Ντρις Μέρτενς: Οι απαντήσεις σε όσους δεν τον πίστεψαν

Γιώργος Μάντζιος14 Ιουνίου 2020

Όταν το καλοκαίρι του 2013, Ιούνιος όπως σήμερα, ο Ράφα Μπενίτεθ εισηγούνταν στην διοίκηση της Νάπολι τη μεταγραφή ενός 26 βραχύσωμου εξτρέμ, κανείς δεν μπορούσε τότε να φανταστεί πως αυτός ο παίκτης, αυτό το ντροπαλό παιδί από το Βέλγιο, 7 μόλις χρόνια μετά, θα έγραψε ιστορία με τους «παρτενοπέι». Θα γινόταν ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών, σε μια ομάδα που ο παίκτης – σύμβολο της Ντιέγκο Μαραντόνα, στο ίδιο χρονικό διάστημα (7 χρόνια) πέτυχε 7 γκολ λιγότερα. Φυσικά δεν νοείται οποιαδήποτε σύγκριση ανάμεσα στους δύο – κάτι τέτοιο θα ήταν απλά ιεροσυλία – ωστόσο το κατόρθωμα του Μέρτενς φαντάζει τεράστιο, όταν μιλάμε για ένα από τα 4 τοπ πρωταθλήματα της Ευρώπης, όπου οι άμυνες δεν είναι και οι πιο εύκολες και όταν μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που η φυσική του θέση είναι ακραίος (παρά το γεγονός πως έχει χρησιμοποιηθεί και κατά συνθήκες φορ μερικές φορές).

Έτσι ξεκίνησαν όλα...

Γεννημένος σε μια γραφική πόλη το Λέουβεν, λίγο έξω από τις Βρυξέλλες, το ταλέντο του άρχισε να φαίνεται σε μικρή ηλικία στις ακαδημίες της Άντερλεχτ. Ωστόσο σε ηλικία 16 ετών η Άντερλεχτ τον άφησε να φύγει (σίγουρα οι άνθρωποι της θα το έχουν μετανιώσει) και η Γάνδη τον απέκτησε, αλλά ούτε η νέα του ομάδα τον πίστεψε, δίνοντας τον δανεικό σε Άαλστ και Άπελντορν. Ο πρώτος προπονητής που τον πίστεψε, ήταν ο Σαντινιέ που εισηγήθηκε στην διοίκηση της Ουτρέχτης την απόκτηση του, το καλοκαίρι του 2009. Στην πρώτη του κιόλας χρονιά στην Eredivisie ο Μέρτενς εντυπωσιάζει και στην ψηφοφορία για τον καλύτερο παίκτη της σεζόν, έρχεται δεύτερος πίσω από τον Λουίς Σουάρες του Άγιαξ. Στην Ουτρέχτη κάνει άλλη μια εξαιρετική σεζόν το 2010-2011 (αντιμετωπίζοντας μάλιστα και την Νάπολι στην Ευρώπη όπως βλέπετε και στη φωτο) και αναγκάζει πλέον την PSV Αϊντχόφεν να ξοδέψει 13 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει.

Ο πρώτος τίτλος και η μεγάλη μεταγραφή


Στην πρώτη του χρονιά στο Αϊντχόφεν, ο Μέρτενς κατακτά και τον πρώτο του τίτλο, ένα κύπελλο Ολλανδίας, σκοράροντας μάλιστα στον τελικό απέναντι στην Χέρακλες. Παίζει άλλη μια χρονιά στην Ολλανδία και προς τα τέλη Μαϊου, ο μάνατζερ του τον ενημερώνει πως ο Ράφα Μπενίτεθ τον θέλει στην Ιταλία και στη Νάπολι. Έτσι στις 16 Ιουνίου του 2013 ο Μέρτενς υπογράφει στους «παρτενοπέι» και όλα τα υπόλοιπα μέχρι σήμερα, είναι... απλά ιστορία. Το ρεκόρ που κατέρριψε το βράδυ του Σαββάτου με το γκολ απέναντι στην Ίντερ, θα του χαρίσει σύντομα – δεν γινόταν αλλιώς – και ένα νέο διετές συμβόλαιο με την ομάδα που τον έβαλε στο πάνθεον της ιστορίας της. Έτσι, το κοντέρ από τα 122 γκολ θα ανέβει κι άλλο και πιθανότατα δύσκολα θα ξεπεραστεί από κάποιον άλλο στο μέλλον...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.