Ο αυτοσκοπός των τίτλων και τα «εσωτερικά» κέρδη

Στέλιος Γρηγοριάδης03 Αυγούστου 2021

Ο ΠΑΟΚ μπαίνει σήμερα στη μάχη του Κόνφερενς Λιγκ, αντιμετωπίζοντας την Μποέμιαν και όλα δείχνουν ότι ο Ραζβάν Λουτσέσκου εξασφάλισε δύο ανέλπιστες “εσωτερικές” μεταγραφές. Η μία είναι του Εσίτι και η άλλη του Καγκάβα.

 Και οι δύο αναμένεται να αγωνιστούν απόψε στην αρχική ενδεκάδα και, μαζί με τον Τέιλορ και τον Ολιβέιρα, θα αποτελέσουν την τετράδα των νέων προσώπων της ομάδας. Κακά τα ψέματα. Κανείς δεν περίμενε ότι ο Εσίτι θα γινόταν βασικός, μετά από τα δειγματα γραφής που είχε δώσει πριν παραχωρηθεί δανεικός, ούτε βέβαια και ο Καγκάβα, ο οποίος πέρσι αγκομαχούσε μάταια να δείξει ότι δεν ξέχασε το ποδόσφαιρο.

 Το ζητούμενο, φυσικά, δεν είναι αν τους εμπιστεύεται ο Λουτσέσκου κι αν ποντάρει σ’ αυτούς, αλλά αν κατορθώσουν να τον δικαιώσουν. Το ίδιο ισχύει και για τον Μπίσεσβαρ, μια ακόμη περίπτωση παίκτη που ο Ρουμάνος τεχνικός θα επιχειρήσει να αναγεννήσει, αλλά θα έλεγα και με αρκετούς ακόμη παίκτες, από τους οποίους θα επιχειρήσει να πάρει περισσότερα από όσα έχουν δώσει έως σήμερα. Παράδειγμα, ο Ελ Καντουρί, του οποίου το συμβόλαιο ανανέωσε ο ΠΑΟΚ με ένα κόστος το οποίο θα μπορούσε να καλύψει το συμβόλαιο κάποιου άλλου, που ίσως πρόσφερε περισσότερα. 

 Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει ο καθένας από εμάς για κάθε παίκτη, εκείνο που έχει αξία είναι οι επιλογές του προπονητή και στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με έναν προπονητή που ξέρει να εντάσσει κάθε παίκτη στο σύνολο, δημιουργώντας ομάδα συμπαγή, ομοιογενή, πειιθαρχημένη και, κυρίως, αποτελεσματική.

 Περίμενε άραγε κανείς ότι θα πάρει ο ΠΑΟΚ δύο νταμπλ με χαφ όπως ο Σάκχοφ, ο Κάνιας και ο Μαουρίσιο; Οχι. Τώρα μπορεί να μην περιμένει επιτυχίες με Εσίτι και Καγκάβα στην ενδεκάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα τις χαρεί. Αν αποδειχθεί στην πράξη ότι ο Λουτσέσκου δημιούργησε πάλι μια ισχυρή ομάδα, κανέναν δεν θα ενδιαφέρει με ποιους παίκτες το πέτυχε.

 Αλλωστε, όπως βλέπουμε, δεν μπορούν όλοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Ο Ουάρντα τα παράτησε, ο Λάμπρου και ο Νινούα τέθηκαν εκτός λίστας για τα ματς με την Μποέμιαν κι αυτό σημαίνει ότι, σε κάθε περίπτωση, θα συνεχίσουν και θα “βγάλουν” όλη τη σεζόν μόνο εκείνοι που θα φανούν αντάξιοι των προσδοκιών του Λουτσέσκου και των στόχων του ΠΑΟΚ. 

 Πέρα απ’ όλα αυτά, τι περιμένουμε να δούμε σήμερα; Εναν ΠΑΟΚ εντυπωσιακό, που θα μας “μαγέψει”; Ισως. Αλλά το πιο πιθανό είναι να δούμε έναν ΠΑΟΚ που θα παίξει έτσι ώστε να πάρει το αποτέλεσμα που θα του επιτρέψει να γίνει το απόλυτο φαβορί για την πρόκριση στην επόμενη φάση. Το δόγμα Λουτσέσκου είναι γνωστό: “Μόνο το αποτέλεσμα μετράει”. Και, είτε μας αρέσει, είτε όχι, έχει δίκιο. Οι φίλαθλοι θέλουν πάντα να βλέπουν ωραίο ποδόσφαιρο, αλλά εκείνο που τους δίνει τη μεγαλύτερη χαρά είναι η νίκη, η επιτυχία, οι τίτλοι. Και ο Ρουμάνος επέστρεψε στον ΠΑΟΚ για να κερδίσει κι άλλους τίτλους.

 Πρόσφατα είδα μια ταινία για τον Κριστιάνο Ρονάλντο, που καλύπτει την καριέρα του μέχρι το 2016. Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ δεν παύει να επαναλαμβάνει κάθε τόσο το εξής: “Στο ποδόσφαιρο το μόνο που έχει σημασία είναι η νίκη. Μετά από χρόνια όλοι θα θυμούνται ή θα ξέρουν ποιοι πήραν τίτλους και όχι ποιοι έπαιξαν καλά”. Κυνικό, ωμό, αλλά όντως η ιστορία γράφει τους νικητές. Και πολλές φορές κανείς δεν θυμάται ούτε καν ποιος ήταν ο χαμένος φιναλίστ σε έναν τελικό, πόσο μάλλον το αν έπαιξε καλά ή όχι. Επίσης, κανείς δεν νοιάζεται για το αν έπαιξε καλά ο νικητής του τελικού...

 ΥΓ. Σημαντική προσφορά στους φίλους του ΠΑΟΚ από τον Ιβάν Σαββίδη η τηλεοπτική μετάδοση του αγώνα από το OPEN. Πώς αλλάζουν οι εποχές… Σήμερα, ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ έχει δικό του κανάλι, υπάρχει και το ΠΑΟΚ TV και έτσι κανένα ματς, ούτε καν τα φιλικά, δεν μένουν χωρίς τηλεοπτική κάλυψη. Κάποτε ο αέιμνηστος Γιώργος Παντελάκης δεν συμφώνησε με την ΕΡΤ και έτσι όλη η Ελλάδα έχασε το υπερθέαμα του ΠΑΟΚ-Λυών 4-0. Οπως έχασε και το σόου του ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 6-1 στις Σέρρες. Από αυτά τα δύο ΠΑΟΚτσήδικα ρεσιτάλ δεν υπάρχει ούτε ένα δευτερόλεπτο τηλεοπτικών στιγμιοτύπων.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.