Γαλλία: «Δεν δικαιολογείται η χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου»

Metrosport Team14 Σεπτεμβρίου 2021

Ως μη δικαιολογημένη χαρακτηρίζεται μια τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού στη Γαλλία
Οι ειδικοί στη βρετανική επιστημονική επιθεώρηση The Lancet γράφουν χαρακτηριστικά:

«Τα εμβόλια αυτά, η ποσότητα των οποίων είναι περιορισμένη, θα σώσουν περισσότερες ζωές εάν χορηγηθούν σε ανθρώπους που κινδυνεύουν σημαντικά να προσβληθούν από σοβαρή μορφή (της Covid-19) και δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη.

Τα τρέχοντα δεδομένα (…) δεν δείχνουν ότι υπάρχει ανάγκη για αναμνηστικά εμβόλια στον γενικό πληθυσμό, στον οποίο η αποτελεσματικότητα έναντι των σοβαρών μορφών παραμένει υψηλή».

Η πιθανότητα χορήγησης τρίτης δόσης προκαλεί αντιπαραθέσεις το τελευταίο διάστημα και στη Γαλλία ξεκίνησε η χορήγησή της σε ορισμένες κατηγορίες του πληθυσμού. Συγκεκριμένα στους ηλικιωμένους, εφόσον έχουν περάσει έξι μήνες από τον εμβολιασμό τους και στα πρόσωπα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Στο Ισραήλ, η τρίτη δόση είναι διαθέσιμη για όλους, από την ηλικία των 12 ετών και πάνω, πέντε μήνες μετά τον εμβολιασμό τους. Στις ΗΠΑ η εκστρατεία αυτή θα ξεκινήσει στις 20 Σεπτεμβρίου, με προτεραιότητα στους ηλικιωμένους.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΠΟΥ έχει αποδοκιμάσει αυτή την πρακτική θεωρώντας ότι η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων στο σύνολο του πληθυσμού δεν έχει επιστημονική βάση και παράλληλα διευρύνει και τις ανισότητες με τις φτωχές χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.