Ο ΠΑΟΚ έχασε το αήττητο, αλλά βρήκε το μάνουαλ του τίτλου

Κώστας Πετρωτός05 Ιανουαρίου 2020

Δεν υπάρχει κανείς λόγος να λέγονται άλλα από αυτά που πραγματικά σκέφτεται ο κόσμος του ΠΑΟΚ. Ναι, η ήττα από τον Αρη με τον τρόπο που ήρθε και το εύρος που πήρε ξενέρωσε κάθε οπαδό του Δικεφάλου. Τον ξενέρωσε γιατί πίστευε ότι η ομάδα του θα πήγαινε άκρως υποψιασμένη πως θα αντιμετώπιζε έναν αντίπαλο που έβλεπε το ματς ως τελικό και αποδείχθηκε ότι αυτό δεν συνέβη.

Ο Φερέιρα και οι παίκτες του μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο του «Κλεάνθης Βικελίδης», έχοντας μία διάθεση «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε». Η φούρια τους να επιβάλουν τον ρυθμό τους και να πετύχουν γρήγορα γκολ που θα επιβεβαίωναν την ανωτερότητά τους ως ομάδα φάνηκε πριν καλά-καλά αρχίσει το ματς. Ο Πορτογάλος τεχνικός γέμισε όχι μόνο την ενδεκάδα αλλά και την 18άδα με επιθετικές επιλογές (δεν κράτησε στον πάγκο ούτε έναν από τους δύο στόπερ, τον Μιχάι και τον Μιχαηλίδη, που είχε στην αποστολή), θέλοντας να κάνει πράξη την επιθετική κυριαρχία που είχε προαναγγείλει.

Τα πρώτα λεπτά του αγώνα η εικόνα ήταν ακριβώς αυτή: Γκολ ο Σφιντέρσκι, τεράστια ευκαιρία ο Μίσιτς και κατοχή μπάλας 64-36%. Όλα «φώναζαν» την άκρως επιθετική διάθεση των φιλοξενούμενων. Αυτή είναι, όμως, μόνο η μία πλευρά. Υπήρχε και μία δεύτερη και φάνηκε στη φάση της ισοφάρισης, όταν μετά το λάθος του Βιεϊρίνια, ο ΠΑΟΚ εφάρμοσε το αμυντικό τρανζίσιον λες και οι παίκτες του είχαν βγει μόλις από μερικά μαθήματα ποδοσφαιρικής Ακαδημίας. Στο λάθος του Βιεϊρίνια, δεν υπήρχε κανείς με καθαρό μυαλό να κάνει ένα φάουλ τακτικής, το ίδιο συνέβη και με τον Μάτος που μάρκαρε μόνο με τα μάτια τον Λάρσον και έτσι η φάση κατέληξε στην κακή αντίδραση του Ζίβκοβιτς. Στην συγκεκριμένη φάση, αντιλήφθηκαν οι πάντες ότι ο ΠΑΟΚ δεν είχε καθόλου συγκέντρωση στο αμυντικό κομμάτι. Κι αυτό πιστοποιήθηκε και από τα επόμενα δύο τέρματα που δέχθηκε από γεμίσματα σε φάσεις που άρχισαν από εκτελέσεις φάουλ.

Όσες φορές βλέπει και ξαναβλέπει κανείς τα γκολ που δέχθηκε ο ΠΑΟΚ, τόσο περισσότερο θυμώνει με την αφέλεια που έβγαλε συνολικά ως ομάδα. ΟΚ, κάποια στιγμή θα χανόταν το αήττητο, αλλά όχι έτσι. Και μάλιστα σε παιχνίδι που άπαντες συμφωνούσαν πως ήταν το πιο δύσκολο που είχε να δώσει εκτός έδρας ο Δικέφαλος μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου.


Η χρήσιμη πλευρά μίας ήττας που δεν χωνεύεται

Το πρώτο μάθημα, λοιπόν, από την χθεσινή αναμέτρηση είναι αυτό της νοοτροπίας. Πρωταθλητισμός και κατάκτηση τίτλου για μία ομάδα σημαίνει ότι δεν θα χαλαρώσει δευτερόλεπτο, ότι θα γνωρίζει πώς ανά πάσα στιγμή καραδοκεί ο κίνδυνος. Δεν γνωρίζω ποια ακριβώς εικόνα είχε ο Φερέιρα από τις συνθήκες στο «Κλεάνθης Βικελίδης», τον Αρη ως ομάδα και τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου αγώνα, πλέον, όμως, ξέρει από πρώτο χέρι, πόση ενέργεια βγάζουν οι «κιτρινόμαυροι» στα ματς με τον ΠΑΟΚ. Και από την στιγμή που έχει κοουτσάρει τον ΠΑΟΚ σε ΟΑΚΑ (πήγε και θα ξαναπάει), Καραϊσκάκη, Γεντί Κουλέ και «Κλεάνθης Βικελίδης», του μένει μόνο το AEL FC Arena για να έχει πλήρη άποψη για τις πιο δύσκολες έδρες του Πρωταθλήματος. Αρα, δεν υπάρχει καμία σοβαρή δικαιολογία για να ξαναδούμε τον χθεσινό ΠΑΟΚ.

