Η αλληλεγγύη του συμφέροντος και οι μονίμως αδικημένοι

Βασίλης Μάστορας03 Σεπτεμβρίου 2020

Η περισσότερο προβλέψιμη εξέλιξη για τη Super League είναι το «σπάσιμο» της κοινής γραμμής πλεύσης των παραγόντων του Big4. Στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου δεκάδες είναι οι στιγμές που στο Πρωτάθλημα όλα ξεκινούσαν με… μπουνάτσα και πριν καλά καλά κυλήσει η μπάλα στο χορτάρι άρχιζαν οι φουρτούνες των αντιπαραθέσεων. 

Στις 17 Ιουλίου οι Big4 είχαν συμφωνήσει στην επιλογή του Μαρκ Κλάτενμπεργκ για τη θέση του αρχιδιαιτητή. Και προχθές, πριν ακόμη ακουστεί το πρώτο σφύριγμα ο Ολυμπιακός κατέθεσε τις ενστάσεις του. Και επειδή δεν είναι η δύναμη της συνήθειας, αλλά προφανώς μία πάγια πολιτική να δημιουργεί πολεμικό κλίμα η ομάδα του Πειραιά, με την επίφαση ότι αδικείται, άρχισε να «φωνάζει» δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του Πρωταθλήματος. Καμία έκπληξη για όλους εκείνους που ασχολούνται, έστω και στο ελάχιστο, με τη Super League. 

Το καλό νέο είναι ότι ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Απάντησε όπως έπρεπε να απαντήσει ο οποιοσδήποτε σέβεται την επαγγελματική του αξιοπρέπεια. Και το έκανε είτε γιατί είναι υποψιασμένος για το πώς αντιδρούν οι Ελληνες παράγοντες ή γιατί είναι αποφασισμένος να πετύχει ή για επικοινωνιακούς λόγους. Για όποιον λόγο και αν το έκανε κέρδισε τις εντυπώσεις και έστειλε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Το ζήτημα είναι να αποδείξει και με πράξεις ότι δεν χαμπαριάζει από οποιεσδήποτε πιέσεις και φεύγοντας να αφήσει κάτι πίσω του στην ελληνική διαιτησία.

Στη Super League τελικώς η αλληλεγγύη και η ενότητα μάλλον είναι αλα καρτ. Και δεν είναι μόνο η άρση της εμπιστοσύνης του Ολυμπιακού στον αρχιδιαιτητή. Εχει αξία και το «παιχνίδι» που παίζεται στα τηλεοπτικά δικαιώματα όπου υπάρχει τεράστια διαφορά. Ο Ολυμπιακός εισπράττει 11 εκατ. τον χρόνο, η ΑΕΚ 6,5 εκατ. και η αμέσως επόμενη ομάδα ο Αρης, περίπου 2,5 εκατ. ευρώ! Κι αν πάμε παρακάτω ο μ.ο είναι για φέτος 1,3 εκατ. ευρώ. Αρα υπάρχουν στην ουσία δύο ταχύτητες συμβολαίων και ενδιάμεσα ο Αρης με ένα συμβόλαιο που δεν το λες και ικανοποιητικό, σύμφωνα με τη δυναμική του. 

Ο ιδιοκτήτης του Απόλλωνα Σμύρνης, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης ξεσπάθωσε μιλώντας χθες για το θέμα στο Metropolis 95,5: «Καλό είναι να ξέρει ο κόσμος ότι το ποδόσφαιρο στην Α’ Εθνική έχει αναλογία 10 προς 1. Υπάρχει μια ομάδα που παίρνει 10 εκατομμύρια και άλλη που παίρνει ένα. Αυτό χαλάει το ποδόσφαιρο, δεν το φτιάχνει», είπε με νόημα. Δεν έχει άδικο ο παράγοντας που άναψε κόκκινο στην δημόσια τηλεόραση και προσέφυγε στα δικαστήρια γιατί, σύμφωνα με την άποψη του, η ΕΡΤ δεν τήρησε τους όρους του συμβολαίου που είχε ο Απόλλων.

Κανείς δεν διαφωνεί ότι οι θεωρητικά μεγάλες ομάδες θα πρέπει να έχουν καλύτερα συμβόλαια από τις υπόλοιπες. Θα μπορούσαν όμως να εισπράττουν λιγότερα πάγια ποσά και να μπουν μαζί με τις υπόλοιπες σ’ έναν μαθηματικό τύπο αύξησης των εσόδων με κίνητρα βαθμολογικά, αριθμό εισιτηρίων, ποιότητα αγωνιστικού χώρου κ.λπ. Ετσι και το αρχικό συμβόλαιο των μικρομεσαίων ομάδων θα είναι λίγο μεγαλύτερο και κίνητρα θα έχουν για να γίνουν περισσότερο δημιουργικές υπέρ του ποδοσφαιρικού προϊόντος. Τόσο απλά.

FOCUS

Ο κ. Nιαρχάκος ο οποίος είχε άχρωμη, άγευστη και άοσμη παρουσία τον πάγκο του Αρη, ως γενικός αρχηγός, επιστρέφει και πάλι στον ΠΑΣ Γιάννενα από τον οποίο έφυγε πριν από έναν χρόνο. Τελικώς ποιος έκανε λάθος εκτίμηση του ταλέντου του; Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Αρης ή ο συνάδερφος του τού ΠΑΣ κ. Χριστοβασίλης;

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.