H επένδυση Σαββίδη στον ΠΑΟΚ προκαλεί ίλιγγο

Κώστας Πετρωτός23 Δεκεμβρίου 2020

Ούτε 100, ούτε 120, ούτε 130. Μετά και την νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που προκηρύχθηκε χθες, η συνολική επένδυση του Ιβάν Σαββίδη στην ΠΑΕ στα 8 και πλέον χρόνια που βρίσκεται στον ΠΑΟΚ θα αγγίξει τα 160 εκατ. ευρώ.


Τα νούμερα που ανακοίνωσε ο φοροτεχνικός της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Δημήτρης Πανοζάχος είναι άκρως εντυπωσιακά, παράλληλα όμως δημιουργούν και προβληματισμό, καθώς ακόμη δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος της αυτάρκειας που είχε θέσει ευθύς εξαρχής ο ομογενής επιχειρηματίας και θα βοηθήσει τον ΠΑΟΚ να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.

Τι ανακοινώθηκε χθες; Δείτε επιγραμματικά:

-Αποφασίστηκε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 9.900.000 ευρώ με έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο. Επίσης, αύξηση με καταβολή μετρητών 90.000 ευρώ. Μέρος του συνολικού ποσού και συγκεκριμένα 4.614.000 ευρώ θα προέλθουν από την μετοχοποίηση δανείου της DIMERA.

Εφόσον καλυφθεί ολόκληρη η αύξηση, το μετοχικό κεφάλαιο θα ανέλθει σε λίγο πάνω από 116 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΜΚ θα είναι ανοιχτή για δύο μήνες.

-Με τα παραπάνω χρήματα το συνολικό ποσό της επένδυσης Σαββίδη στον ΠΑΟΚ θα αγγίξει τα 160 εκατ. ευρώ.

-Καταγράφηκε μεγάλη μείωση στα έσοδα στην χρήση από 1 Ιουλίου 2019 έως 30 Ιουνίου 2020. Η ΠΑΕ είχε έσοδα 25.200.000 ευρώ, ενώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση αυτά είχαν φτάσει τα 46.704.000 ευρώ.

-Οι ζημίες στην περσινή σεζόν έφτασαν τα 26.900.000 ευρώ και καλύφθηκαν από αυξήσεις μ.κ. που έκανε ο κ. Σαββίδης βάζοντας συνολικά 28.130.000 ευρώ.

Στην διάρκεια της Γ.Σ. ο Δημήτρης Πανοζάχος θέλησε να εξηγήσει και το τι ακριβώς σημαίνει αύξηση με την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο Ιβάν Σαββίδης εισπράττει λιγότερη αξία σε σχέση με τα χρήματα που βάζει και ανεβαίνει η αξία των μετοχών που έχουν οι υπόλοιποι μέτοχοι. Η κάθε μετοχή έχει πλέον αξία 5 λεπτά, ενώ μέχρι πριν λίγο καιρό είχε μηδενική αξία. Ακόμη, σημείωσε πως 18.474.000 ευρώ ως ίδια κεφάλαια, ενώ παλιότερα αυτά ήταν αρνητικά.

Δεν προστέθηκε μέλος στο δ.σ., συζήτηση και για Κούκιο

Τέλος, ένα από τα θέμα συζήτησης ήταν και η σύνθεση του δ.σ. Δεν προστέθηκε κανένα νέο μέλος (για τον Βασίλη Χατζηαποστόλου αποφασίστηκε η εξωδιοικητική συνεργασία ως συντονιστής του δικτύου συνεργασιών Βόρειας Ελλάδας), ενώ έγινε και ερώτηση από μικρομέτοχο (τον γιατρό, γνωστό φίλο του ΠΑΟΚ, Αρη Κάζη), για την παρουσία του στρατηγού Τρύφωνα Κούκιου. «Τον έχετε δει ποτέ σε συμβούλια; Δεν τον έχουμε δει σε συνελεύσεις», αναρωτήθηκε, για να απαντήσει ο Μάκης Γκαγκάτσης: «Εμείς τον βλέπουμε πολύ συχνά, κατανοώ όμως το πνεύμα της ερώτησής σας».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.