Και το πρόβλημα της ομάδας του Δικεφάλου στο χθεσινό clasico δεν ήταν η αποτελεσματικότητα που είχε ο Αρης και δεν είχαν οι φιλοξενούμενοι, αλλά η κακή άμυνα. Ο Φερέιρα πρέπει να προβληματιστεί ιδιαίτερα για τα φτηνά γκολ που δέχθηκε η ομάδα και να δώσει μεγάλη έμφαση στην βελτίωση στο αμυντικό τρανζίσιον και την αναχαίτιση στημένων φάσεων.


Τα σημεία προβληματισμού

Καλό είναι, επίσης, να δει και ορισμένα επιμέρους ζητήματα:

-Το δίδυμο Ινγκασον-Βαρέλα (δύο δεξιοπόδαρων στόπερ) κουμπώνει σωστά στο κέντρο της άμυνας; Χθες δεν φάνηκε κάτι τέτοιο...

-Ο Βιεϊρίνια και ο Μαουρίσιο είναι ακόμη έτοιμοι να παίζουν βασικοί σε ματς τόσο υψηλής έντασης; Χθες, ειδικά για τον κάπτεν του ΠΑΟΚ η εικόνα έλεγε άλλα. Από την άλλη, αν δεν τους βάζει σε ματς υψηλής έντασης ο Φερέιρα πώς θα κρίνει σε ποιο επίπεδο ετοιμότητας βρίσκονται; Με δεδομένο ότι το κρίσιμο διάστημα είναι τα πλέι οφ, ίσως τελικά να χρειάζεται αυτή η «θυσία», να παίζουν λίγο παραπάνω τώρα για να είναι απόλυτα έτοιμοι τότε.

-Ο Ζίβκο Ζίβκοβιτς πέρασε την πρώτη πραγματικά δύσκολη βραδιά του. Η διαχείριση ενός τερματοφύλακα μετά από τόσο κακό ματς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα και μεγάλο στοίχημα για κάθε προπονητή.

Σε κάθε περίπτωση, ο Φερέιρα έχει στα χέρια του όλες τις οδηγίες που χρειάζεται να ακολουθήσει για να παρουσιάσει μία ομάδα έτοιμη σε όλα τα επίπεδα στα πλέι οφ.

Η επιλογή που δείχνει σωστή νοοτροπία

Κλείνοντας, δύο λόγια για την διαιτησία του Παπαπέτρου. Προφανώς και οι φίλοι του Αρη θα αντιλήφθηκαν ότι στην εποχή της εξυγίανσης που χλευάζουν οι παράγοντές τους, κάθε ομάδα όταν παίζει καλά έχει δικαίωμα στην νίκη, ακόμη κι αν απέναντί της είναι ο πρωταθλητής. Με το VAR εξτρά εργαλείο στα χέρια τους (αν και χθες δεν χρειάστηκε πολύ), οι διαιτητές έχουν μειώσει τα λάθη τους και σίγουρα η εποχή δεν θυμίζει εκείνη της αλησμόνητης παράγκας.

Χθες, ο ΠΑΟΚ επέλεξε να μην «ψειρίσει» τίποτα αναφορικά με την διαιτησία αν και υπήρχαν φάσεις που τουλάχιστον θα μπορούσαν να συζητηθούν (η φάση με την πτώση του Γιαννούλη στην περιοχή του Κουέστα και ο τρόπος που ο Ροζ βάζει το πόδι του όταν πηδά πάνω από τον Ζίβκοβιτς πριν πάρει την κεφαλιά). Πρώτο θέμα και για τους ίδιους τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ ήταν η κακή εμφάνιση της ομάδας. Αυτός είναι υγιής τρόπος σκέψης (δεν κρύβεις τα σκουπίδια κάτω απ΄το χαλάκι αλλά προσπαθείς να καθαρίσεις) και ο ΠΑΟΚ μόνο ωφελημένος θα βγαίνει όσο τον ακολουθεί.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.