Η αύρα του «Μότσαρτ» παραμένει αιώνια

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος07 Ιουνίου 2020

Η 7η Ιούνη έχει στιγματιστεί μπασκετικά με τη θλιβερή απώλεια του Ντράζεν Πέτροβιτς. Ακόμη μια πρόωρη. Η «αύρα» του «Μότσαρτ» παραμένει αναλλοίωτη. Αιώνια.

Πέρασαν 27 χρόνια από τις 17:20 της 7ης Ιουνίου 1993 όταν το Golf που οδηγούσε η Κλάρα Ζάλαντζι προσέκρουσε σε σταματημένη νταλίκα στο Ντένκεντορφ της Βαυαρίας, στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει Μόχανο και Νερεμβέργη.

Ο Ντράζεν Πέτροβιτς γνώρισε ακαριαίο θάνατο, η οδηγός γλίτωσε με ελαφρά τραύματα και η συνεπιβαίνουσα (μπασκετμπολίστρια) Χιλάλ Εντεμπάλ (καθόταν στις πίσω θέσεις) έπεσε σε κώμα τις επόμενες ημέρες, κερδίζοντας τη μάχη με τη ζωή. Η είδηση του τραγικού δυστυχήματος βύθισε στο πένθος όλον το μπασκετικό κόσμο που έχανε σε ηλικία 28 ετών (Γεννημένος στις 22 Οκτωβρίου 1964 στο Σίμπενικ της Κροατίας) τον καθ’ ομολογία καλύτερο (μαζί με τον Νίκο Γκάλη) Ευρωπαίο γκαρντ της εποχής. Ίσως και όχι μόνο…


Οι… συμφωνίες του

Αν οι συμφωνίες του Αυστριακού συνθέτη, η 31η θεωρείται μια από τις πλέον γνωστές του. Εκείνες του Ντράζεν Πέτροβιτς; Επίσης πολλές. Κατέκτησε δυο ασημένια κι ένα χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο, ένα χρυσό κι ένα χάλκινο στα Μουντομπάσκετ που συμμετειχε, ένα Ευρωμπάσκετ και ένα χάλκινο μετάλλιο. Αναδείχθηκε καλύτερος Ευρωπαίος καλαθοσφαιριστής δυο φορές. Το 1985 κέρδισε το χρυσό παράσημο ως ο καλύτερος αθλητής στη Γιουκγκοσλαβία. Ξεπέρασε κάθε όριο ανθρώπινης μπασκετικής σύλληψης σκοράροντας εκατόν δώδεκα (112!) πόντους στο Γιουγκοσλαβικό Πρωτάθλημα (κόντρα στην Ολίμπια Λουμπιάνας με ασύλληπτα νούμερα: 30/40 δίποντα, 10/20 τρίποντα και 22/22 βολές), πέτυχε ρεκόρ πόντων (42) σε παιχνίδι σειράς τελικών στο Ισπανικό Πρωτάθλημα με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης. Από εκεί άλλωστε πήγε εκεί που του έπρεπε. Στο NBA. Το 1992 και το 1993 είχε το καλύτερο ποσοστό ευστοχίας σε δίποντα από όλους τους γκαρντ, ενώ είναι στην τριάδα των παικτών με τα καλύτερα ποσοστά ευστοχίας όλων των εποχών στο NBA.

Στον επίσημο λογαριασμό του Eurobasket η FIBA θύμισε τη σημερινή θλιβερή επέτειο του θανάτου του

Ηγέτης των Nets


Στο Πόρτλαντ έκανε την αρχή, όμως στους Blazers δεν βρήκε ποτέ τον χρόνο που ήθελε. Ή και που του άρμοζε. Στο Νιού Τζέρσεϊ με τους Nets (απέσυραν τη φανέλα του με το Νο 3) βρήκε την ταυτότητά του σταδιακά. Την περίοδο 1991-92 ηγήθηκε της πορείας τους στα play offs παίζοντας Μ.Ο. 37 λεπτά με: 20.6 πόντους με 50.8% δίποντα, 44.4% τρίποντα, 80.8% βολές, 3.1 ριμπάουντς και 3.1 ασίστς.


«Μόνο αυτός με κοιτούσε στα μάτια»

Το αστείρευτο ταλέντο, το πείσμα του για την επιτυχία και η εργατικότητά του οδήγησαν τεράστιες προσωπικότητες να υποκλιθούν στο μεγαλείο του Πέτροβιτς: «Ήταν ο μόνος παίκτης που με κοιτούσε στα μάτια χωρίς να φοβάται», έχει πει ο Μάικλ Τζόρνταν. «Μη λυπάστε για το θάνατό του. Είναι φαινόμενο και θα ζει για πάντα», δήλωσε ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα όταν επισκέφτηκε τον τάφο του. Μεγάλες προσωπικότητες, μεγάλες φράσεις. Ο ίδιος έχει πει για τον Νίκο Γκάλη: «Αν εγώ είμαι ο γιος του διαβόλου (το έτερο παρατσούκλι που του έχει αποδοθεί), ο Γκάλης είναι ο ίδιος ο διάβολος». Για το κόλλημα του με τις προπονήσεις: «Το να χάσω προπόνηση ήταν για μια μένα μια αφόρητη αμαρτία», ενώ για την αξία των χρημάτων: «Είτε έχεις ένα, πέντε ή δέκα εκατομμύρια πάλι τρως μια φορά γεύμα και δείπνο».


Το φλερτ με τον Παναθηναϊκό

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος είχε προσφέρει ανοικτό συμβόλαιο (ως προς τις αποδοχές) στον Ντράζεν Πέτροβιτς. Ο μοιραίος Ιούνιος του 1993 έχει κρατήσει αναπάντητο ερωτηματικό αν ο «γιος του διαβόλου» θα έσμιγε στην ίδια ομάδα με τον «ίδιο τον διάβολο», όπως είχε πει για τον Νίκο Γκάλη. Στους «πράσινους» ήδη αγωνίζονταν ο πολύ φίλος του, Στόγιαν Βράνκοβιτς. Μπορεί να μη μάθουμε ποτέ τι θα συνέβαινε, όμως ο Πέτροβιτς είχε πει για το έντονο φλερτ με τον Παναθηναϊκό: «Θέλω να παίξω σε μία ομάδα που θα πάρει το πρωτάθλημα Ευρώπης και το είπα τον Στόγιαν. Εσύ, ο Γκάλης, εγώ και τα άλλα παιδιά του Παναθηναϊκού, αν είμαστε μαζί θα κάνουμε τον Παναθηναϊκό πρώτο στην Ευρώπη και τον κόσμο του ευτυχισμένο. Από τώρα σκέφτομαι τον τελικό στο Τελ Αβίβ. Αυτός ο Παναθηναϊκός – αν υπογράψω- θα είναι μια ομάδα που δεν θα σκέπτεται ούτε θα φοβάται την ήττα, όπου και αν παίζει».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.