την γνώμη σας;

«Εχει δίκαιο στην ουσία. Καταρχάς έχει δίκαιο διότι έχει άδεια. Η απόφαση που ελήφθη, είναι να του χορηγηθεί η άδεια συμμετοχής στην Ευρώπη. Και επιστημονικά εάν θέλετε την γνώμη μου, δεν θα χάσει το δίκαιο του. 

Σύμφωνα με το άρθρο 50 του Κανονισμού Αδειοδότησης της ΕΠΟ, ο Άρης έπρεπε να αποδείξει ότι μέχρι την 31 Μαρτίου 2022 δεν είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ποδοσφαιριστές, οι οποίες να έχουν προκύψει πριν την 31 Δεκεμβρίου 2021. 

Κατά μια ερμηνευτική εκδοχή όμως, σύμφωνα με άλλο άρθρο του ίδιου Κανονισμού, το άρθρο 45, ο Άρης έπρεπε να αποδείξει ότι δεν είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ποδοσφαιριστές, οι οποίες να είχαν προκύψει πριν την 31 Ιανουαρίου 2022 και όχι πριν την 31 Δεκεμβρίου 2021. 

Είναι κατά τη γνώμη μου προφανές ότι υπάρχει ασάφεια και αντιφατικότητα στον Κανονισμό. Δόθηκε η ορθή κατά τη γνώμη μου ερμηνεία από την πλειοψηφία της Επιτροπής Αδειοδότησης, η οποία χορήγησε βεβαίως την άδεια στον Άρη, αλλά και μια άλλη ερμηνεία, από τη μειοψηφία, που διαφωνεί. 

Η ερμηνεία στα νομικά, είναι μια σοβαρή υπόθεση. Εν προκειμένω, οποιαδήποτε ασάφεια πρέπει να ερμηνευθεί υπέρ του Άρη και όχι υπέρ της ΕΠΟ - η οποία είναι αυτή που έθεσε τον κανόνα με τις συγκεκριμένες ασάφειες - κατ’ εφαρμογή της λεγόμενης «contra proferentem» ερμηνείας. 

Παράλληλα πρέπει να γίνει και συστηματική ερμηνεία, με την οποία θα καταλήξουν στο ίδιο ακριβώς συμπέρασμα. Εφόσον για όλους τους άλλους, σύμφωνα με τον κανονισμό αδειοδότησης της ΕΠΟ, ο κανόνας είναι ότι πρέπει να αποδείξουν ότι μέχρι την 31 Μαρτίου 2022 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ποδοσφαιριστές, οι οποίες να έχουν προκύψει πριν την 31 Δεκεμβρίου 2021, το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και για τον Άρη. 

Εξάλλου δεν πρέπει να γίνει τέτοια δυσμενής διάκριση, κατά του Άρη, εξαιτίας της αθλητικής διαδοχής. Επειδή αυτή η υπόθεση μπορεί να καταλήξει στο Σώμα Οικονομικού Ελέγχου Ομάδων της UEFA και στη συνέχεια στο CAS, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι κυρώσεις πρέπει να είναι πάντοτε ανάλογες προς τον επιδιωκόμενο σκοπό.

 Ο Άρης είναι ο μόνος που έχει πληρώσει «όλα τα σπασμένα του παλιού ΑΦΜ» και έρχεται τώρα και τι λέει; Ότι στην υπόθεση Παλαθουέλος, που του κοινοποιήθηκε η απόφαση του CAS στα τέλη Ιανουαρίου, για ένα ποσό 58.000 ευρώ, ότι έτσι το αντιλαμβάνεται, ότι τελεί σε πεποίθηση ότι δεν ήταν προαπαιτούμενο για την αδειοδότηση να έχει πληρώσει μέχρι την 31 Μαρτίου και δεν αρνείται φυσικά ότι θα πληρώσει τελικά το ποσό αυτό. 

Η κύρωση του αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι πολύ βαριά, είναι κατά τη γνώμη μου προδήλως δυσανάλογη. Εννοείται πάντως ότι ο Άρης έχει ήδη πάρει την άδεια, καθώς του έχει χορηγηθεί κατά πλειοψηφία από την ΕΠΟ, πιστεύω ότι έχει δίκιο και εκτιμώ ότι δεν θα το χάσει στη συνέχεια».




Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.